Inspiration

3 tjeklister til et mere bæredygtigt IT-miljø

Hvordan skaber man et grønnere IT-miljø i virksomheden? Det her kan du gøre i dag, i morgen og i fremtiden. IT bidrager til bæredygtige løsninger, men påvirker samtidig vores planet negativt. For eksempel tegner datacentre sig for omkring en procent af verdens energiforbrug.*

Mange virksomheder har de bedste intentioner, når det handler om mere bæredygtig IT, men samtidig har de svært ved at finde ud af, i hvilken ende de skal begynde. Under halvdelen af verdens virksomhedsledere (46 procent) ved, hvilken indvirkning på klimaet deres virksomhedens IT har.**

Man kan ikke drive bæredygtig forretning uden at have et grønt IT-miljø på plads. Derfor har vi udviklet tre tjeklister, der kan hjælpe dig til et mere bæredygtigt IT-miljø – i dag, i morgen og i fremtiden.

Det her kan du gøre allerede i dag:

 1. Vent med at købe ny hardware

  Vi er vant til at skifte både telefon og bærbar computer efter ganske få år. Hvis du ser på en computers levetid, kommer mellem 75 og 85 procent af CO2-udslip fra fremstillingen***. Hvis du kun køber nyt, når du virkelig har brug for det – i stedet for når du "synes", der er brug for det – kan du gøre en stor forskel.

 2. Reparer eller køb brugt IT

  Hardware kan ofte repareres. Batteriet går for eksempel ofte i stykker, inden resten af computeren eller mobilen skal pensioneres. Kontroller, om din virksomhed kan reparere hardware, inden du skifter den ud.

  Hvis du stadig har brug for en ny computer eller mobil, bør du købe en brugt. I dag er der mange virksomheder, der sælger brugt og ombygget hardware.

 3. Kig på dine møder

  Digitale møder reducerer CO2-udledningen fra rejser. Gennemgå virksomhedens møder og tænk over, hvem du egentlig er nødt til at mødes fysisk med, og hvilke møder du i stedet kan gennemføre digitalt. Hvis I ikke har alt det udstyr, der er brug for, skal du sørge for at få det.

Det her kan du gøre på kort sigt:

 1. Skift indkøbspolitik for din IT

  I langt de fleste tilfælde er det bedste for klimaet at lade være med at købe nyt. Brug i stedet produkterne i længere tid. Selve produktionen er det, der forårsager flest emissioner i hele computerens levetid. Gennemgå derfor din politik for nye indkøb. Tilpas den, så produkterne bliver brugt i hele deres tekniske levetid, ikke kun indtil de er afskrevet i bogholderiet. Og køb kvalitet, der holder (se punkt 4).

 2. Opret delingssystemer

  En nem måde at reducere jeres indkøb på er at lade medarbejderne deles om hardware, der ikke bruges hele tiden. For at deling skal kunne fungere, er du nødt til lave en kortlægning. Hvilke produkter bruges sjældent, og hvilke personer har brug for dem? Opret derefter et system til booking af disse produkter.

 3. Køb ind efter TCO-mærket

  Køb bæredygtighedscertificerede produkter. TCO-mærket er et af de få globale mærker, der tager hensyn til både miljømæssige og sociale aspekter i sine krav, såsom skadelige stoffer, cirkularitet og socialt ansvarlig fremstilling.

 4. Se, hvordan du beregner omkostningerne ved indkøb

  I stedet for at købe et billigere IT-produkt, kan du i det lange løb spare penge ved at købe et dyrere. Et IT-produkt af højere kvalitet kan bruges i længere tid i virksomheden og ofte også genbruges. Idéen med cirkulær IT er at holde produkterne i omløb så længe som muligt.

 5. Kontroller produkternes energiforbrug

  Energiforbruget er nemt at måle og sammenligne. Kontroller, hvor meget strøm tilsvarende hardware bruger, og vælg det produkt med det laveste forbrug.

 6. Uddan medarbejderne

  Sørg for at uddanne alle, ikke kun de IT-ansvarlige, i, hvad bæredygtig IT betyder. Hvis hver enkelt medarbejder for eksempel forstår vigtigheden af at bruge deres hardware i længere tid, gør det en stor forskel i sidste ende.

  Der kan være forskellige mennesker i forskellige afdelinger, der er ansvarlige for digitaliseringsløsninger og miljømål. Kig derfor i hele organisationen efter personer, der kan bidrage til løsning af udfordringen.

Det her kan du gøre på langt sigt:

 1. Giv plads til IT i jeres bæredygtighedsarbejde

  Bæredygtig IT handler selvfølgelig om strømforbrug og certificeringer, men problemet er større end som så. Bæredygtig IT omfatter arbejde med både sociale, økonomiske og miljømæssige spørgsmål. Det skal integreres i virksomhedens øvrige bæredygtighedsarbejde. I dag ved under halvdelen af verdens virksomhedsledere (46 procent), hvilket klimaaftryk deres virksomheds IT har.** Da tingene normalt vejer tungere, jo mere de kvantificeres, er du sandsynligvis nødt til at måle din nuværende situation, sætte mål, implementere ændringer og måle igen. Derudover har IT et stort potentiale til at være den katalysator, der kan bidrage til at reducere miljø- og klimapåvirkningen fra andre processer.

 2. Skift til skyen

  Cloud-tjenester gør det lettere for virksomheder at gå fra at købe produkter til at købe tjenester. På den måde kan leverandøren sørge for, at virksomheden har den rigtige hardware på det rigtige tidspunkt. At brugen optimeres, og at udtjente produkter sendes til genbrug eller genanvendelse. Samtidig giver skyens computerkapacitet og dataanalyse virksomheder store muligheder for at gennemgå og ændre deres forretningsmodel i en mere bæredygtig retning.

 3. Gennemgå dine datacentre

  Datacentre tegner sig for omkring en procent af verdens energibehov, ifølge International Energy Agency (IEA). Derudover vidner TCO-certificeringen om, at mange datacentre mangler tilstrækkelige miljøhensyn, at der anvendes skadelige stoffer i produkter, og at folk i branchen arbejder under dårlige arbejdsvilkår. En gennemgang og fastsættelse af krav til de datacentre, du bruger, kan gøre en stor forskel i dit arbejde med bæredygtighed.

 4. Gennemgå jeres forretningsmodel

  IT og digitale tjenester muliggør mere cirkulære forretningsmodeller. Apps gør det muligt at leje tøj og tasker, smarte, digitale låse letter deling af biler – løsningerne er mange. Undersøg, hvordan IT kan hjælpe din virksomhed med at transformere sig på en lignende måde.

 5. Samarbejd mere

  Bæredygtighed er en stor udfordring. Den er svær, hvis ikke umulig, for en virksomhed at løse den på egen hånd. Hvis du vil arbejde med bæredygtig IT, drejer det sig derfor om at få gode samarbejdspartnere. Det kan handle om cloud-udbyderen, der sætter dig i stand til bedre at beregne din logistik og dermed reducere din klimabelastning, eller om konsulenten, der hjælper dig med at stille de rigtige krav til jeres indkøb. Tal også direkte med de kunder, der har brug for eller bruger jeres tjenester. Tal ikke kun om digitalisering, men fokuser på, hvad det er, samfundet har brug for.

 6. Hjælp medarbejderne med at leve mere bæredygtigt

  Ud over digitale fjernmøder er der mange måder, man kan hjælpe medarbejderne med at leve mere bæredygtigt, på. Det kan være alt fra at tilbyde en delingstjeneste for elektriske cykler til at servere mere vegansk mad i kantinen. Brug digitale værktøjer til at facilitere og måle dine initiativer.

Kom godt i gang med bæredygtig IT *ifølge International Energy Agency (IEA).
** Globalt studie fra Capgemini Research Institute, 2021.
*** IVL Svenska Miljöinstitutets och Inregos rapport ”Miljöfördelar med återbruk”. Tallene er et gennemsnit af hver komponents klimabelastning i form af produktion og transport.

Sidst opdateret: 15 september 2022

Tags