Bæredygtighed

Hvad betyder TCO Certified?

En del IT-gadgets har en mørk rejse bag sig med elementer som konfliktmineraler, socialt uholdbar fremstilling og negativ miljøpåvirkning. Sådan skal du forholde dig for at navigere rigtigt.

Der kan sagtens findes både tin, tungsten, tantal og guld i din mobiltelefon. Det er råvarer, der går under betegnelsen 3TG, og som kan stamme fra konfliktområder, hvor der foregår børnearbejde. Som indkøber af IT-udstyr er det ikke let at holde styr på både leverandørkæde og livscyklus for alle IT-produkter. Ved at vælge et produkt med en certificering som for eksempel TCO Certified kan du tage ansvar uden selv at skulle kende til alle detaljerne.

– Du får en pakke, hvor vores eksperter hele tiden arbejder med at forbedre kravene, så du ikke behøver at tjekke det, hver gang du køber ny IT, siger Andreas Rehn, kravsspecifikationsansvarlig hos TCO Development, der står bag IT-bæredygtighedscertificeringen TCO Certified.

TCO certified logo

– Desuden hjælper du med at udvikle branchen, så vi hele tiden tvinger producenterne til at tage et større ansvar.

Mineraler føder konflikter

Mange af de metaller og mineraler, der er nødvendige for at fremstille det IT-udstyr, som vi bruger til daglig, kan komme fra miner med børnearbejde, dårlige arbejdsvilkår og have en skadelig effekt på miljøet. Desuden bidrager handlen med mineralerne til at finansiere væbnede konflikter rundt omkring i verden.

TCO Certified bliver opdateret i cykler på tre år netop for at kunne inkludere ny viden og imødegå kompleksiteten. Et eksempel er, at fokus for branchen traditionelt set især har ligget på 3TG (se faktaboks), der kan forbindes med Congo.

– 3TG fra Congo indebærer den største risiko for finansiering af konflikter og overtrædelse af menneskerettigheder. Men vi kunne se, at problemerne med udvinding af mineraler var mere udbredte end som så. Med generation otte af certificeringen, der kom i 2018, udvidede vi kravet til, at virksomheder skal tage et globalt ansvar for alle mineraler – ikke bare dem, der kommer fra bestemte regioner, siger Andreas Rehn, og fortsætter:

– I fremtiden vil vi kunne spore et certificeret produkt hele vejen op mod strømmen til det certificerede støberi og raffinaderi, der til gengæld køber ansvarligt udvundne mineraler fra legitime sælgere. På den måde kan vi med tiden tilbyde producenter en tjeneste, så de bliver bedre i stand til at tage stilling til, hvem de skal købe deres mineraler af.

Livslængden er afgørende

Den absolut vigtigste faktor, Andreas Rehn peger på, når det gælder bæredygtighed, er produktets livslængde. Når gadgets holder i længere tid, skal der produceres færre nye produkter, hvilket naturligvis betyder en mindre social og miljømæssig påvirkning i hele kæden.

– Vi har nu inkluderet en række krav, som kan forlænge produktets levetid. Et eksempel er holdbarhed (durability); man skal kunne tabe mobilen eller udsætte den for varme og kulde, uden at produktet går i stykker. Vi vil også komme til at se standardiserede måder at slette data fra enhederne på. I gennemsnit har man 2-3 mobiler i skrivebordsskuffen. En af årsagerne til det er, at man ikke sælger eller forærer dem væk, fordi man ikke ønsker, at billeder, sms og andet skal havne i forkerte hænder. Derfor skal producenter sørge for at stille software til rådighed, som kan fjerne alle data, siger Andreas Rehn.

Andre vigtige aspekter for at kunne forlænge produkternes livslængde er, at man kan reparere enhederne, hvis de går i stykker, og skifte batteri uden problemer.

– Uanset om du er den første eller den tredje ejer, skal du kunne holde dine produkter brugbare og helst også kunne opgradere dem. Når produkterne skal kunne bruges længere, mindskes presset på produktion af nye, eftersom brugerne ikke tvinges til at købe nye så ofte, siger Andreas Rehn.

Nye forretningsmodeller lige rundt om hjørnet

Når dine gadgets holder længere, vil vi komme til at se nye, mere cirkulære forretningsmodeller, spår Andreas Rehn:

– Måske vil virksomheden leje sine produkter ud i stedet for at sælge dem – og måske kan de endda tjene flere penge, end de gør i dag. Det vil skabe incitament til at fremstille produkter af endnu bedre kvalitet, så virksomheden kan leje dem ud i længere tid. En anden udvikling, som vi ser, er færre forskellige enheder. I stedet for computeren bruger du mobilen som den centrale enhed og kobler skærm og tastatur til. Hvis du har brug for mere processorkraft, kan du tilkøbe det som en tjeneste i skyen. Det er en udvikling, vi ser, når det drejer sig om tv-spil. Google, PlayStation og Microsoft har alle tjenester til ”off site”-gengivelse, så du slipper for at have en stor konsol derhjemme, men bare skal modtage billeder og lyd.

For at vi skal kunne tilegne os en fuldstændig cirkulær tilgang, handler det om, at vi begynder at tage hånd om den store mængde af elektronikskrot, der allerede er kommet på afveje i for eksempel udviklingslande. Derfor lancerer TCO Development dette forår et tillæg til sin mærkningsordning, som de kalder for TCO Certified Edge, E-waste compensated.

– TCO Certified Edge er et udvidet krav til TCO Certified og indebærer, at for hvert produkt en producent sælger, forpligter vedkommende sig til at tage hånd om den tilsvarende mængde e-waste fra et land, hvor håndteringen er utilstrækkelig. På den måde vil du som indkøber få konkrete tal på, hvordan de bidrager til en mere cirkulær økonomi, siger Andreas Rehn.

3TG er en forkortelse for tin, tungsten, tantal og guld. Det er mineraler, der på forskellig måde anvendes i vores IT-gadgets - især for at lede og lagre energi. De er også de mest kendte eksempler på konfliktmineraler, altså mineraler der udvindes i konfliktramte områder, og som sælges blandt andet for at finansiere krig.

Kobolt har indtil videre ikke være regnet som et konfliktmineral, men det udvindes af samme årsag. 60 procent af al kobolt, der udvindes, stammer fra Congo – ligesom størstedelen af 3TG. Kobolt er en vigtig bestanddel i batterier.

Lignende læsning:

Sådan bliver dit IT-miljø mere bæredygtigt – eksperternes bedste råd

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags