Inspiration

Tech-nyhederne, som du bør kende lige nu

Ved du, hvad NFT er? Og hvilke virksomheder, der har klaret sig bedst i skyggen af pandemien? Gå ikke glip af vores nyhedsradar om det seneste inden for teknologi, innovation og digitalisering.

Design for fremtiden

Den pandemi­säkra staden

Den pandemisikre by

Kina planlægger at bygge en smart og covid-sikker by. Projektet er designet af det spanske arkitektfirma Guallart og er tilpasset fremtidige nedlukninger.

Samfundet i Xiong’an vil omfatte lejligheder med store balkoner og terrasser til droneleverancer. Derudover pladser til co-working, dyrkning af grøntsager, drivhuse og madmarked.

Man behøver ikke at bekymre sig om trafikken i luften. En levering tager kun ca. 30 minutter.

Keller Rinaudo, administrerende direktør for Zipline. Virksomhedens droner leverer 4.500 doser COVID-vaccine om dagen i Ghana.

Blockchain

Hvorfor taler alle om NFT?

NFT er en teknologi, der er baseret på blockchain. Den giver dig mulighed for at beskytte ”unikke digitale objekter”. For nylig blev et videoklip med basketballspiller LeBron James for eksempel solgt for over to millioner kroner. I marts bortauktionerede Twitters medstifter Jack Dorsey sit første tweet.

NFT står for non-fungible token. Ikke-fungible token. Fungible betyder, at noget er udskifteligt, at det altså mangler unikke særpræg. NFT er det modsatte, ikke-udskiftelige.

”NFT er således blockchain-­versionen af det, vi normalt kalder samlekort”, skriver Peter Ottsjö til Ny Teknik.

Topp 10

Verdens mest innovative virksomhed – i skyggen af pandemien – ifølge Fast Company

1. Moderna

For at skabe en covid-19-vaccine, der kan rejse.

1. Pfizer-BioNTech

Først på markedet med en effektiv covid-19-vaccine.

3. Shopify

Fordi de giver små butikker en livline.

4. SpaceX

De flyver forbi konkurrenterne i rumkapløbet.

5. SpringHill Company

De gifter underholdning med ligestilling via Hollywood.

6. Epic Games

De udfordrer Big Techs hegemoni med en vision om at bygge noget bedre.

7. Netflix

Fordi de har gjort afroamerikansk publikum centrale for deres program-strategi.

8. Tock

For den måde de har hjulpet restauranter og små virksomheder, der er blevet hårdt ramt af pandemien.

9. Microsoft

Fordi de har hældt på.

10. Graphika

De har sporet desinformationskampagner over hele verden.

Kilde: fastcompany.com/90603436/the-worlds-most-innovative-companies-2021

63 %

Så mange flere etiske hackere (white hat hackere) fandt sikkerhedshuller hos virksomheder over hele verden i 2020. Det fremgår af den årlige ”Hacker rapport”.

Forskning

­Bertil Rolandsson, arbetslivsforskare på Göteborgs
                universitet

Digitalisering fører ikke til færre job

Digitaliseringen i de sidste 30 år har ikke ført til færre arbejdspladser i Norden. Det fremgår af Nordisk Ministerråds rapport ”Digital Transformations of Traditional Work in the Nordic Countries”.

Nogle brancher er imidlertid blevet ramt. Arbejdspladser, der er gået tabt i fremstillingsindustrien, er blevet erstattet af arbejdspladser i servicesektoren.

”Servicesektoren har reddet os med hensyn til antallet af arbejdspladser, og vi tror på, at denne tendens vil fortsætte,” siger Bertil Rolandsson, arbejdsmiljøforsker ved Göteborgs Universitet.

Servicesektoren tegner sig i dag for fire femtedele af beskæftigelsen i Norden. Det er især kvinder, der har nydt godt af væksten.

Arbejd fleksibelt

Dustin Business Suite på Clarion Hotel Sign. Fotograf Mattias Hamrén

Nu åbner flere co-working-steder

Dustin og Clarion Hotel udvider deres partnerskab. Snart åbner co-working-pladser på Clarion Malmö Live og Clarion Stockholm. Der er også planer for Oslo, København og Helsinki.

Sidste efterår åbnede Dustins første pop-up for co-working. Omkring ti udstyrede arbejdspladser på Clarion Hotel Sign i Stockholm. De kommende pladser er baseret på samme koncept.

”Vi er glade for at kunne tilbyde hotellets gæster, og dem, der ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra at kunne få adgang til vores produkter,” siger Stephanie Forsblom, EVP Marketing & Communication hos Dustin.

Besøgende får adgang til fuldt udstyrede arbejdspladser med produkter fra Dustins egne mærker. For eksempel er der skærme, mus og gratis WiFi. Indretningsfirmaet Götessons har designet arbejdspladserne. De har lagt stor vægt på at skabe en ergonomisk, behagelig og stilfuld indretning.

”Vi er konstant på udkig efter innovative samarbejder. Det føles som et rigtigt hit. Her kan du sidde og arbejde i fred og ro, samtidig med at du har hotellets tjenester inden for rækkevidde,” siger Henrik Berghult, administrerende direktør for Clarion Hotel Sign.

Gmail

126

Mængden af mails, vi sender og modtager, er næsten tredoblet på 15 år. I 2005 sendte – og modtog – vi i gennemsnit 50 mails om dagen. I dag er antallet oppe på 126. Vi tjekker i gennemsnit vores indboks hvert sjette minut.

Kilde: Cal Newport “A World Without Email: Reimagining Work in an Age of Communication Overload”

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags