Bæredygtighed

Sådan påvirker din bærbare computer klimaet

Din bærbare computer er tynd og vejer kun nogle få kilo. Men produktionen af den genererer 1,2 tons affald og et CO2-udslip på 280 kg.

Hvis man kigger på en computers levetid, så stammer mellem 75 og 85 procent af CO2-udslippet fra fremstillingen. Kun en brøkdel kommer fra din brug af den. Det viser data fra energi- og materialeforsker Stellan Holgersson ved Chalmers Tekniske Universitet i Göteborg.

Her er de komponenter, der efterlader det største klimaaftryk:

Harddiskk

Den største, enkeltstående klimapåvirkning i din bærbare computer stammer fra harddisken, hvor alt i din computer er lagret. Tidligere havde de fleste bærbare computere HDD-diske, som er den klassiske type af harddiske. I dag har de fleste nye bærbare computere dog en hurtig SSD-hukommelse – som har endnu større klimabelastning end HDD-disken. Årsagen er, at SSD-hukommelser indeholder halvledere, nogle gange kaldes de endda for halvlederdiske, som er energikrævende at fremstille.


CO2-aftryk:

SSD 94 kilo kuldioxid / HDD 71 kilo

Skærm

At producere en computerskærm er ekstremt energikrævende. En separat skærm medfører en gennemsnitlig CO2-udledning på helt op til 520 kilo – det vil sige mere end produktionen af en hel bærbar computer. Den indbyggede skærm i din bærbare computer har en mindre klimapåvirkning end en fritstående skærm, men det er stadig en af de komponenter, der er årsag til mest CO2-udledning.


CO2-aftryk:

61 kilo

Processor

Processoren er en af de vigtigste komponenter i en computer og kaldes normalt for computerens hjerne. Det er den, der udfører beregningerne og udfører instruktioner. Produktionen af din bærbare computers processor udgør også en stor klimabelastning. Årsagen er, at den indeholder halvledere. Produktionen af halvledere kræver store mængder vand og elektricitet.


CO2-aftryk:

50 kilo

Batteri

Batteriet er i praksis det, der gør din bærbare computer bærbar. Det er også en komponent, der ofte er relativt nem at udskifte, hvilket kan forlænge computerens levetid. Dette er godt for miljøet, da produktionen af en bærbar computer tegner sig for en væsentlig højere andel af en computers klimabelastning, end selve brugen gør.


CO2-aftryk:

8 kilo

RAM

Den primære hukommelse eller arbejdshukommelsen - almindeligvis bliver den omtalt som RAM, hvilket faktisk er betegnelsen for typen af adgang - bruges til at gemme data midlertidigt, når forskellige programmer er i brug.


CO2-aftryk:

5 kilo

Kilde: IVL Swedish Environmental Research Institute og Inregos rapport ”Miljöfördelar med återbruk”. Tallene er et gennemsnit af hver enkelt komponents klimabelastning i form af produktion og transport.

Sådan får du en mere klimavenlig laptop

Tallene ved siden af er gennemsnitstal – der findes modeller, som både er bedre og dårligere for klimaet. I dag rapporterer producenterne i vid udstrækning om deres produkters klimaaftryk. Men der er andre ting, man bør have i tankerne end bare CO2-udslippet.

– Du kan købe et produkt med mindre klimabelastning her og nu, men det holder kun i to til tre år, og så skal det skrottes. Eller du kan købe et mere bæredygtigt produkt, der måske har højere udslip i begyndelsen, men hvis levetid kan forlænges. Man er nødt til at kigge på hele livscyklussen," siger Sebastian Holmström, Head of Sustainability hos Inrego, der køber, renoverer og sælger IT-produkter.

Det bedste for klimaet er naturligvis at købe en brugt computer, da det er produktionen af en ny, der er årsag til flest udledninger. Hvis du absolut vil købe en ny computer, er der flere ting, du skal holde øje med.

– Nogle virksomheder køber dårlige computere, som vi ikke kan genbruge, når de har haft dem i tre år. En computer skal være bæredygtig, den skal kunne repareres, du skal kunne bruge den i lang tid, og der skal være en anden levetid for den, når du ikke længere skal bruge den. Essensen af bæredygtig IT er at holde produkterne i omløb så længe som muligt," siger Sebastian Holmström.

Dustin genvinding

Giv dine gamle IT-produkter en chance til. At genbruge elektronik er skånsomt for miljøet og kan betale sig for din virksomhed. Med vores genbrugstjenestet giver du på en nem måde dine gamle IT-produkter muligheden for et nyt liv. Bestil afhentning her.

Tekst: Linus Brännström