Strategi og ledelse

Spar ikke de forkerte steder – syv tips til indkøb af skolecomputere

Kommuner og skoler har ofte et generelt budget til indkøb af computere, samtidig med at computerne ofte bruges meget og til mange forskellige formål. Dustins salgschef Matias Silvan giver indkøbere råd om, hvordan man vælger den rigtige type af computer.

Viden om computerbrug er vigtig for dagens elever. I praksis fungerer computerne som en kombination af lærebøger og øvelseshæfter, og de indgår også i lærerens værktøjskasse, for eksempel gennem deres interaktivitet, lydfunktion og kamera.

Dustins salgschef Matias Silvan får gennem sit arbejde et godt indblik i de egenskaber, som skolerne har brug for i de computere, der indkøbes til undervisningen. Med hans råd kan beslutningstagere sammenligne forskellige alternativer i det store udbud.

Students in classroom

1. Garanti, garanti, garanti

En computer, der er indkøbt til undervisningsbrug, er kun nyttig, når den fungerer. Derfor er det vigtigt at have en gyldig garanti.

– Når du køber udstyr med en 3-5 års garanti "på stedet næste arbejdsdag", kommer der en autoriseret garantireparatør og reparerer udstyret. I 95 procent af tilfældene lykkes reparationen ved første besøg, siger Silvan.

Hvis skolen ikke har denne garanti, kan man blive tvunget til at vente på support og reservedele, eller computeren skal måske sendes til udlandet til reparation. I værste fald, for eksempel hvis garantiperioden er kort og allerede er udløbet, bliver brugeren ladt i stikken og skal selv arrangere fejlfinding og reparation af udstyret.

Silvan understreger, at en bedre garanti ikke nødvendigvis påvirker prisen særlig meget. Det bliver meget dyrere, hvis værdifuldt udstyr står uden at blive brugt.

2. Operativsystem og hukommelse i god balance

Operativsystemet sætter grænser for, hvilken computer man kan vælge. Også SSD-disken skal være stor nok.

– 128 GB er nogenlunde, men 256 GB er langt bedre. Husk, at operativsystemet også tager plads på harddisken, og det samme gælder opdateringer af operativsystemet.

Desuden fungerer computeren bedre, hvis hukommelsen er stor nok. Til selve datalagringen anbefaler Silvan dog, at man bruger en cloud-tjeneste, så elevernes filer er tilgængelige fra computere af enhver type. Mange skoler bruger også Microsoft Office 365-miljøet som en del af licensaftalen.

3. En tablet fungerer, men ikke til det hele

Ifølge Silvan fungerer en tablet godt nok til informationssøgning, men som regel bruger eleverne også udstyret, når de skriver. Derfor er et tastatur en absolut nødvendighed til enhver undervisningscomputer.

Acer tablet

Et praktisk alternativ er en hybridcomputer, det vil sige en kombination af en tablet og en bærbar computer. Tastaturet kan fjernes fra skærmen. Så forvandles computeren til en tablet, som man kan have med, for eksempel på ekskursion i naturen til at identificere planter eller tage billeder. I klasseværelset kan eleven sætte tastaturet på igen og begynde at skrive.

Hybridcomputeren har også en berøringsskærm, som gør det muligt at bruge forskellige undervisningsspil og skrive med fingeren på skærmen.

– I dag findes der også x360-enheder, hvor skærmdelen kan foldes op bag tastaturet, fortæller Silvan.

– På den måde kan enheden bruges som hybrid, enten som en bærbar eller en tablet, og også klappet op som et telt.

4. Forstærkede computermodeller, der tåler stød

Undervisningscomputere går fra hånd til hånd og fra sted til sted, og de bruges i meget forskellige situationer. Derfor opfordrer Silvan skolerne til at bruge "robuste", det vil sige forstærkede, computermodeller.

– De tåler vandstænk og går ikke i stykker ved det mindste stød, hvis eleven for eksempel kommer til at tabe skoletasken på gulvet. Alle større producenter har sådanne robuste computere i deres sortiment.

5. Skærm efter størrelse

Full HD er begyndt at være standard i alt udstyr, men i de billigere pakker eller på små skærme kan HD være tilstrækkeligt. Hvis du har et begrænset budget, er det godt at overveje, hvad der betaler sig bedst – i en lille hybridcomputer kommer en førsteklasses skærm måske ikke til sin ret.

– Men allerede i en bærbar computer med en 13’’ eller 14’’ skærm, er Full HD en fordel, konstaterer Silvan.

Student interacting with tablet

6. Strømmen skal holde hele dagen

Batteriernes levetid forbedres år for år i takt med, at batteriteknologien udvikler sig. I undervisningscomputere mener Silvan, at batteriet skal kunne holde hele dagen.

– Skolerne kan købe opladningstasker og -vogne, hvor computerne anbringes til opladning natten over. Om morgenen er de klar til den nye skoledag og begynder ikke at advare om lavt batteri midt i en time.

Batteriernes holdbarhed er også steget målt i antal år, og i dag bevarer de deres kapacitet længere end tidligere.

7. Vær klar over, hvor du kan spare

Prisen er en vigtig faktor for skolerne: budgettet skal række til mange computere. Efter Silvans erfaring bør prisen være omkring 300-500 euro, helst inklusive garanti.

Hvis skolen af og til har brug for højere ydeevne, anbefaler Silvan, at man indkøber nogle dyrere computere til fælles brug. Man kan også spare på processorerne – i3 eller Dual Pentium-processorer fungerer som regel godt, blot SSD'en er af den rigtige type, og der er hukommelse nok.

Silvan har bemærket, at skolerne i højere grad tager hensyn til kvalitet og bæredygtighed og indser, at en dyrere indkøbspris kan blive billigere i det lange løb, fordi de slipper for at købe nyt.

– Før i tiden ville de have en enkel, bærbar computer så billigt som muligt. Nu synes de, det er godt med en computer, der kan klare lidt af hvert.

Læs Dustins anbefalinger om computere til undervisnings- og skolebrug.

Group of students