Bæredygtighed

Spar både udslip og penge med genbrug

Fuldt funktionsdygtigt IT-udstyr skrottes, mens udstyret sagtens kunne sælges videre og gøre både miljøet og virksomhedens økonomi en tjeneste. Sådan her får gammelt IT-udstyr nyt liv.

Genanvendelse er i dag en selvfølge for de fleste. Det er længe siden, vi smed vores udtjente udstyr på lossepladsen. Vi er efterhånden blevet vant til, at der bliver taget hånd om dem på en eller anden måde. Men hvad, der stadig er fremmed for mange, er, hvor utroligt mange ressourcer, der kan spares ved, at man genbruger udstyr i stedet for at genanvende dem. At genanvende elektronikskrot er en kostbar proces, men mange små marginaler og mange dele har vi i dag slet ikke teknologien til at kunne genanvende.

Faktum er at for at fremstille en ny computer, går der i gennemsnit 1,8 tons råvarer, vand, kemikalier og energi. Og mange af de råvarer og metaller, som er kritiske inden for fremstilling af elektronik, er ved at være opbrugt. Det gælder for eksempel for indium og for mange jordartsmetaller.

– Vi vil hjælpe vores kunder med at gøre en forskel ved at tilbyde dem en mulighed for at give deres IT-udstyr et nyt liv i stedet for, at de bliver kasseret. Det reducerer ikke bare på udslip af kuldioxid, men har også potentiale til at redde liv, eftersom teknologiudstyr, der smides væk, risikerer at havne i lande, hvor affaldssorteringen ikke altid foregår på en måde, der minimerer risiciene for det omgivende miljø, siger Natalia Lopez Casco, Corporate Responsibility Specialist hos Dustin.

Læs mere om og bestil Dustins genbrugstjeneste – Takeback.

Svenskerne opgraderer ofte

I Sverige er vi vant til at bruge den nyeste teknologi. Virksomheder og myndigheder skifter maskinparken ud med 3-4 års mellemrum, og vi opgraderer gerne vores et år gamle mobiltelefon, når den nye version lanceres. Men det betyder ikke, at de gamle produkter pludselig bliver værdiløse. Tværtimod.

Dustins kunder kan få refusion for produkter, de ikke længere har gavn af, eller de kan vælge at lade deres refusion gå videre til velgørenhed. Hvis produkterne ikke kan genbruges, stiller Dustin som sikkerhed, at de genanvendes på en forsvarlig måde.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Dustins genbrugspartner Inrego blev der i 2017 skrottet eller opmagasineret computere og andet IT-udstyr til en værdi, der skulle svare til 1,1 mia. svenske kroner på markedet for genbrugsprodukter. Og det er kun fra svenske virksomheder og myndigheder med over 50 ansatte. Inkluderer vi mindre virksomheder og husholdninger, så bliver tallet betydeligt højere.

Dustins målsætning er at have taget 140.000 solgte produkter retur inden 2020. I første omgang skal produkterne forsøges genbrugt, og dernæst kan de gå til genanvendelse. Med resultatet fra 2018 i hånden, kan man se, at der findes et stort potentiale i de produkter, som Dustins kunder ønsker at skifte ud.

– i løbet af 2018 fik vi omkring 15.000 produkter fra Dustin. Af dem blev 87 procent genbrugt, mens kun 13 procent skulle sendes til genanvendelse. Når vi genbruger produkterne, kan vi sælge dem igen i deres helhed i stedet for, at de skal nedbrydes helt og indgå i produktionen igen, siger Andreas Johnsson, som er Key Account Manager hos Inrego.

Sådan fungerer det

Inrego hjælper Dustins nordiske kunder i alle led, når det er tid til at udskifte maskinparken. Lige fra logistik til salg og genanvendelse. Når enhederne ankommer til virksomhedens anlæg uden for Stockholm, bliver alle serienumre registreret, så kunden kan se, hvad der er blevet leveret ind. Dernæst bliver enhederne afidentificeret, inden de indgår i raderingsprocessen, hvor alt med en hukommelse bliver slettet i overensstemmelse med den vedtagne branchestandard.

– I forbindelse med GDPR er det nu forbundet med stor viden om følsomme data, der havner i forkerte hænder. Derfor er det vigtigt, at vi har alle certifikater og kan bevise, at vi ikke er det svage led i kæden, siger Andreas Johnsson.

Når alle data er slettet klassificeres enhederne efter tilstand og funktion. Det afgør hvor stor kompensation, kunden skal have. Hele og velfungerende enheder pudses op og sælges til slutbrugere i Sverige eller til partnere i udlandet.

– 75–80 procent af det, vi sælger, går til udlandet. I Sverige er vi kræsne, og mange vil ikke købe brugt udstyr, hvis det ikke ser helt nyt ud, siger Andreas Johnsson.

Men interessen for brugt udstyr er stigende - selv i Sverige. En stor del af de svenske kunder er skoler og kommuner med begrænset budget. I stedet for at skolerne køber et mindre antal nye, såkaldte skolecomputere, kan de få et par år gamle virksomhedscomputere med bedre ydeevne til en lavere pris.

– Da jeg begyndte hos Inrego for seks år siden, blev der kun talt om penge, men flere og flere kunder kigger nu også på bæredygtighedsaspektet. Det handler også om, at den næste generation af medarbejdere skal vide, hvordan virksomheden arbejder med bæredygtighedsspørgsmål. Kan de ikke vise, at de gør noget konkret, så går de til konkurrenten, siger Andreas Johnsson.

Hos Inrego får kunderne en rapport med information om hvor mange ressourcer, der er blevet sparet ved at genbruge IT-udstyret. Den type tal er mange dog uvante med at håndtere, siger Andreas Johnsson:

– Ofte skriver virksomheder jo i miljørapporter, at de har reduceret deres emissioner, men hos os får de tal ind på pluskontoen. Det burde virksomhederne udnytte mere i deres kommunikation, synes jeg.

Læs mere om, hvordan Inrego genbruger produkterne.

Tips: Forlæng livet for virksomhedens IT-udstyr

Som kunde er der en række ting, du bør tænke på for at mindske ressourcespildet fra dine IT-indkøb. Det første skridt er at sætte pris på de ting, du har. Ofte er det ikke indmaden i computeren eller telefonen, der går i stykker eller bliver forældet, men chassiset eller skærmen. Tasker, covers og skærmbeskyttelse kan derfor forlænge livet for computerparken.

Hvis du har brug for at opgradere eller udvide, bør du i første omgang lede efter brugt udstyr, men hvis du skal købe nyt, bør du satse på produkter af god kvalitet, der holder længere. Og sørg for at have en plan allerede ved købet, for hvad der skal ske med udstyret, når det på tide at opgradere næste gang.

Fakta: Genbrug i Norden

I sidste regnskabsår tog Dustin 35.342 solgte produkter tilbage. Af disse kunne 33.291 genbruges og de resterende 2.051 er blevet genanvendt. En af hovedårsagerne til det gode resultat er, at vi i løbet af året har lanceret vores service med tage retur også i Norge, Danmark og Finland, samt at vores kunder nu kan bestille afhentning online.

De produkter, der genbruges eller genanvendes, omfatter kategorierne stationære computere, tablets, mobiltelefoner, skærme, servere, netværksudstyr og printere. På nuværende tidspunkt har kun den ene af vores to partnere til genanvendelse mulighed for at rapportere kuldioxidudslip.

Den totale besparelse, hvad angår kuldioxidudslip for 2017/18 udgør 20 procent af det totale antal af genbrugte produkter gennem året.

Læs mere:
Her finder du flere artikler om bæredygtig IT.
Dustins tips til, hvordan du træffer et bæredygtigt valg.

Återanvänd tekniken

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags