Sådan genbruges teknologien

I Sverige skrottes dagligt så mange computere, at hvis de blev stablet ovenpå hinanden, ville de være højere end verdens højeste bygning, Burj Khalifa. Det vil virksomheden Inrego lave om på ved at istandsætte og videresælge det kasserede IT-udstyr.

Alle er klar over, at den teknologiske udvikling går rasende hurtigt. Det som flyttede grænser for 15 år siden, trækker vi nostalgisk på smilebåndet af i dag. Teknologi er i høj grad blevet køb-og-smid-væk-genstande, og kun cirka en tredjedel af al gammel elektronik genbruges. Man mener, der rundt omkring i folks hjem findes over 400 millioner mobiler, som ikke bruges. Mange af dem er fuldt funktionsdygtige.

Den svenske virksomhed Inrego har siden begyndelsen af 1995 købt og istandsat kasseret IT-udstyr og solgt det videre. Erik Pettersson er chef for bæredygtighed og tror på, at genanvendelse af elektronik vil blive større.

– Jo mere omverdenen får øjnene op for, at køb-og-smid-væk mentaliteten er uholdbar, des større bliver opmærksomheden og markedet for at lade IT-produkter leve så længe som muligt, siger han. Det kan betale sig for alle parter og er en udvikling, der vil fortsætte. Vi er kun lige begyndt.

Genbrug i stedet for genanvendelse

Erik Pettersson pointerer, at man kan opnå flere miljøgevinster ved at genbruge i stedet for at genanvende.

– Vi funktionstester, og når der er behov for det, reparerer og opgraderer vi, så de produkter, vi køber, kan få et nyt liv. Livscyklussen bliver længere, og man passer bedre på jordens ressourcer, hvis man lader sin gamle computer genbruge.

Fremstilling af nyt slider på jordens ressourcer

Fremstilling af ny elektronik er ressourcekrævende. Der går 240 kg fossilt brændstof, 22 kg kemikalier og 1.500 liter vand til hver ny computer. Erik Pettersson tror, at øget bevidsthed om disse ting gør, at virksomheder er mere tilbøjelige til at genbruge.

– Vi må handle mere langsigtet ud fra et miljøperspektiv og begynde at genbruge produkter på en helt anden måde, end vi har gjort tidligere. En af vores udfordringer er at få virksomheder til at indse, at det er bedre at genbruge end at genanvende. Processen er lige let, men genbrug kan føre til bedre miljø og lidt ekstra på kistebunden, siger han.

Datasikkerheden er endnu vigtigere

Når Inrego modtager kasseret IT-udstyr, sletter man al information enten ved hjælp af verdens førende data erasure-program Blancco eller ved fysisk destruktion af hukommelsesenheden. Kunden får en rapport med et erasure certifikat på serienummer-niveau sammen med testresultatet, udbetalt kompensation samt hvor mange kilo kuldioxid udslip, man har sparet atmosfæren for ved genbruget.

– Når den nye persondataforordning GDPR træder i kraft til maj, bliver det ekstra vigtigt, at personoplysninger slettes. Vi hjælper virksomheder med at sørge for dette og sikrer, at det er nemt for dem at komme tilbage som kunder på vores kundeportal.

Erik Pettersson understreger vigtigheden af at skille sig af med elektronik, man ikke bruger, så hurtigt som muligt.

– Lad ikke udtjente IT-produkter samle støv på et lager. De taber hurtigt værdi. Kunder får en god pris for de produkter, der kan sælges videre efter istandsættelse, og i øjeblikket kan vi gøre det med 95 procent af de computere, vi får ind. De produkter, der ikke kan genbruges, overlades til en genanvendelsesvirksomhed med miljørigtig håndtering, siger Erik Pettersson.

Inrego

Grundlagt: 1995 i Lund. Ligger nu i Täby.

Aktivitet: Opkøber, sletter data, sætter i stand og videresælger kasserede IT-produkter fra virksomheder og organisationer.

Ansatte: 130.

Eksempler på kunder: Skanska, Telia Finance, Stockholms universitet.

Årlig omsætning: Over 300 millioner svenske kroner.

Læs mere om, hvordan du træffer et bæredygtigt valg »

10 april 2018

91 procent får udrettet mere pr. distance

Forskerne er enige: Vi er mere produktive, når vi ikke skal sidde på kontoret og arbejde hele tiden. Det findes der flere forklaringer på.

11 september 2019

Gode nyheder kommer sjældent alene

Micro learning har vist sig at være mere effektive end traditionel læring. CCS kan være medvirkende til, at vi opnår Paris-aftalens mål om en maksimal global opvarmning på 1,5 grader. Sidst men ikke mindst tager Volvo kampen op mod Tesla med ”folkets elbil” Polestar 2.

28 august 2019

Mangel på tid, masser af skærme? Prøv micro-læring

65 procent af børnene, der går i grundskolen i dag vil som voksne komme til at arbejde i jobs, der ikke engang eksisterer endnu. På et arbejdsmarked i hurtig forandring handler det om evnen til igen og igen at kunne lære nyt, der giver dig succes. Vi giver råd om hvordan micro-læring kan hjælpe dig og dine kolleger på vej.

27 august 2019

Harvard forskere: Det her får os til at lykkes på vores job

Som chef påvirker du, hvordan medarbejderne har det på jobbet, og dermed hvordan de præsterer. Men hvordan får du dem til at trives – og dermed præstere – så godt som muligt? Forskere fra Harvard har bevist, at det ikke er motivationen, der giver en høj ydeevne, men derimod fremgang der skaber motivation.

26 august 2019

Mere bæredygtig IT med ny mærkning

Forskere ved Chalmers har udviklet et sporingssystem for elektriske og elektroniske produkter, hvor det via et infotag er muligt at spore, hvor komponenterne kommer fra og hvilke materialer de indeholder.

22 august 2019

Årets hotteste trends – fra robotter til stemmestyring

For tolvte gang præsenterer analysevirksomheden The Future Today Institute en rapport spækket med de største tendenser inden for teknologi og videnskab. 2019 Tech Trends Report indeholder 315 forskellige trends – 30 procent flere end året før. Her er nogle af de vigtigste.

24 juli 2019