Inspiration

Hvad sker i IT-branchen rundt omkring i verden?

Finland uddanner verden i AI, Vatikanet lancerer en digital bedesnor med ”click to pray”-funktion og Apple Watch er nu større end alle schweiziske urproducenter tilsammen. Det er nogle af de aktuelle IT-nyheder lige nu.

Halvdelen af alle tech-kvinder er utilfredse med deres løn

Ifølge en undersøgelse, som organisationen Tjejer kodar har foretaget blandt sine medlemmer, er halvdelen af de adspurgte (700 svenske kvinder og non-binære, der primært er ansat inden for eller studerer IT og tech) utilfredse med deres løn, og 38 procent oplever, at de ikke tjener lige så meget som personer af det modsatte køn i lignende stillinger og roller.

Selv om de nordiske lande er blandt de lande i verden, hvor man er længst fremme med hensyn til ligestilling, er andelen af kvinder, der studerer IT stadig meget lav. Ifølge en undersøgelse fra Telenor og Plan International Norway er tallene 26 procent i Norge og Sverige og 27 procent i Danmark.

80

Antallet af terabyte som den japanske virksomhed Showa Denko har beregnet, at man vil være i stand til at presse ind på én og samme harddisk inden for kort tid. Det svarer til omkring 800 timers ikke-komprimeret 4K-video eller 1.066.666.667 (1,06 milliarder) gennemsnits e-mails.

Finland uddanner verden i AI

Helsingfors universitet har oprettet en gratis, webbaseret uddannelse inden for AI, som er tilgængelig på blandt andet engelsk. Kurset hedder Elements of AI og handler blandt andet om, hvad AI er, hvordan AI kan bruges, og hvad forskellen er mellem AI, machine learning og neurale netværk. Målet er, at Finland skal være verdens førende inden for AI.

robot hand

EU lader om

Ved en om-afstemning i EU-parlamentet for nylig stemte de fleste på, at Unionen skal kræve en fælles standard for ladekabler til mobiltelefoner. Det, der kommer tættest på at blive vedtaget, er USB-C, som allerede mere eller mindre er standard i mange, moderne smartphones. Årsagen er blandt andet, at man ønsker at reducere mængden af elektronisk affald.

Den store taber bliver Apple, der skal udskifte sin Lightning-kontakt. Spørgsmålet er dog, om det ikke allerede var i gang, eftersom virksomheden allerede er gået over til USB-C i både deres bærbare computere og i de dyrere iPad-modeller.

Motto:

At bruge sin tid godt, er at vise sig selv respekt.

Dronning Kristina (1628–1689)

Gud hører klik

Selv den katolske kirke følger med tiden, og Vatikanet lancerer nu deres første ”wearable” – en digital bedekrans med en ”click to pray”-funktion, der opretter forbindelse via Bluetooth til en tilhørende bede-app på din smartphone. Vatikanet skriver i en pressemeddelelse, at kransen kombinerer det bedste fra de spirituelle traditioner med den teknologiske verdens fremskridt.

Robot AV1

No isolation skal bekæmpe ensomhed

No Isolations forretningsidé er at mindske ufrivillig ensomhed med intelligente kommunikationsværktøjer.

Ti tusindevis af børn er i dag for syge til at kunne deltage i klasseundervisning. Så robotten AV1 bliver deres link til fællesskabet. Robotten indtager barnets plads på skolebænken og giver børn med langtidssygdom mulighed for at se, høre og tale med deres klassekammerater via en smartphone-app.

vindkraft til havs

Vindkraft til havs

174 vindmøller står og drejer på Dogger Banke 120 km ud for Yorkshires kyst, og tilsammen udgør de Hornsea One. Det er verdens største vindmøllepark til søs, og den skal levere strøm til en million britiske husstande. Siemens Gamesa i Danmark har fremstillet vindmøllerne, mens højspændingskablerne kommer fra NKT i Karlskrona.

Sandbankerne, hvor vindmølleparken står, er rester efter et landområde, Doggerland, der opstod under den sidste istid, og som er omkring 20 meter lavere end de omkringliggende områder.

robot hand

Odense centrum for cobots

H C Andersens fødeby Odense er på vej til at blive globalt centrum for cobots, kollaborative robotter. Danmarks to største industrirobotvirksomheder, Mobile Industrial Robots og Universal Robots, investerer 251 millioner DKK i et fælles anlæg med økonomisk støtte fra det amerikanske moderselskab Teradyne, der hidtil har investeret over 3,4 milliarder DKK i de danske producenter.

Markedet for cobots forventes at stige med næsten 83 milliarder DKK inden år 2030 ifølge abi Research. Den danske robotindustri blomstrer og beskæftiger i dag 8.500 mennesker.

Saab lancerer cloud

Forsvars- og sikkerhedsvirksomheden Saab lancerer deres egen on-premise cloud-løsning rettet mod virksomheder med særlige behov for høj sikkerhed og tilgængelighed. Egira, som løsningen hedder, benytter certificeret hard- og software og flere lag af sikkerheds- og autentifikationssystemer, for at dine data ikke skal havne i de forkerte hænder.

Høj andel af kvinder

74 procent af Nordens kvinder er på arbejdsmarkedet. Det er en pæn del over OECD-gennemsnittet på 66 procent. Årsagen er ifølge Nordisk Råd, at børne- og ældreforsorgen er tilgængelig for alle, at kvinders uddannelsesniveau er højt, og at både mødre og fædre har ret til betalt forældreorlov. På Island arbejder 82 procent af alle kvinder tæt fulgt af Schweiz, Sverige, Norge og Danmark.

Vidste du at ...

... Apple Watch nu er større end alle schweiziske ur-producenter tilsammen, og endda med et stort forspring. I løbet af 2019 blev der solgt 31 millioner Apple Watches, mens de schweiziske producenter, heriblandt Swatch, Tissot og TAG Heuer ”kun” solgte 21 millioner ure.

taxi

Nordisk taxa-gigant på vej mod børsen

Taxa-koncernen Cabonline, der har aktivitet i Sverige, Finland, Danmark og Norge, er sandsynligvis på vej mod børsen. Koncernens ejer har siden 2015 været det amerikanske venturekapitalfirma HIG Capital, og de har nu sat virksomheden til salg. Cabonline driver blandt andet TaxiKurir, Umeå Taxi, Sverigetaxi, TOPCAB (alle svenske), Norgestaxi (Norge), Kovanen (Finland) og Taxi 4x27 (Danmark).

Ordlisten

Hyperautomation

Hyperautomation kombinerer machine learning, AI och automation til at understøtte beslutningsprocesser, informationsindsamling, måleprocesser og meget andet. Begrebet ligger øverst på Gartners liste over strategiske teknologitrends i 2020.

Technology acceptance model (TAM)

En model for hvordan – og hvor hurtigt – brugere begynder at anvende en ny teknologi. En afgørende faktor er for eksempel, hvor nyttig og brugervenlig teknologien opfattes. Ikke at forveksle med…

Total addressable market (TAM)

Hvor stort et potentielt marked for et produkt eller en tjeneste er. TAM er et vigtigt begreb, når du skal starte eller investere i en ny virksomhed.

Voice-as-User Interface (VUI)

I år forventes halvdelen af alle søgninger på nettet at blive foretaget med stemmen, og 30 procent af disse på en enhed uden skærm for eksempel en intelligent højtaler. Derfor handler det om, at stemme-interfacet, Voice-as-User Interface, er smart og enkelt udformet og tilpasset til menneskelig kommunikation.

Multiexperience

Multiexperience handler om at give brugeren en oplevelse, der spænder over flere interfaces på samme tid. Et eksempel er Domino’s pizza i USA, der i et eksperiment inkluderer selvkørende biler, en pizza-tracker og intelligente højtalere.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags