Bæredygtighed

Hun vil gøre IT-branchen mere cirkulær

Sandra Klackenborn er ny chef for bæredygtighed hos Dustin. Hun har tidligere arbejdet med bæredygtighedsspørgsmål hos Ferronordic og Telia.

Hvad ser du mest frem til i dit nye job?

– Jeg ser mest frem til at blive en del af rejsen mod at nå vores ambitiøse mål inden 2030– CO2-neutralitet, det vil sige, at Dustin gennem hele værdikæden ikke genererer CO2-udslip og til at blive fuldstændig cirkulær.

– Jeg ser også frem til at arbejde proaktivt med menneskerettigheder og social retfærdighed i vores forsyningskæde. Hvis vi skal kunne leve i balance med vores jord og de ressourcer, der er her, er vi også nødt til at opnå større social lighed i forskellige dele af verden. Vi skal fortsat arbejde for gode arbejdsvilkår i fremstillingen af elektronik.

– Jeg ser også frem til at gøre det mere tydeligt for vores kunder hvilke produkter, der har den bedste ydeevne ud fra et bæredygtighedsperspektiv.

Kan du genbruge din computer?

Hvilke tendenser inden for bæredygtighed bliver vigtigst i fremtiden

– Jeg tror, der vil komme endnu mere fokus på en række områder, der i dag allerede er aktuelle, men med flere perspektiver for eksempel spørgsmålet om energi. Der har altid været et bæredygtighedsproblem på grund af CO2-udslip fra fossile energikilder, men i dag er der også knyttet menneskerettigheder til problemets oprindelse.

– Et andet stort område, som er i vækst, er spørgsmålet om, hvordan vi bliver cirkulære. For en virksomhed som Dustin handler det om, hvordan produkterne, som vi tilbyder vores kunder, ser ud, hvor stor en procentdel af produktet er lavet af genbrugsmaterialer, om de kan repareres, hvordan de kan genanvendes, eller om behovet i stedet kan løses ved hjælp af en service.

Dustin arbejder for at sikre, at de producenter, vi samarbejder med, lever op til vores høje bæredygtighedsmål.

Sandra Klackenborn, Head of Sustainability, Dustin.

25 millioner mobiltelefoner i skrivebordsskuffer

Hvordan hjælper Dustin virksomheder og forbrugere med at blive mere bæredygtige?

– Vi arbejder konstant på at gøre vores egen virksomhed mere bæredygtig. Den største påvirkning findes i forsyningskæden til produktion af de hardwareprodukter, som en forbruger eller virksomhed køber. Dustin arbejder for at sikre, at de producenter, vi samarbejder med, lever op til vores høje bæredygtighedsmål.

– En anden måde, vi hjælper vores kunder med at blive mere bæredygtige på, er ved at tilbyde Takeback på alle vores markeder. Dustin indsamler de IT-produkter, som vores kunder har brugt færdig, vi reparerer dem og kan derefter give dem et nyt liv. De produkter, der ikke kan genbruges, bliver genanvendt på en ansvarlig måde.

– Takeback som en del af en IT-investering gør det muligt at forlænge produktets levetid og dermed undgå CO2-udslip eller udvindelse af nye mineraler til fremstilling af nye produkter.

– Der er så meget elektronik, som ikke bruges og bare bliver liggende, der reelt kunne repareres og bruges af andre. For eksempel anslås det, at 25 millioner mobiltelefoner ligger i skuffer og skabe rundt om i Sverige.

Sandra Klackenborn

Fakta

Namn: Sandra Klackenborn

Job: Chef for bæredygtighed, Dustin

Bor: Nacka, Sverige

Kan du lide denne artikel?

Artiklen kommer fra vores magasin Solutions. Her kan du læse hele magasinet i browseren.

Læs Solutions Magazine

Tekst: Jonas Rehnberg

Foto: Cornelia Jönsson