Arbejdsplads

Er du klar til fremtidens medarbejdere?

Vi er hastigt på vej ind i en ny æra af at arbejde hjemmefra. Så det er ved at være på tide at slå myten om ikke at blande arbejde og privatliv ihjel. “Mange kan sagtens være engagerede, selv når de arbejder hjemmefra en lørdag aften”, siger forskeren Kristina Palm. 

Når nu det fleksible arbejdsmarked er i vækst, er det ekstra vigtigt at opretholde en klar balance mellem arbejde og privatliv, så det ene ikke får lov at brede sig for meget ind over det andet.

Firmaet, der har base i Dallas og leverer skatte- og konsulentydelser til kunder over hele verden, har arbejdet ekstremt fleksibelt så langt tilbage som 2007 med pilotprogrammet MyRyan. Konceptet er enkelt: De ansatte må arbejde, hvor de vil, og når de vil – så længe de bare får arbejdet gjort.

Der gik ikke lang tid, før MyRyan ikke længere kunne kaldes for et lille pilotprogram – men en succes i global skala. I 2008 blev MyRyan-systemet implementeret på alle virksomhedens kontorer, og i løbet af de år, der fulgte, udråbte medier som Forbes og Fortune Ryan til en af verdens bedste arbejdspladser, både generelt og mere specifikt for kvinder, forældre og millennials. Medarbejderne svarede for deres del ved i 2019 at stemme Ryan op på en 21. plads på Glassdoors ”Employee’s Choice”-liste.

Vi vil kunne styre vores arbejdsliv

“Ryan-ansatte sætter pris på fleksibilitet, hvilket har forvandlet os til en ’talentmagnet’ og desuden gjort det lettere at holde på medarbejderne. Desuden er kundetilfredsheden og omsætningen skudt steget. Fleksibilitet er et krav til virksomheden – ikke bare noget som ville være rart at have”, konstaterer Ryans stabschef Delta Emerson på sitet BBVA Openmind.

Ryans succes viser, at vi ikke behøver være så bange, når grænsen mellem arbejds- og privatliv flyder sammen.

– For den ansatte handler fleksibiliteten om en følelse af kontrol. Selv at kunne bestemme, hvor og hvornår man arbejder, er tilfredsstillende.

Det siger Kristina Palm, som er prisbelønnet forsker ved Karolinska instituttet og KTH. Siden 2017 har hun været med til at drive det fireårige projekt “Veje til et bæredygtigt arbejdsliv”, som giver et andet perspektiv på, hvad vi troede, vi vidste om, hvordan man ’bør’ arbejde.

– I vores kvalitative forskningsstudie kan vi se, at der er mange forskellige måder at arbejde på, og at mennesker desuden har forskellige præferencer og forskellige muligheder for at realisere dem. En del vil for eksempel arbejde på den fysiske arbejdsplads uanset tidspunktet, mens andre foretrækker at arbejde hjemmefra efter den ordinære arbejdstid.

Det er ofte i orden at blande arbejdsliv med privatliv

At man altid er mest effektiv i løbet af den almindelige arbejdstid, afviser Kristina Palm som en myte.

– Vi kan se, at mange mennesker faktisk kan være både engagerede og glade, når de arbejder en lørdag aften og forbereder den kommende arbejdsuge.

Fredrik Berg, Service Product Manager Digital Workplace hos Dustin, mener, at det er digitaliseringen, som er selve forudsætningen for dette nye, fleksible arbejdsliv.

– Den vigtigste faktor er adgangen til gode kommunikationsløsninger som for eksempel videomøder samt en veludbygget infrastruktur til at understøtte et kraftigt mobilnet. Men også cloud-tjenesterne bliver udviklet med en stadig højere hastighed, hvilket gør disse værktøjer tilgængelige døgnet rundt - hele året.

– Hos Dustin kalder vi det Modern Workplace. Det er en kombination af produkter og tjenester, som tilsammen baner vejen for at kunne frigøre sig fra det traditionelle kontor uden at være nødt til at genopfinde sin egen forretningsidé.

Et eksempel. Forestil dig, at medarbejderne skal være lige så sikre på hjemmekontoret som på arbejdet, og at de samtidig skal kunne få adgang til det, de har brug for til at udføre deres arbejde. Det er, ifølge Fredrik Berg, i dag en af de mest almindelige forhindringer for at kunne gå hele vejen med det pladsuafhængige kontor.

Løsningen er at flytte alle de funktioner, man kan, og aktivere dem, så medarbejderne kan få adgang til det, de har brug for på en både nem og sikker måde. Det er for eksempel årsagen til, at Office-pakken er en af ’hovedingredienserne’ i Modern Workplace. I alt lige fra Mail til Teams bliver brugerne sikret, så snart de logger på deres konto.

– Men præcis på samme måde som ingen IT-infrastruktur nogensinde er helt færdig, så udvikler og opdaterer vi også hele tiden Modern Workplace. Præcis ligesom de fleste arbejdspladser er det som en slags levende organisme, siger Fredrik.

Recovery er vigtig

Men alt dette betyder ikke, at man skal arbejde mere, end kroppen og hjernen reelt kan klare, bare fordi man pludselig har fået værktøjerne til at gøre det hvor som helst.

– Hvis arbejdet er stressende og presserende, så skal der helst hver eneste dag være mulighed for recovery, understreger Kristina. Recovery skal give mulighed for at koble hjernen af fra det, der er hårdt, og helst lægge hele sin energi og engagement i en aktivitet, som man selv har lyst til.

Tekst: Alfred Holmgren

Læs også:

Ekspertens tips: Tænk på dette, når du arbejder hjemmefra

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags