Strategi og ledelse

Er det din IT, der lokker nye talenter til?

Kan din IT måle sig med fremtidens medarbejdere? Når digitaliseringen stormer frem, bliver CIO’en nøglen til at lokke nye talenter til.

Det er let at argumentere for, at en CIO kan være virksomhedens vigtigste rekrutteringsmedarbejder. I en verden fuld af knowledge workers konkurrerer virksomhederne nemlig om talenterne på en helt ny måde. Når vi desuden lever i verdens største eksperiment med hensyn til distancearbejde, bliver det endnu tydeligere. Den moderne, fleksible arbejdsplads er vokset frem igennem mange år, men i løbet af 2020 er alt blevet forvandlet til bambus*. Digitaliseringen af vores virksomheder har fået et reelt skub i ryggen, og effektiv IT har aldrig været vigtigere.

Talenterne bestemmer tempoet

En, der forstår det her bedre end de fleste, er Emelie Fågelstedt. Hun grundlagde Svenska Nomader i 2017, som er Sveriges største community for digitale nomader, freelancere og andre iværksættere, der har hele verden som arbejdsplads. Sådan nogen der på sin vis er rollemodellen for den moderne og fleksible medarbejder.

– Det er vigtigt, at virksomheder forstår, at gig-økonomien eksisterer. Når de skal rekruttere, konkurrerer de ikke bare med andre virksomheder men også med freelance-livet. Fordi digitaliseringen går lynhurtigt, og virksomheder øger hastigheden for at overleve, så er det talenterne derude, der bestemmer tempoet, siger Emelie.

Ni til fem er et advarselssignal

For at lokke denne talent- og kompetence-masse til din virksomhed, er du nødt til at have en IT-infrastruktur og en arbejdsmåde, som er attraktiv. Det fungerer ligesom ikke længere bare med eget skrivebord ved vinduet – eller et bordtennisbord i et legerum.

Og det er her CIO’en kommer ind i billedet. Han eller hun har et stort ansvar for, at medarbejderen trives og kan udvikle sig, fordi virksomhedens digitalisering – eller mangel på samme – gennemsyrer alt.

– Ud over de generelle ting, der er vigtige i et ansættelsesforhold som for eksempel at kunne arbejde i et team med et godt samarbejde, at kunne udvikle sig og have en lyttende og motiverende chef, så er det nu også ekstra vigtigt med fleksibiliteten. Hvis du har et indgroet ni til fem-mindset, er det ofte et advarselssignal for nye talenter. Det sender nogle signaler om, at du ikke tror på teknologien, uanset om du har den eller ej.

– En CIO lægger grunden til en agil arbejdsmåde, hvor nye medarbejdere ikke behøver vente i flere år på at indføre noget nyt, hvor man er åben for nye idéer og prototyper, og hvor man tester og lærer.

Gammel IT er ok, hvis du har en plan

Så hvordan skal man forholde sig, hvis man sidder fast i gammel IT? Ifølge Emilie kan det naturligvis være svært at bygge nyt, når IT-infrastrukturen er forældet. Men hendes erfaring siger, at der er forståelse for det, når man kommer ind som ny medarbejder. Så længe virksomheden har en plan for, hvordan den vil modernisere sin IT.

– Tag for eksempel data. De kan være svære at få ud af det gamle system, og som ny har du måske fået til opgave at udvikle forretningen netop ved hjælp af data. Så er der brug for, at der findes en plan for løsninger, hvor man kan arbejde rundt om problemet, indtil en ny infrastruktur er på plads.

Mange virksomheder vil ikke kunne overleve, hvis de ikke bliver digitaliseret – og det kræves der kompetencer for at kunne. Med de rette hjerner er virksomheden fremtidssikret, og her spiller nutidens CIO en vigtig rolle.

Lok talenter til med fleksibel IT

Fodnote: *Bambus er den hurtigst voksende vækst i verden. Visse bambussorter kan vokse helt op til en meter om dagen.

Lignende læsning:

Digitaliseringen venter ikke længere på dig
Sådan undgår du at miste det digitale initiativ

Tekst: Robert Långström

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags