Bæredygtighed

Drag nytte af en ny cirkulær forretningsmodel

Vil du redde miljøet, samtidig med at du spurter fra dine konkurrenter? Begynd med at se på dit affald som en ressource. Tag med til Karma, den nye slags cirkulære virksomhed.

Det var egentlig bare et spørgsmål om tid. Men det tog os 150 år at indse, at vores model med fremstilling-, køb-, brug- og sidenhen smid væk-produkter er temmelig dårlig. Den viden har nu fået os til at arbejde på en helt ny måde. Både nye og eksisterende virksomheder skaber forretningsmodeller, der ser stort på industrialismens teser og i stedet fokuserer på at reparere, genbruge og genanvende. Det kaldes cirkulært – og det skal få os til at kunne fortsætte i mindst 150 år endnu.

Karma er cirkulært fra begyndelsen

En svensk virksomhed, der allerede fra begyndelsen har fulgt den cirkulære forretningsmodel i deres arbejde, er Karma. Det er en platform, der har som mål at mindske madspild fra restauranter, caféer og fødevarebutikker.

– Den cirkulære økonomi handler for mig om at fjerne affaldet fra forretningsmodellen. Hele ideen med Karma bygger på at håndtere det, som andre anser for affald, siger Elsa Bernadotte, som er COO og medstifter af Karma.

I Karma kan de deltagende virksomheder sætte fødevarer, der ellers ville være blevet smidt ud, til salg.

– Resultatet bliver, at kunderne kan få gavn af god mad og samtidig spare penge, virksomhederne får en ekstra indkomst og når ud til nye kunder – og samtidig mindskes miljøbelastningen. Det er et win-win-win-scenarie, siger Elsa Bernadotte.

Gør det enkelt for kunden

Den digitale teknologi er helt sikkert en drivende faktor både for kunden og for virksomhederne bag tjenesten. I Karmas tilfælde har det hjulpet dem til at nå ud til en større målgruppe hurtigere. En anden vigtig faktor for at nå i mål med den cirkulære økonomi er ikke udelukkende at fokusere på miljøgevinsterne og stole på, at kunderne vil betale mere, fordi de støtter en god sag.

– Ny forskning viser, at kunderne ikke vil vælge mellem bæredygtighed og bekvemmelighed. Historisk set har øko-alternativet altid været det dyre og mere komplicerede valg. Men med apps som Karma vil vi vise, at små handlinger, som er nemme at begynde med, og som belønner brugeren, er vejen frem for cirkulære forretningsmodeller, siger Elsa Bernadotte.

For traditionelle virksomheder, der gerne vil tage skridtet ind i den cirkulære økonomi, handler det om at begynde at sætte bæredygtighed øverst på dagsordenen, siger Elsa Bernadotte:

– Det handler om at tage udgangspunkt i de værdier, der allerede findes i den eksisterende virksomhed. Kig på hvordan jeres distributionskæde ser ud, hvor I får jeres energi fra, hvordan indkøb af kontorartikler foregår, hvordan jeres CEO transporterer sig fra A til B. På Karma klimakompenserer vi alle vores rejser, servere og elforbruget på vores kontor, selvom vi med vores forretningsidé allerede befinder os på plussiden rent klimamæssigt, siger hun.

Guldåre at håndtere madspild

Elsa Bernadotte ser et stort potentiale for cirkulære forretningsmodeller i fremtiden, især i fødevarebranchen, hvor hun arbejder:

– Hvert år smides der mad ud for over 1.000 milliarder dollar, samtidig med at madspild er et af de mest underkapitaliserede bæredygtighedsområder. Det er en ren guldåre nu for de virksomheder, der håndterer det her på forskellige måder; fra at sælge kasser med ukurante frugter og grøntsager, til at lave smoothies og snacks af mad, der er blevet tilovers og øl af brød. Madaffald bliver til dyrefoder eller, hvis det ikke kan spises, omdannet til bio-brændstof. Det er et superspændende område at blive ved med at udforske, siger hun.

Andre svenske virksomheder med en cirkulær forretningsmodel

IKEA

En mere traditionel virksomhed, der arbejder meget med spørgsmålet, er IKEA. Senest i 2030 skal de udelukkende anvende genbrugs- eller vedvarende materialer, og alle produkter skal være designet på en måde, så de kan repareres, afmonteres, genmonteres og dermed få et længere liv. IKEA har også planer om at begynde at leje møbler ud – i første omgang til virksomheder.

Dustin

Takeback er vores egen tilbagekøbstjeneste til genbrug af gamle IT-produkter. Vi gør det nemt for dig at bidrage til en mere cirkulær økonomi og mindske klimapåvirkningen. Samtidig kan du få betaling for de produkter, du ikke længere har brug for, eller du kan vælge at donere din betaling til velgørenhed. Hvis produkterne ikke kan genbruges, sikrer vi dig en ansvarlig genanvendelse.

Sådan her går det til: Du begynder med at udfylde vores formular for at få en gratis vurdering af dine IT-produkter. De produkter, der kan genbruges, bliver hentet og transporteret til vores samarbejdspartnere. Her bliver produkterne af-identificeret, data bliver slettet og de bliver opgraderet. Herefter bliver produkterne solgt videre til skoler og virksomheder. De produkter, der ikke kan sælges videre, bliver sendt til genanvendelse.

Du kan sidenhen vælge at få sat pengene ind på din konto eller at give dem til velgørenhed – resten tager vi os af.

Læs mere om tjenesten
Elsa Bernadotte

Den cirkulære økonomi handler for mig om at fjerne affaldet fra forretningsmodellen.

Elsa Bernadotte, COO og medstifter af Karma

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags