Kundecase

”Vi ønsker at være på forkant”

Det er svært at tage et luftfoto under vandet. Men det er muligt. Måledata kan skabe et billede af verden under overfladen – og beskytte følsom natur. Men hvordan håndterer man bedst denne store og følsomme mængde data? Vi kom til bunds i problemet.

Tænk på en skov. Tænk på graner og birketræer. Blåbær, mos og lav. Egern og harer. Og elge. Tænk på den næsten ufatteligt varierede natur, der gemmer sig bag begrebet ”en svensk skov”.

Det samme er tilfældet med livet under vandet. Det er mindst lige så varieret som livet på land. Men det er meget sværere at få øje på. Ikke desto mindre har alle lige fra myndigheder til brobyggere brug for at vide, hvordan miljøet under overfladen ser ud for at kunne træffe de bedst mulige beslutninger. Det er her Medins hav- og vandkonsulenter kommer ind i billedet.

– Vi er en virksomhed, der er specialiseret inden for havbiologi. Vores medarbejdere udvikler viden om miljøet under vandet, så vores kunder kan få et beslutningsgrundlag, der hjælper dem med at passe på vandet og det liv, det indeholder, siger CEO Olof Nilsson.

Medins havs och vattenkonsulter

Når Medins erhverver sig viden om et vandmiljø, anvender de forskellige typer af målinger og filmoptagelser. Metoder, der genererer data, som igen bruges til at foretage visualiseringer og rapporter. Disse data skal dog også gemmes, og de optager plads. Masser af plads.

– For eksempel kan det være undervandsfilm i høj opløsning eller målinger med sonar og ekkolod. Tilsammen vil der være tale om meget store mængder data. Vi har brug for at vide, at de opbevares sikkert, fordi disse data er meget dyre at producere.

Tidligere havde Medins sin egen server-løsning i sine lokaler. Det var problematisk at få sikker adgang, hvis du var på en båd ud for det nordlige Norge. Det skabte også usikkerhed om driftssikkerheden.

Vi har virkelig brug for at have adgang til vores data hele tiden for at kunne arbejde. Tidligere oplevede vi et par gange, at forbindelsen røg, og vi ikke kunne få adgang til data. Heldigvis mistede vi ikke nogen data, men vi ønskede ikke, at det skulle ske igen.

I sommeren 2019 begyndte Medins derfor at tale med Dustin. Hvordan kunne de gøre noget ved det? De kom op med en tostrenget løsning. For det første fjernede de server-løsningen fra deres egne lokaler og købte i stedet en infrastruktur-as-a-service-løsning fra Dustin. Dér ligger Medins data i en privat cloud-løsning i Dustins server-hal.

– Det er samme sikkerhedsniveau, som hvis de havde serverne stående i deres eget hus,” siger Joachim Hallin, Sales Specialist hos Dustin.

– Men med denne løsning behøver Medins ikke selv at købe hardwaren. De betaler kun for, hvor meget kapacitet de bruger. Hvis de har brug for mere kapacitet, kan vi arrangere det, hvis de ønsker mindre - til en lavere pris - er det heller ikke noget problem.

For det andet begyndte de at bruge Dustin’s Modern Workplace tjeneste. Her overtager Dustin ansvaret for både vedligeholdelse og support af computere og mobiltelefoner.

Telefonsupport løser nu 75 procent af de problemer, der opstår. På mindre end 10 minutter. Tidligere måtte en tekniker ind i bilen og køre til Medins kontor for at løse problemerne på stedet.

– Det her har givet os den driftssikkerhed, vi havde brug for. Med i købet fik vi muligheden for at arbejde, hvor vi vil og endda med højere sikkerhed. Derudover giver det os flere muligheder for at arbejde endnu mere digitalt. Vi ønsker at være på forkant. Vi ønsker de bedste løsninger og at være i stand til at modellere hele flows og vise årsagssammenhænge under vandet. Nu hvor Dustin har styr på teknologien, kan vi koncentrere os om, det vi er eksperter i.

Læs om vores cloud-tjenester
Olof Nilsson

Vi ønsker at være i stand til at modellere hele flows og vise årsagssammenhænge under vandet.

Olof Nilsson, CEO Medins Havs- och vattenkonsulter.

Medins havs- och vattenkonsulter

Medins er en af Sveriges førende specialister i undersøgelser af vandmiljøer. Virksomheden blev grundlagt i 1988 og har i dag 30 ansatte. De arbejder med undersøgelser af biologi, sediment, marine arkæologi, undervandslyde, havmåling, undervandsfilmning, sonarkortlægning, biologiske laboratorieanalyser og andre typer oversigter over vandløb, søer og have. Opgaver udføres i hele Norden.

Sådan blev det muligt

Udfordring

Medins genererer store datamængder og har brug for en sikker måde at lagre dem på. De har desuden brug for altid at have adgang til dem, uanset hvor medarbejderen befinder sig.

Løsning

Løsningen blev en privat cloud-løsning fra Dustin. Kombineret med Modern Workplace-tjenesten. Det har givet en højere driftsikkerhed, lettere adgang og mulighed for at skabe bedre sikkerhed, når det handler om hvem, der har adgang til data.

Effekt

Medarbejderne hos Medins kan koncentrere sig om deres job i stedet for at skulle håndtere IT-problemer. De kan arbejde mere digitalt i hele værdikæden. Desuden har virksomhedens forskellige konsulenter nu adgang til de data, de har brug for, præcis når de har brug for dem.

Medins havs och vattenkonsulter

Tekst: Karin Aase
Foto: Sanna Tedenborg