Inspiration

Teknologien bag: Sådan fungerer video-streaming

At kunne streame video i høj opløsning til sin telefon, tv eller computer er i dag en selvfølge. Men hvordan fungerer det egentlig?

Som brugere er vi i dag vant til at kunne klikke ind på Netflix, HBO eller YouTube og på et øjeblik kunne vælge at se den nyeste sæson af vores yndlingsserie. Ifølge en brugerundersøgelse foretaget af Sandvine står alene Netflix for omkring 15 procent af hele den globale internettrafik. Kort sagt: Vi streamer som gale. Men hvordan fungerer teknologien bag video-streaming egentlig? Her er en introduktion:

Fem enkle trin til video-streaming – sådan fungerer det

1. Når du klikker på den film eller serie, du vil se, så leder webserveren, der hoster streaming-tjenesten, efter filen på en streaming-server. Streaming-serveren har et bestemt antal varianter af den video, som vælges afhængig af din opkobling og hvilken enhed, du skal se videoen på. For at mindske risikoen for forsinkelse har de største streaming-tjenester servere over hele verden, så brugerne kan koble sig op på den, der geografisk er nærmest.

2. Når den rigtige fil er valgt, deler softwaren på streaming-serveren filen i mange, mindre dele.

3. Derefter sendes de mange små dele af data til din computer ved hjælp af en realtime-protokol.

4. Browseren læser og registrerer dataene i den rigtige rækkefølge, når de ankommer, ved hjælp af filformatet, som er selve skabelonen. Du kan få adgang til at nyde et afsnit af din yndlingsserie på ingen tid.

5. Computeren skaffer sig efterfølgende af med dataene.

Eksemplet Netflix

Netflix har i dag 137 millioner registrerede brugere fordelt på 200 lande, og de vil alle sammen have omgående tilfredsstillelse i form af en tjeneste, der aldrig fejler. Hvordan klarer Netflix egentlig at drive sin datatunge tjeneste?

Netflix er opbygget af omkring 700 små selvstændige programmer, der arbejder sammen om at levere tjenesten. Hver og en har sin specifikke opgave og fungerer på egen hånd. En holder for eksempel styr på hvilke serier, du har set, og en anden trækker den månedlige betaling fra dit kreditkort. Ved at Netflix er opbygget på denne måde, som kaldes ”microservices architecture”, skal de ikke til at programmere alle dele af tjenesten om, hvis et af disse selvstændige programmer skal opdateres.

Opbevaring og afspilning af videoer

Originalkopierne af Netflix-film og -serier opbevares i det bedst mulige format i Amazon Web Services-cloud. En anden AWS-server konverterer derefter originalkopierne til hundredvis af forskellige formater og i forskellig kvalitet – så man kan se videoen på stort set en hvilken som helst enhed.

Hvis alle brugerne i hele verden valgte at koble sig på hovedserveren samtidig for at streame, ville Netflix få et problem. Derfor har det et helt eget Content Delivery Network (videoer der streames via en central server eller netværk), som kaldes for Open Connect. Det er blevet taget i brug for at holde omkostningerne nede i takt med, at antallet af brugere af tjenesten er steget. Netflix har aftaler med lokale internetleverandører, som installerer den røde ”Open Connect”-boks på cirka 280 TB i deres serverpark.

Boksen downloader indholdet fra Netflix’ hovedserver til den specifikke region. Det betyder, at en bruger i for eksempel København ikke behøver koble sig op på hovedserveren i USA, men får en langt kortere vej til indholdet. Når du klikker på ’play’ lokaliserer Netflix de ti nærmeste ”Open Connect”-bokse og vælger den ud, der bedst er i stand til at afspille videoen.

Vidste du at…

  • 28 % af Netflix-brugere deler deres konto med andre uden for husstanden.
  • Ifølge undersøgelsen ”Svenskarna och Internet 2018” betaler mere end halvdelen af internetbrugerne i Sverige for første gang nogensinde for streaming af video.
  • Den 23. april 2005 blev ”Me At The Zoo”, som den første video uploadet til YouTube.
  • Netflix blev grundlagt i 1997, et år tidligere end Google. Dengang lejede de dvd-film ud via internettet. Netflix som streaming-tjeneste blev lanceret i 2007.

Kilder: Leichtman research group (LRG), Svenskarna och Internet 2018.

Læs også:
Sådan bliver byen smartere
Sådan vil 5G revolutionere din hverdag

Sådan fungerer video-streaming

6 december 2018

Tags