Inspiration

Styr computeren med tankens kraft – og andre tendenser inden for interfaces

Musearm og mobilnakke er måske snart fortid, når vi begynder at interagere med vores teknologi på nye måder. Her er fem tendenser, der i den nærmeste fremtid vil forandre den måde, vi styrer vores computere og mobiler på.

1. Stemmestyring

Allerede i dag har vi mulighed for at stemmestyre vores mobiltelefoner, men teknologien er endnu i sin spæde opstart. Når vi i fremtiden kan benytte teknologien med naturlig tale, vil det blive nemmere for mange mennesker at lære sig at benytte teknologi, de i dag ikke har mulighed for at håndtere. Stemmestyring vil også gøre det muligt for os at udnytte teknologi på nye måder, samtidig med at vi bruger hænderne til noget andet, som for eksempel at køre bil, træne eller arbejde med kroppen.

I fremtiden kommer vi sandsynligvis til at se på stemmestyring som en assistent, vi altid har ved vores side, snarere end et redskab vi anvender. Vi vil kunne få tips og hjælp afhængig af, hvad vi taler om, og vi slipper for at anvende indviklede, grafiske interfaces.

2. Fagter

Scenen i sci-fi-filmen Minority Report fra 2002, hvor Tom Cruise styrer computerne ved at vifte med hænderne foran skærmen, er stadig indbegrebet af et interface styret ved hjælp af fagter. Men spørgsmålet er, om vi virkelig ville holde hænderne strakt ud i luften og vifte med dem en hel ottetimers arbejdsdag. Så i stedet for hele interfacet er det mere sandsynligt, at enkelte funktioner vil kunne drage fordel af smart implementerede fagter. Et eksempel findes i den seneste version af Android, hvor du kan skifte til selfie-kameraet ved at vende telefonen i luften.

Et andet eksempel er Microsofts ”pre-touch sensing” som gør, at telefonen genkender dine fingre, inden de rører skærmen. Og Soli, et af Googles udviklingsprojekter, som er en miniature radar, der genkender præcise fingerbevægelser.

3. Ansigtsgenkendelse

Da iPhone X blev lanceret, var ansigtsgenkendelse en af de hotte nyheder. For selv om Apple ikke var først med ansigtsgenkendelse, så lykkedes det firmaet som så mange gange tidligere at gøre teknologien brugbar for et bredere publikum.

Nu eksperimenteres der med ansigtsgenkendelse på flere forskellige måder, for eksempel som identifikationsform i lufthavne og på restauranter.

NVIDIA har udviklet et system, som de sælger til bilindustrien. Systemet analyserer førerens ansigt med henblik på at afgøre, om vedkommende er for træt og har brug for en pause.

Fra ansigtsgenkendelse er skridtet ikke langt til at analysere følelser - såkaldt ”emotional tracking”. Det muliggør alt fra at foreslå musik, der passer til humøret, til undervisning tilpasset elevens ansigtsudtryk.

4. Virtual reality

Skærmen vil måske helt forsvinde om nogle år. I stedet sidder vi muligvis med forskellige typer af virtual- og augmented reality-teknologier. Forestil dig, at du har dit virtuelle skrivebord med dig hvor som helst, uden at du overhovedet behøver en overflade at stille din bærbare computer på. Okay, måske er et tastatur på knæet er en god idé, hvis du vil skrive følsomme arbejdsmails ombord på flyet og ikke vil bruge stemmestyring.

Med augmented reality, altså virtuel information lagt “oven på” virkeligheden, kan en mekaniker få instruktioner direkte i sit synsfelt, om hvordan motoren skal skilles ad. Med samme teknologi kan kirurgen blive guidet igennem en avanceret operation.

5. Hjernestyring

Det ultimative interface er naturligvis at styre teknikken med tankens kraft. Tænk på et ord, og Google søger, tænk på en meddelelse, og den bliver både skrevet og sendt, tænk “sluk for lampen”, og lampen slukkes. Dette har været en fremtidsdrøm i mange år, men inden for et par områder er vi faktisk tæt på et gennembrud.

Melissa Loomis, der fik amputeret højre arm efter en ulykke, kan allerede i dag styre sin robotarm ved hjælp af tanker og endda modtage følelsesindtryk fra armens kunstige fingerspidser.

Elon Musk mener, at hvis vi skal holde trit med den kunstige intelligens, er vi nødt til at blive opgraderet. Derfor startede han virksomheden Neuralink med det formål at skabe neurale interfaces, udvide hjernens lagringskapacitet og lade os kommunikere mentalt med teknikken omkring os.

Indtil videre er det mus og tastatur, der dominerer. Så er det ikke godt, at vi har et hav af ergonomiske modeller, indtil du kan bruge dine hænder til at styre computeren?

Nogle ting kan styres med stemmen allerede nu, f.eks. Google Home.

Stemmestyring kommer til at forandre den måde, vi interagerer med vores teknik på.

26 september 2018

Tags