Bæredygtighed

Snart skal al IT kunne genbruges

Hvis du arbejder inden for IT, står spørgsmålet om bæredygtighed sandsynligvis højt på dagsordenen. Hvis ikke, så er det på høje tid at flytte fokus.

Bæredygtighed handler om mere end bare en ren samvittighed. Ifølge Rebecka Carlsson, som er forfatter til bogen Exponentiel klimaforandring, er det et område, som ingen organisation har råd til at ignorere, hvis den ønsker at være her i fremtiden.

"Der er ingen virksomheder i dag, der spekulerer på, om de skal digitalisere. I stedet betragtes det som en meget dårlig idé ikke at digitalisere. På samme måde bliver bæredygtighed nu en selvopholdelsesdrift. Det vil være en forudsætning for succes, præcis ligesom digitalisering," siger hun.

Højt på agendaen

Frida Faxborn, Business Policy Expert hos IT&Telekomföretagen, siger, at bæredygtighed står højt på dagsordenen for svenske IT- og teleselskaber, og at tendensen vil vokse sig stærkere i fremtiden.

"Bæredygtig IT betyder at arbejde med både sociale, økonomiske og miljørelaterede spørgsmål. Hvis man skal være attraktiv, konkurrencedygtig og tænke langsigtet som virksomhed i dag, bør disse spørgsmål være en naturlig del af arbejdet.

Lige nu er der et stort fokus på at fremme genbrug, reparation, genanvendelse og returnering af produkter på hele det europæiske marked," siger hun.

"Det er områder, som vores branche både kan og vil udvikle yderligere, og hvor alle skal bidrage," fortsætter Frida Faxborn.

Design til genanvendelse

Rebecka Carlsson beskriver "design for disassembly" som det absolut vigtigste begreb inden for cirkulær økonomi. Kort fortalt går det ud på, at alt, hvad vi bygger og bruger, skal kunne skilles ad og genbruges – fra skyskrabere ned til telefonerne i vores lommer. En tilgang der i høj grad også gælder for IT-systemer.

"På langt sigt skal hardwaren designes, så den kan opgraderes og modulopbygges. Dette er for at øge muligheden for at kunne holde trit med den teknologiske udvikling, og dermed reducere behovet for helt ny hardware. Hardwaren kan sidenhen gå til genbrug eller genanvendelse, siger Henrik Lampa, Head of Sustainability hos Dustin.

Han understreger vigtigheden af en cirkulær tankegang omkring IT-infrastruktur for at kunne skabe betingelserne, så man kan spare på ressourcer, energi og ikke belaste klimaet unødigt. Enhver, der køber hardware bør stille krav til deres leverandører.

"Som kunde kan du bede din leverandør om en returneringsløsning for at muliggøre genbrug eller genanvendelse.”

Kom i gang med en mere cirkulær IT-økonomi

Læs mere om tjenesten Takeback
Rebecka Carlsson, forfatter til bogen Exponentiel klimaforandring.Frida Faxborn, Business Policy Expert hos IT&Telekomföretagen.

Tekst: Alfred Holmgren

11 februar 2021

Tags