Inspiration

Smartere arbejdsplads med Internet of Things

Intelligent belysning, termostater der tilpasser sig antallet af personer i rummet, eller adgangskort indopereret i hånden. Der gemmer sig meget under det brogede paraplybegreb Internet of Things (IoT). Hvad vi end vælger at kalde det, så er intelligent, online hverdagsteknologi virkelighed i dag, og inden for de kommende år venter med største sandsynlighed innovationer og anvendelsesområder, som vi slet ikke kan forestille os i dag. Vi har vendt blikket mod fremtiden og fundet fem eksempler på, hvordan IoT kan komme til at forandre vores arbejdsplads.

Møbler der forstår dig

Du har sikkert allerede et hæve-sænkebord på kontoret, men Stir Kinetic Desk tager teknologien til næste niveau. Udover at bordet kan gemme oplysninger på forskellige brugernes favorithøjde, så husker bordet, hvordan du kan lide at arbejde. Virksomheden siger, at det tager bordet 20 dage at lære sig din adfærd. Og hvis du ikke har stået op og arbejdet i et stykke tid, så vil bordet automatisk hæve sig forsigtigt for at minde dig om at skifte stilling. Bordet kan sende informationerne til din computer, tablet eller endda til din fitness-app. Desuden har bordet smart ledningsopbevaring, så du nemt kan tilslutte din computer. Hvis du synes, det lyder attraktivt, så kan bordet blive dit for omkring 22.000 DKK.

Nærvær på afstand

Videokonferencer er allerede et velkendt fænomen, men nu kommer de såkaldte ”telepresence”-robotter på banen. I stedet for bare at deltage i mødet via en fast skærm og et kamera, kan du koble dig på en rullende robot med indbygget skærm og kamera. Udover at du (i teorien i hvert fald) kan deltage i ”walk-and-talk meetings” à la tv-serien, The West Wing, så kan du for eksempel få en rundtur på firmaets nye lokalkontor, uden at du behøver tage derhen. Et andet anvendelsesområde er for eksempel, at teknikkere kan inspicere farlige eller fjerntliggende steder uden at forlade deres skrivebord. Det gør det også muligt for funktionshæmmede medarbejdere at deltage, uden at de behøver bevæge sig til det pågældende sted

Visualisering sparer tid og energi

Undersøgelser fra det svenske boligselskab MKB viser, at ved at måle og visualisere vandforbruget kan du få brugerne til at reducere deres forbrug med op til 20 pct. Det gælder for beboelsesejendomme, men vi kan antage, at bevidstheden om ressourceforbruget også på kontorer kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang. Ved hjælp af små, intelligente sensorer og indikatorer i for eksempel printere, papirkurve og papirhåndklæder viser ejendomsselskabet Coor och Intel at vi både kan spare ressourcer og lette vedligeholdelse og administration af kontoret. Via en app kan ejendomsadministratoren overvåge alt fra luftfugtighed til antallet af besøgende i receptionen.

Med hånden som nøgle

Teknologien er egentlig meget enkel. Men selve konceptet et stadig meget kontroversielt. NFC-teknologien har eksisteret i et godt stykke tid, og adgangskort, som du bare holder op foran en ’læser’ i stedet for at føre kortet gennem en magnetlæser er ikke længere hightech. Men at have den samme teknologi indopereret i hånden er en helt anden sag. Allerede i begyndelsen af 2015 begyndte ansatte hos innovationshuset Epicenter i Stockholm at indoperere NFC-chips i hænderne, men aviser og sites rundt om i verden skriver stadig om det. Det er rart at have et plastkort mindre at holde styr på, men det rejser samtidig mange spørgsmål om personlig integritet og overvågning.

Den digitale assistent er nær

Vi omgiver os med skærme hele dagen, og det ser ikke ud til, at det ændrer sig i den nærmeste fremtid. Men vi kan bruge vores tid smartere. Med bedre samarbejdssystemer vil arbejdet blive mere effektivt, og der vil gå mindre tid med informationsformidling og med at lede efter den rigtige person, der skal spørges. Jim Long, chef for Herman Miller Creative Office mener, at vi er på vej ind i ”the era of assistants”. Ved hjælp af AI og machine learning vil vi få digitale assistenter, der hjælper os med at træffe beslutninger og løse problemer, samtidig med at vi på en bedre og mere effektiv måde kan måle resultater og få hjælp til rutine opgaver.

Læs også:
Ansigtsgenkendelse – ikke kun til at låse mobilen op
Fem måder blockchain ændrer verden på

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags