Inspiration

Opkoblet

Mobilitet handler om at have adgang til forretningskritiske informationer, uanset hvor man er. Forudsætningen er en internetopkoblet computer, så man har adgang til virksomhedens data uanset tidspunkt og sted.

At kunne arbejde mobilt og håndtere informationer når som helst og hvor som helst er i dag en realitet for de fleste i erhvervslivet. Det er primært de seneste års udvikling af smartphones og den udvidede infrastruktur med WiFi og 4G, der har gjort mobilt arbejde muligt.

– Selve mobiliteten er p.t. den største trend, og det er menneskene ude i samfundet, der driver trenden fremad. Årsagen er, at mange har en så tilpas kraftig enhed i hånden, at det bliver muligt at få adgang til de gode programmer, som man bruger både privat og på arbejde, siger Christopher Krokstedt, der er salgschef hos Dustin.

Den konklusion bekræftes i Telenors Mobility Report 2013, der viser, at det primært er medarbejderne selv, der driver udviklingen hen imod flere og bedre mobile værktøjer. Af de adspurgte i undersøgelsen sagde cirka 70 procent, at det er en selvfølge, at man skal kunne arbejde mobilt i en moderne virksomhed, og at mobilt arbejde øger fleksibiliteten og gør det muligt at vælge, hvor man vil arbejde. Mobilitet er blevet en konkurrencefordel – noget som virksomheder fremhæver for at tiltrække talenter.

Og det er ikke kun smartphones, der driver udviklingen. Efterspørgslen på alle typer mobile enheder stiger. 

– Det er ret interessant, at brugen af flere typer enheder vokser nu – både tablets, smartphones og meget tynde bærbare computere øger deres markedsandele. Kunderne efterspørger enheder, der er nemme at tage med sig, har stor ydelse og en god skærm, fortæller Christopher Krokstedt.

Virksomhederne kan på deres side drage fordel af mobilt arbejde via øget produktivitet. En forklaring på dette er, at man ganske enkelt arbejder mere effektivt,
hvis man altid har adgang til informationer og e-mails via en smartphone.

– En del opfatter måske dette som et problem, fordi man aldrig rigtigt har fri. Her gælder det om at etablere en virksomhedskultur, der stiller rimelige krav til medarbejderne. Det er f.eks. ikke hensigtsmæssigt, hvis man som chef sender e-mails til medarbejderne klokken 22.30 lørdag aften – så er det bedre at vente til mandag morgen.
Et potentielt problemområde er sikkerheden omkring de mobile løsninger. Det er ikke altid lige let for brugerne at vide, hvilke risici de udsættes for, når de er på virksomhedens netværk eller på offentlige netværk i caféer eller hoteller.

– Her skal man arbejde med forskellige løsninger, der beskytter brugerens data og sikrer mod uautoriseret adgang til personoplysninger og virksomhedsinformationer. Det er vigtigt, at sikkerheden er usynlig for brugeren og arbejder i baggrunden, så det ikke bliver for besværligt at bruge de mobile enheder, siger Christopher Krokstedt. 


Tekst: Erik Aronsson 
Illustrationer: Valero Doval

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags