Inspiration

Laptopguiden

Vi guider dig til den helt rigtige bærbare computer

Hvilken bærbar computer skal du købe? Der er meget at tænke over. Nogle ting er nemmere at forstå. For eksempel skærmstørrelse. Men det er ikke altid lige let at læse specifikationerne om processorhastigheder, "quad-core" og grafikkort.

I denne guide hjælper vi dig med at finde den rigtige bærbare computer, uanset om du er interesseret i en PC eller en Mac. I dag er en bærbar computer det oplagte valg for de fleste – også for dem, der har brug for høj ydeevne.

Standardbrugeren

Til dig, der vil have en bærbar computer, der kan klare det meste og gøre dig klar til digitale møder.

Til produkterne

Den kreative bruger

Bærbare computere, der passer til tungere kontorarbejde, billed- og videoredigering og musikproduktion.

Til produkterne

Den mobile bruger

Til dig, der vil have en bærbar computer, der passer til mail og internet, som er let at tage med, og som har lang batteritid.

Til produkterne

Tænk på dette inden du køber

Det er som regel en god idé at overveje sin beslutning, inden man træffer den. Det gælder også ved køb af en ny bærbar computer. Hvad vil du lave med din nye computer? Prøv at visualisere, hvordan og til hvad du vil bruge den. Har du brug for tunge programmer som f.eks. Adobe Photoshop? Eller vil du bare bruge den til internet og e-mail? Er lang batteritid vigtig for dig? Eller er det måske vigtigere med meget lagerplads?

Hvilken computer skal jeg vælge?

Vi har lavet tre kategorier til forskellige brugere: standardbrugeren, den kreative bruger og den mobile bruger. Længere oppe har du de forskellige kategorier og kan nemt klikke dig videre til de produkter, der passer bedst til dig og dit anvendelsesområde

De vigtigste dele i den bærbare computer

For at forstå, hvad der passer til dig, er det en god idé at kende computerens vigtigste dele, og hvordan de hænger sammen. Ikke mindst for at se, hvad du får for pengene. En billig bærbar computer behøver ikke nødvendigvis at være dårlig. De forskellige dele af computere er forskellige, alt efter hvordan du har tænkt dig at bruge den. Nedenfor forklarer vi de forskellige dele, hvordan de hænger sammen, og hvad der er godt at tænke på.

Hvilken betydning har processoren?

Processoren eller CPU'en (Central Processing Unit) er den vigtigste del af computeren og kaldes ofte computerens "hjerne". Hvis du beder en computer om at regne ud, hvad 3 + 3 bliver, så er det processoren, der finder ud af, at svaret er 6. Jo hurtigere processor, jo hurtigere beregner den svaret. I praksis betyder det, at en hurtigere processor starter programmerne hurtigere og udfører kommandoerne hurtigere. Den måde, processoren arbejder på, måles med clockfrekvensen Hertz, og hvor mange kerner den har. Generelt betyder flere Hertz og flere kerner normalt, at ydeevnen er højere. 

Hvilket grafikkort skal jeg have?

Grafikkortet er den del af computeren, der tegner de billeder, du ser på skærmen. Hvis du ikke spiller eller laver 3D-animationer, er det nok med det indbyggede grafikkort, eller alternativt et enklere grafikkort.

Hvad er RAM-hukommelse?

RAM-hukommelsen (Random Access Memory) er en af de vigtigste komponenter i en bærbar computer. Det er vigtigt at have hurtig og frem for alt rigeligt med RAM-hukommelse. Jo mere RAM-hukommelse, desto flere data kan den gemme for hurtig adgang. Det betyder, at flere programmer kan køre samtidig, uden at ydeevnen bliver ringere. Hukommelsen måles i gigabyte (GB), og som regel hedder det jo mere, desto bedre.

Valg af harddisk

Harddisken gemmer data på computeren. Dit behov for lagerplads afhænger af, hvad du har tænkt dig at lagre. Skrevne dokumenter optager meget lidt plads, mens programmer og videoer optager betydelig mere plads.I dag findes der tilpas mange gode eksterne harddiske og muligheder for at gemme i "skyen, at du ikke behøver en særlig stor harddisk på selve computeren. I mange tilfælde kan du måske klare dig med 256 GB. Hvis du arbejder kreativt og ofte bruger Photoshop, skal du måske snarere satse på en bærbar computer med f.eks. 2 TB.

27 maj 2021

Tags