Arbejdsplads

Effektiv digital kommunikation med de rette redskaber

Jon Strindlund ved Poly har arbejdet i videokonferencebranchen siden 2001. Han har set, hvordan vi er gået fra et tyk-tv i mødelokalet til små og opkoblede huddle rooms. Her er hans bedste tips til vellykkede digitale møder.

Ingen ved, hvilke veje den teknologiske udvikling tager, eller hvor den vil føre hen. Se bare på Plantronics rejse: Da virksomheden, som oprindelig udviklede lette headsets til flyindustrien, blev grundlagt af to piloter i 1960’erne, var det for at reducere risikoen for nakkeskader ved landinger. Få år senere blev virksomhedens headsets brugt til at opfange de kendte ord ”That's one small step for a man, one giant leap for mankind” ved den første månelanding.

Siden da forbinder vi Plantronics med trådløse headsets med aktiv støjreducering til kontorer og callcentre. Da Skype for Business slog igennem, og Plantronics forstod, at fremtidens digitale møder ville handle om både billede og lyd, opkøbte de videokonferenceproducenten Polycom. Plantronics og Polycom blev til Poly.

- For 10 år siden var videokonferenceudstyr noget, man havde i store mødelokaler. Man gik ind i et rum i Stockholm og havde et møde med nogle medarbejdere i Göteborg. I rummet fandtes en skærm, et svært kamera og noget udstyr, alle var lidt bange for, fortæller Jon Strindlund, Regional Channel Manager ved Poly i Sverige.

Fra tyk-tv til mobiltelefon

Jon begyndte sit arbejde med videokonferenceudstyr allerede i 2001, langt før flade tv'er, hurtige opkoblinger og smartphones.

- Jeg troede allerede da, at videomøder ville blive en stor ting, men teknologien viste sig at være lidt for svær og lidt for dyr for på alvor at slå igennem. Det var først, da Skype for Business og FaceTime slog igennem, som vores adfærd for alvor begyndte at forandres. Pludselig havde alle en mødeklient på deres computer, uanset om de ville det eller ej! Flere og flere indså, at digitale møder ikke behøver at handle om store mødelokaler med 30 deltagere. I stedet kunne man tænde for webkameraet i hvilket som helst rum og køre sin Teams-klient på computeren.

Automatisk kamera til mindre mødelokaler

Et af de produkter, som Poly har lanceret til det mindre mødelokale, er Polycom Studio. At komme i gang med det opkoblede kamera er ikke sværere end at sætte kablet i, tilslutte tv'et og starte Teams. Kameraet opfanger lyd, zoomer, panorerer og tilpasser billedet ud fra antallet af deltagere i rummet.

- At have et digitalt møde er enkelt og koster ikke længere en halv million. Det, vi ser nu, er, at mange virksomheder køber et større system til mødelokalet og flere mindre systemer til de andre rum. Vedkommende, der kommer til et udstyret mødelokale, kan bruge enhver som helst software. Computeren tilsluttes med almindeligt HDMI-kabel eller trådløst med AirPlay eller Miracast, siger Jon.

I dag er Poly en helhedsleverandør inden for digitale møder

I forbindelse med fusionen af Plantronics og Polycom er Poly i dag en helhedsleverandør inden for digitale møder. I sortimentet finder man udstyr til alt fra digitale samtaler mellem to personer til store konferencer.

Udviklingen mod åbne kontorlandskaber, vores øgede miljøbevidsthed og verdenssituationen har fået interessen for effektiv, digital kommunikation til at eksplodere. Det har også ført til, at mange, der ikke er så vante til digitale møder, skal lære, hvordan teknologien fungerer.

- Hvis man som virksomhed tror, at vores evne at kommunikere med hinanden har en værdi, skal man tage dette alvorligt og indse, hvor vigtigt det er at have det rette udstyr. Det er ikke nok bare at installere Microsoft Teams og lade resten være op til brugerne. Teams er et meget godt produkt, men det kræver, at du har et godt headset og et godt webkamera.

Bedre møder med certificeret udstyr

Jons bedste tip til virksomheden, som ønsker god kvalitet på distancemøderne, er at tænke sig grundigt om og ikke gøre noget halvhjertet. For at lykkes er de nødt til at tage det digitale møde alvorligt og allerhelst vælge produkter, som er certificerede til den software, der bruges.

- Hvis du har en Microsoft-strategi og kører Teams eller Skype, skal du vælge produkter, som er bygget til at fungere med lige præcis den software. Hvis det digitale møde skal kunne erstatte det personlige, skal brugerne kunne stole på teknologien.

Hvis der er noget, vi har lært af historien, så er det, at det er svært at forudsige, hvordan fremtidens kommunikation kommer til at se ud, men det meste tyder på, at de digitale møder bare bliver flere og flere:

- Teknologien, behovene og vores drivkræfter forandres hele tiden. I begyndelsen handlede videomøder primært om at spare penge. Siden da er fokus blevet flyttet over på miljøet og også på vores helbred. Hvis du spørger til fremtiden, så har vi kun set begyndelsen af det her, afslutter Jon.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags