Strategi og ledelse

Digitaliseringen venter ikke længere på dig

Vil du tage din virksomhed til næste trin på digitaliseringsstigen, inden omverdenen gør det for dig? Så har du brug for tid, en strategi, mod og en IT-infrastruktur, der kan gøre det hele muligt.

Hvorfor bruge 2D, når det handler om 3D? Sådan tænkte Sandvik, da de skabte appen, som gør det muligt for kunderne at programmere produktionen af Sandviks maskiner i 3D fra start til slut. Slut med printede tegninger på papir. De reducerede programmeringstiden af Sandviks maskiner med op til 94 procent.

Hvordan kan en 160 år gammel industrigigant, der bogstavelig talt arbejder med det mest fysiske, man kan tænke sig, skabe innovation via digitalisering? Jo, ved at tilsætte en specifik innovationsgruppe og bygge en IT-infrastruktur, som understøtter den digitale strategi. “Traditionelt set er det kun de største (digitale) virksomheder, der har kunnet anvende software i deres produktion, men skyen er en fantastisk mulighed for at ændre den måde, vi arbejder på. Vi er gået fra idé til produktion på kun syv måneder. Gennemsnittet for branchen plejer at ligge på tre til fire år”, siger Hugo Nordell, som driver Center of Digital Excellence hos Sandvik, til magasinet Computer Sweden.

“Der er en usikkerhed”

Eksemplet viser nogle af de byggesten, som du har brug for til at gennemføre en god digitaliseringsproces. Udover at den gennemføres af et dedikeret team, der har adgang til den rette IT-infrastruktur, så skal den også være afgrænset og tage udgangspunkt i et klart behov. Sandvik forsøger ikke at digitalisere hele virksomheden på én gang. For uanset hvor meget vi taler om digitalisering, så har mange det svært med at tage skridtet fuldt ud.

En, der ved alt om den digitale frustration, er Håkan Ozan, digital strateg og innovationsekspert samt CEO for Ministry of Digital Design. Han mener, at der er en usikkerhed omkring både strategi og koordinering. Digitaliseringen drives ofte af marketingchefen, men det er CIO, der tager sig af IT-infrastrukturen. Marketingchefen har ikke det tekniske perspektiv, hvilket kan føre til redundans af teknologi-indkøb uden nogen koordineret håndtering af licenser, uklarhed omkring SLA’er og aftaler, usikkerhed omkring hvem, der ejer data og problemer med integrationen.

– De opdager ikke problemer med integration af de eksterne løsninger, som at CRM-systemet ikke kan dele data med faktureringssystemet eller lignende. Resultatet bliver, at digitaliseringen bliver skygge-IT, og ingen har styr på omkostningerne. Når problemerne så siden hen dukker op, havner det hele på CIO’s bord. Man tænker teknisk – ikke organisatorisk. Der opstår et hul, siger han.

“Mange synes måske, det er besværligt”

Alt begynder med strategien. Uden en god strategi kommer vi ofte til at arbejde os ind i nye problemer. I Harvey Nash og KPMGs “CIO Survey 2018” siger 78 procent af de adspurgte CIO’er, at deres digitale strategi kun er moderat effektiv eller endnu mindre. Håkan Ozan beskriver en klassisk tegneseriestrimmel, der viser et møde på et kontor, hvor chefen siger: “Ok, 10 minutes left – let’s do the strategy.”

– Man finder på et par målsætninger, og så kører man. En oplagt måde at mislykkes på.

– En måde, hvor man kan udvikle IT-infrastrukturen på, uden at man risikerer at blive låst fast, er den såkaldte hybrid-IT. At virksomheden kan købe værktøjer ind, men skal have en dialog med CIO omkring det. Mange synes måske, det er besværligt, lige som at tale med en jurist. Men godt bureaukrati findes af en grund, nemlig for at der ikke opstår problemer i slutningen.

Den vigtigste ingrediens er ikke IT

OK. Du har lært lektien. Du har identificeret behovet, og du har fået skabt en organisation, der er klar til innovation. Det ved du, fordi du har en PowerPoint om det et eller andet sted på den gamle server. Du har bare glemt helt præcist hvor, for du kan ikke helt finde rundt i mappestrukturen efter den seneste opdatering.

Nu står du så i stampe, fordi du mangler den måske vigtigste ingrediens. Hvis du spørger Alexandra Fürst, CIO hos Dustin, så er det mod.

– Du er nødt til at turde satse på noget, turde investere i det, du har brug for til at kunne foretage din overflytning. Mange vil gerne foretage sikre investeringer, hvilket er fuldt forståeligt. De er bange, at det vil tage for lang tid. Men så gør som Sandvik; test først i en mindre skala. Saml din ledelsesgruppe, hold et Teams-møde, test ideerne af, siger hun og fortsætter:

– Du behøver ikke at kaste 10 millioner i det. Hvis du tør og formår at se på din situation fra den anden side af investeringen, nemlig den position du kan opnå, så får du et andet billede af, hvad du skal gøre.

Din IT-infrastruktur behøver ikke være almægtig

På samme måde kan du se på den IT-infrastruktur, du har brug for til at gennemføre din strategi, mener Alexandra. Og præcis som Håkan Ozan er inde på, så behøver denne infrastruktur ikke være fuldkommen lige fra begyndelsen, så længe du bare har en strategi for den.

Du kan vælge hvilke tjenester, du køber og i hvilket omfang. Med tjenester som for eksempel SaaS, IaaS og cloud-tjenester kan du få både skalerbarhed, support og rådgivning, som kan frigøre de teams og nøglepersoner i virksomheden, som du har brug for til din digitalisering og fremtidige innovation. For når du til sidst har fundet din PowerPoint og dit mod, så indser du, at det faktum, at flere og flere arbejder hjemmefra, har skabt øgede sikkerhedsproblemer, som du er nødt til at tage dig af…

– Sikkerheden bliver endnu vigtigere, nu når vi arbejder hjemmefra, og det er et godt eksempel på, hvad vi som CIO’er gerne vil slippe for at ligge søvnløse over. Skaffer man IT-partnere, som er dygtige til den slags, allerede når man investerer, så er meget vundet.

Udvikl din virksomhed og lad andre om at drive IT-infrastrukturen

Find ud af mere
Håkan Ozan

De opdager ikke problemer med integration af de eksterne løsninger, som at CRM-systemet ikke kan dele data med faktureringssystemet eller lignende. Resultatet bliver, at digitaliseringen bliver skygge-IT, og ingen har styr på omkostningerne.

Håkan Ozan, digital strateg og innovationsekspert samt CEO for Ministry of Digital Design.

Læs også:

Digitaliseringsstrategi: 5 tips til succes

Tekst: Robert Långström

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags