Arbejdsplads

Det ultimative sundhedstips til hjemmekontoret

Glem, hvordan du sidder. Eller står. Eller hvor mange grader din nakke bøjer foran skærmen. Hvis du ønsker at holde sammen på din krop på hjemmekontoret, er der kun en enkel - men samtidig meget vanskelig - løsning.

Den gode nyhed først:

– Du kan egentlig arbejde i en hvilken som helst stilling, du vil – endda i sofaen med laptop’en på knæene…

Så den dårlige:

– … bare du ikke gør det for længe ad gangen.

Ordene kommer fra Peter Sjöberg. Han er certificeret naprapath og ergonom hos Team Hälso & Friskvård i Göteborg og har lang erfaring med at hjælpe folk til at passe på deres kroppe. Variation er nøglen, ifølge Peter. Det er det vigtigste, hvis du skal undgå de værste problemer for din krop, når du arbejder hjemmefra.

– Når du er på kontoret, bliver du afbrudt hele tiden. Måske af en kaffepause eller ved at du skal gå til et mødelokale eller af en kollega, der kommer for at spørge dig om noget. Disse afbrydelser skaber en mulighed for forandring.

Første opgave: Skift stilling ofte

Vores kroppe er bygget til bevægelse. Hvis vi sidder stille for længe i samme stilling, ja så får vi det værre på flere niveauer.

– Kontormiljøer bygger på årtiers udvikling. Vi har lært at udføre stillesiddende arbejde på en mindre problematisk måde. Men når vi skal arbejde hjemme, har vi meget forskellige forudsætninger for at skabe en god arbejdsplads.

Det vigtige er ikke, at du løber en kilometer til frokostpausen. Det vigtige er, at du skifter stilling ofte. Den første opgave på hjemmekontoret bliver derfor at sørge for muligheder for bevægelse og variation.

– Gennemgå dit hjem. Udpeg flere forskellige arbejdspladser som for eksempel spisebordet, sofaen, køkkenøen eller strygebrættet. Bevæg dig derefter rundt. Sid ikke for længe på hver plads, men lyt til din krop. Når du begynder at sidde uroligt, er det tegn på, at det er på tide at skifte til den næste arbejdsplads.

– Derudover er det naturligvis en fordel med et hæve-sænkebord samt en ekstern mus og tastatur. Men selv dér er det ikke godt at sidde i samme stilling for længe.

Anden opgave: Sørg for pauser

Den anden opgave er at udnytte de afbrydelser, der stadig findes i hverdagen.

– Når du er på kontoret og bliver afbrudt af en kollega, bliver du også opmærksom på, hvordan din krop har det. Når du er hjemme, får du ikke disse afbrydelser på samme naturlige måde. Du overser kroppens signaler. Så sørg for at udnytte de muligheder, hjemmet har. Når opvaskemaskinen bipper, fordi den er færdig, skal du udnytte denne mulighed for at ændre stilling og gå ud og tømme den.

Tredje opgave: Brug den ekstra tid på den bedst mulig måde

Den tredje opgave er at engagere dig i fysisk aktivitet i din fritid. Hvis du har sparet en time ved ikke at skulle pendle til arbejde, så fordel den time ud over dagen. Brug den til at bevæge dig.

– Mange har en høj tærskel. De synes, det skal være i fitnesscentret og med hjertet oppe i halsen for at det kan kaldes for fysisk aktivitet, og dermed er umagen værd. Men du har meget at vinde med for eksempel lette yogaøvelser. Øvelser du ikke engang behøver at skifte tøj for. Det vigtige er, at du bryder monotonien.

“Få den naturlige bevægelse ind”

Derudover er fysisk aktivitet ikke kun godt for det fysiske velvære. Det har også betydning for den mental sundhed. Dette er især vigtigt under en pandemi, hvor mange mennesker føler sig ensomme og ængstelige.

Julia Björn er medlem af Dustins wellness-gruppe. Hun giver råd til de værktøjer, for eksempel skridttæller-konkurrencer, der kan motivere til mere bevægelse.

– For eksempel har vi en Instagram-konto kaldet @dustinwellness, hvor vi poster videoer og andre indlæg, der handler om motion og ergonomi. Netop for at bringe denne naturlige motion ind i hverdagen. Derudover opfordrer vi medarbejderne til at tagge os, når de selv foretager sig noget, så vi kan dele yderligere, alt sammen for at give mere inspiration til at bevæge os mere.

4 digitale værktøjer til at arbejder bedre hjemmefra

Arbejdstilsynet

Velegnet til både ansatte og arbejdsgivere. Giver et godt fundament at stå på. (www.at.dk)

Företagskampen

En app som du kan finde på Dustins svenske hjemmeside. Du kan konkurrere individuelt eller på hold. Du kan koble den til dine sædvanlige træningsapps, og du kan chatte med og motivere dine kolleger.

Skridttælleren på telefonen

Hav telefonen i lommen og konkurrer mod dig selv. Kan du få gået flere skridt i dag end i går?

Vigly

En app der minder dig om at holde korte pauser. Den giver dig også råd til gode øvelser er hverdagsopgaver, du kan foretage dig i pausen (for eksempel at skifte sengetøj).

Det universelle råd

Peter Sjöberg er certificeret naprapath og ergonom hos Team Hälso & Friskvård i Göteborg. Ifølge ham har ergonomisk rådgivning bevæget sig væk fra den mere "detaljeorienterede" måde at tænke på emnet. Det vil sige de råd, der siger "hold ryggen sådan, stå sådan, sid sådan", og så videre.

Årsagen er, at forskningen tyder på, at der ikke findes nogen specifik kropsholdning eller stilling, der i sig selv er godt for kroppen i lang tid. Og hvad der virker for en person, kan fungere dårligere for en anden. De råd, som eksperter nu oftest giver, er, at du skal forsøge at variere din arbejdsstilling. Og gerne ofte. Der er mange beviser på, at det overtrumfer en masse andre ting.

Læs om vores tjenester til en fleksibel arbejdsplads

Peter Sjöberg, certificeret naprapath og ergonom hos Team Hälso & Friskvård i Göteborg

Tekst: Karin Aase
Foto: LB, Unsplash

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags