Bæredygtighed

De første skridt mod mere cirkulær IT

Dit valg af IT påvirker miljøet og samfundet mere, end du tror. Her er de vigtigste ting, som du bør fokusere på, hvis du hurtigt vil være mere bæredygtig og cirkulær.

Hvis du som IT-indkøber vil foretage så bæredygtige valg som muligt, er der mange aspekter, der skal tages hensyn til. Overordnet set så handler det om de følgende seks ting:

  1. Hvor råvarerne kommer fra. Hvordan de er hentet op fra jorden, og hvordan de er bearbejdet.
  2. Hvor hardwaren er produceret og under hvilke arbejdsforhold.
  3. Hvordan den er blevet transporteret til din virksomhed.
  4. Hvordan du bruger hardwaren, dens strømforbrug og eventuelt om den indeholder farlige stoffer.
  5. Om du kan reparere og opgradere produkterne.
  6. Hvordan produkterne kan genbruges eller genanvendes.

Sæt dig nogle klare mål

Men for de fleste virksomheder er det ikke realistisk at fokusere på alle disse områder på samme tid. I stedet handler det om at vælge et par områder, hvor der er mest at vinde og så lægge en klar strategi med nogle specifikke mål. Sådan siger Håkan Nordin, som er ekspert i bæredygtighed inden for IT med en baggrund fra H&M. I dag er han chef for bæredygtighed hos Bolon:

– Det første, du skal gøre, er at beslutte, hvor bæredygtighedsarbejdet begynder, og hvor det ender for din virksomhed. Sidenhen skal du sætte nogle klare mål og naturligvis måle og følge op på dem, siger han og fortsætter:

– Meget er vundet, hvis man kan fremvise hvilke fordele, virksomhedens bestræbelser har. I dag har de fleste virksomheder avancerede styresystemer og asset management-løsninger, så det kan ikke være særlig svært at samle den slags data ind, siger han.

Kig efter TCO-mærkningen

Det er svært for en enkelt IT-indkøber at få styr på begyndelsen af hardwarens livscyklus, ifølge Håkan Nordin. Ting, som udvinding af råvarer og arbejdsforholdene omkring den. En computer kan indeholde komponenter, der er fremstillet på 20 fabrikker i fem forskellige lande. Hvor skal man lægge sit fokus? På fremstilling af printkort eller på slutmonteringen?

Her er det en god idé at kigge efter hardware med TCO-mærkning, en mærkningsordning, som Håkan var med til at bygge op i 90’erne.

– Det er en af vores globale mærkningsordninger, der både tager højde for miljømæssige og sociale aspekter i sine krav.

Gadgets kan holde længere

De to områder, som du kan få flest fordele ud af, er, ifølge Håkan Nordin, strømforbrug og genbrug. Energiforbruget er let at måle og sammenligne. Det handler bare om at tjekke, hvor meget strøm den tilsvarende hardware bruger og så vælge den med det laveste forbrug. Herefter handler det naturligvis om, at hardwaren kun er tændt i den tid, hvor den bruges.

At sælge computere, skærme, telefoner og andet til en virksomhed, der renoverer og sælger dem videre, indebærer en enorm fordel, hvad angår bæredygtighed sammenlignet med at genanvende hardwaren. Du tjener penge på salget, modtageren sparer penge i forhold til at købe nyt, der skal ikke udvindes nogen nye mineraler, og der er behov for mindre transport. Hardware behøver desuden ikke at blive håndteret i forbindelse med genanvendelse og risikere at ende på en e-losseplads i den tredje verden.

– I dag er det ikke længere så vigtigt, at man har den absolut nyeste og hurtigste hardware, fordi meget af det, vi bruger, alligevel ligger i skyen. Det betyder, at vores gadgets får lov at arbejde længere.

Stil krav – du er slutkunden

Når vores IT bliver flyttet op i skyen, stiger fokus på, hvordan vi driver alle vores servere.

– Vi opnår rigtig mange fordele rent klimamæssigt fra digitaliseringen i form af digitale møder og reduceret transport. Men der er stadig den bekymring, at to tredjedele af internettet drives med brændstof fra kulkraftværker. I dag taler man om, at IT har lige så stor klimapåvirkning som luftfartsindustrien, men vi taler ikke om at have ”IT-skam”.

Men det her er et område, hvor det er relativt nemt for kunden at spørge og stille krav:

– Du er jo slutkunden. Du skal bare spørge din internetudbyder og din cloud-leverandør, ’hej, kører dine datacentre på vedvarende energi?’. Mange virksomheder som Apple og Google gør det allerede. Og det vil blive flere i fremtiden.

Vi sørger for, at dine gadgets bliver genbrugt. Læs om vores cirkulære tjeneste, Takeback her.

Til Takeback

Det første, du skal gøre, er at beslutte, hvor bæredygtighedsarbejdet begynder, og hvor det ender for din virksomhed. Sidenhen skal du sætte nogle klare mål og naturligvis måle og følge op på dem

Håkan Nordin, Chef for bæredygtighed hos Bolon

23 juni 2020

Tags