Strategi og ledelse

De 3 CIO-typer: er du den rigtige til din virksomhed?

Ifølge en undersøgelse fra Deloitte findes der tre forskellige typer CIO'er. Hvilken type er du? Og er du på den rigtige hylde?

Den amerikanske revisions- og konsulentvirksomhed Deloitte har interviewet 1200 teknologivirksomheder rundt om i verden og fundet frem til, at der findes tre typer af IT-chefer.

Trusted operator

Den traditionelle IT-chef, der sørger for, at teknologien fungerer og opfylder virksomhedens behov til den rigtige omkostning, findes i undersøgelsen under typen "Trusted Operator".

Trusted operator:

 • Den traditionelle it-chef, 42 procent af de interviewede.
 • Varetager driften og sørger for, at virksomheden har tilstrækkelig IT-støtte, uden at omkostningerne løber løbsk.
 • Vigtige egenskaber er nøjagtighed og teknisk kunnen.
 • Rapporterer til økonomichefen, men har ikke så meget kontakt med virksomhedens andre ledere.
 • Spiller sjældent en rolle i virksomhedens innovationsarbejde eller udvikling.

Change instigator

Den næste CIO er typen, som Deloitte kalder "Change Instigator". Da den teknologiske udvikling går hurtigere end nogensinde, er IT ikke længere en støttefunktion, men en afgørende del i de fleste virksomheder. En "Change Instigator" deltager i og støtter forretningsudviklingen ved at implementere ny teknologi i virksomheden.

Change instigator:

 • Den mindste gruppe, 22 procent af de interviewede.
 • Driver teknologisk udvikling, der fremmer forretningsudviklingen.
 • Tages ofte ind udefra for at lede store transformationer.
 • Vigtige egenskaber er kommunikationsevne, forståelse af virksomhedens prioriteter og evne til at tilpasse sig til hurtige teknologiske og organisatoriske ændringer.

Business co-creator

En mere visionær CIO er "Business Co-creator". Han eller hun er en del af ledergruppen og udvikler virksomhedens forretningsstrategi ved hjælp af informationsteknologi.

Der findes en række faktorer, der afgør, hvilken rolle der er brug for på CIO-posten, for eksempel branchen og virksomhedens størrelse. Men nedenunder dette ligger der et mere grundlæggende spørgsmål:

– Vil virksomheden have en person, der forvalter eller udvikler? Det afhænger helt af, hvor man er som virksomhed, og det kræver selvindsigt at kunne lægge sig på det rigtige niveau. Hvis IT-miljøet er skrøbeligt, og man ikke opfylder de mest grundlæggende SLA'er, er der ikke grundlag for at starte en digital transformation, før man har vundet virksomhedens tillid, siger Jonas Hogener, rekrutteringskonsulent med fokus på It-chefer og forretningsnære IT-roller i rekrutteringsvirksomheden WiseIT.

Ifølge ham er det vigtigste, når en virksomhed skal rekruttere en CIO, at man tør være selvkritisk og sætte virksomhedens behov under lup, før beslutningen træffes.

– CIO-rollen har fået større og større betydning for forretningen, og derfor går vi i retning af personer, der i større udstrækning leder forandringer. For ti år siden var det ofte vigtigere at have en teknisk baggrund. I dag er der mere fokus på at kunne kommunikere og begejstre medarbejderne, siger Jonas Hogener.

I og med at CIO'ens rolle udvikler sig og forandres, kan man nemt få det indtryk, at alle skal være transformatorer eller visionære ledere, men der vil stadig være plads til forskellige CIO-typer i fremtiden. Som IT-leder på seniorniveau har du overskud til at bestemme, hvad du vil satse på, siger Jonas Hogener.

– Se på, hvad der er dine styrker, og vær tydelig omkring, hvad du vil. Så bliver det også lettere for os som rekrutteringsvirksomhed at matche de rigtige folk til de rigtige stillinger, siger han og fortsætter:

– Der vil blive stillet barskere krav til fremtidens CIO'er. Det afgørende bliver, om CIO'en er i stand til at opbygge et stærkt team omkring sig, som kan supplere CIO'en, både i form af kompetence, erfaring og personlighed, siger Jonas Hogener fra Wise IT.

Business co-creator:

 • 32 procent af de interviewede.
 • Bruger IT-teknologi til at drive forretningsudvikling og har samtidig den traditionelle It-chefs rolle om at give virksomheden tilstrækkelig IT-støtte.
 • Vigtige egenskaber er evne til at delegere og samarbejde med de rigtige personer inden for virksomheden og på den måde blive et bindeled mellem teknologi og forretningsudvikling.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags