Kundecase

CMP er i mål med tjenesteficering af IT-leverancen

Daniel Boksjö, IT-chef hos Copenhagen Malmö Port AB (CMP), kigger ud over virksomhedens anlæg i Mellersta og Norra hamnen i Malmö. Siden begyndelsen i 2001 er CMP vokset og blevet til en af Skandinaviens største havneoperatører med virksomheder på begge sider af sundet. Og dette er en diversificeret virksomhed. Det kan mærkes, hvis man står og betragter omgivelserne fra terrassen uden for deres marineinspirerede konferenceetage på øverste etage.

For Daniel Boksjö er der egentlig mange ligheder mellem hans nuværende opgave og hans tidligere rolle som IT-chef i Hässleholms kommune.

– Rollerne var ikke så forskellige alligevel, det her og arbejdet i kommunen, siger Daniel, når han beskriver bredden i CMP's arbejdsområder. Men han er faktisk i bund og grund musiklærer og endte i IT-branchen i 90'erne, hvor bare man skulle stave til www for at få et arbejde.

– Det startede ved Panda Software, hvor vi sad fire personer og forsøgte at sælge antivirus uden forståelse for, hvorfor det skulle bruges. Et halvt år senere kom Melissa-virussen. Det var fedt at være en del af rejsen den gang, siger Daniel.

Træfsikker projektstyring med de rette leverandører

I tiden hos CMP er det også blevet til noget af en rejse. Daniel kunne tidligt konstatere, at det var svært at vide hvad, der kostede i den daværende IT-leverance, men han vidste i hvert fald, at det kostede for meget. Da det var tid til at kigge på nye leverandører valgte man at gå hele vejen med tjenesteficering.

– Det betød også, at vi skulle ændre tankemåde og lære at se en telefon som en tjeneste i stedet for en telefon, fortæller Daniel.

– Nu har vi tjenesteficeret hele virksomheden, beholdt kernekompetencerne og placeret resten ved leverandørerne. Vi lærer at stille de rette spørgsmål og finde de rette partnere, som kan levere en tjeneste, funktion eller kompetence.

Som en del af dette leverer Dustin siden december 2017 Network as a Service til CMP.

I udbuddet fik vi stor tillid til Dustin, men det var ved implementeringen, de virkelig præsterede. De har rigtig god projektstyring og håndtering af disse processer. Hvis det kriser, stiller de altid op.

Ifølge Daniel har dette være en af succesfaktorerne i projektet.

– Når jeg ser tilbage, er det jo en fantastisk rejse, vi har været på her i CMP. Det er utroligt, hvor meget man kan udrette med små ressourcer, men også hvordan man på en god måde faktisk kan styre et projekt, og hvor tæt på målet man kan komme, hvis bare man har lidt forstand på det, siger Daniel.

Oplev vores IT-tjenester og -løsninger

En armlængdes afstand til teknikken

I dag består IT-afdelingen i CMP af fem personer. For Daniel og hans kollegaer handler arbejdet meget om at være på det rette niveau i beslutningerne og styre fremad og konsekvent. At styre leverandører, komponenter og delkomponenter. At vide, hvilket vand man svømmer i og gå tilpas i dybden med hver leverandør. I dette indgår også at drive innovation, eller som Daniel giver udtryk for, i hvert fald ikke at sætte en stopper for det.

– Når det gælder selve teknikken og systemerne, forsøger vi at have en armlængdes afstand til det. Det gælder jo til en vis grad også innovation. IT skal ikke være en stopklods. Jeg vil ikke stå i vejen for brugerne, men derimod opfordre nye teknologier og adfærd og teste det i en lille skala, siger Daniel.

– Ofte ved man ikke, hvordan man skal bruge en gadget, før man står med den i hånden. Det er vi nødt til at skabe plads til.

God infrastruktur i bunden, gode leverandører, det rette fokus og det rette niveau i beslutningerne, og så mulighed og mod til at teste og eksperimentere i en lille skala. Det er disse ting, Daniel gerne kommer tilbage til. Og skyen.

– Det er en af vores strategiske kæpheste. Det, vi kan købe som cloud-tjeneste - det køber vi som cloud-tjeneste. Og igen: her er vi bare nødt til at turde at gøre det. Hvis vi skulle sidde stille internt og tage højde for alt, ville vi aldrig komme væk fra startlinjen. I stedet er vi nødt til at stole på leverandører som Dustin, siger Daniel.

Trådløse netværk for fremtiden

Ellers har Daniel Boksjö og hans kollegaer i CMP selvfølgelig også vendt blikkene fremad mod digitalisering og mulighederne for fuldt automatiserede flows inden for logistik. Og når man kigger ud over de store arealer i havnene og lastterminalerne, går tankerne mod trådløse netværk, og hvordan man udbygger det.

– Dustin har gjort et kæmpestykke arbejde med at modernisere vores net i de dele, hvor det har været tiltrængt. Med det sagt, bliver vi nødt til at blive endnu mere trådløse, siger Daniel.

– Hvordan bygger vi trådløse netværk for fremtiden, som er lette at bruge, gode og med den dækning, vi har brug for, og samtidigt er omkostningseffektive? Det er en ny rejse, vi gerne gør sammen med Dustin.

Tekst og foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist

Nu har vi tjenesteficeret hele virksomheden, beholdt kernekompetencerne og placeret resten ved leverandørerne.

– Daniel Boksjö, IT-chef hos Copenhagen Malmö Port AB (CMP).

Daniel Boksjö, CMP

9 september 2019

Tags