Strategi og ledelse

Bliv en bedre chef – 5 tendenser inden for ledelse

Vores viden om, hvordan vi bedst kan lede og udvikle mennesker, udvikles hele tiden. Hent inspiration i nogle af de seneste tendenser her, så du kan styrke dine lederevner.

1. Udvikle både talent og sundhed

I vidensøkonomien bliver medarbejderne virksomhedens vigtigste aktiv. Det er de ansatte og deres specifikke kompetencer, der virkelig skaber værdi for forretningen. At lede og udvikle mennesker succesfuldt bliver derfor helt afgørende. Ifølge Dominic Barton, Global Managing Partner hos konsulentgiganten Mckinsey, er de tre vigtigste stillinger i en virksomhed i dag; CEO, CFO og HR-chefen. “Du kan ikke have en forretningsplan uden samtidig at have en medarbejderudviklingsplan”, siger han i et interview til The Mckinsey Podcast.

Som virksomhed gælder det derfor virkelig om at satse på at udvikle talenterne, så de bliver bedre til deres job. Men det er også ekstremt vigtigt at tage ansvar for medarbejdernes fysiske og psykiske sundhed. En vigtig tendens i 2018 ifølge rapporten Deloitte Global Human Capital Trends 2018 - The rise of the social enterprise er, at flere og flere virksomheder satser på initiativer, der skal få medarbejderne til at føle sig godt tilpas. Det kan være alt fra fysisk træning til meditation eller hjælp i hverdagen. Det er en strategi for at lokke talenterne til og holde på dem, men også en måde at tage ansvar for, hvordan virksomhedens forretning påvirker samfundet.

2. Empatisk ledelse

At tage hånd om talenterne i virksomheden kræver en høj empatisk formåen. Mange organisationer går også mere og mere væk fra de traditionelle hierarkiske strukturer og satser i højere grad på jævnbyrdigt samarbejde. Det betyder, at empatisk ledelse kommer mere i fokus i 2018. Empatisk ledelse kan for eksempel handle om at give positiv feedback på en måde, som gør, at medarbejderen føler sig set og værdsat. Eller at være opmærksom på, hvordan nogen med tiden har gjort fremskridt.

En anden vigtig del er at hjælpe med at skabe velfungerende grupper og teams blandt andet ved at gøre medarbejdere opmærksomme på, hvordan de arbejder sammen og ikke bare fokusere på individuelle præstationer.

3. Ledelse uden for virksomheden

I mange brancher begynder grænsen mellem virksomhedens ansatte og dens leverandører at udviskes. Andelen af konsulenter og freelancere stiger og bliver en stadig vigtigere del af virksomhedens forretning. Det betyder, at lederne må have mere fokus på strategisk at opretholde relationer uden for virksomheden. At lede og udvikle freelancere for at få dem til at fungere bedst muligt med virksomheden er en vigtig udfordring i 2018 Deloitte Global Human Capital Trends 2018 - The rise of the social enterprise.

4. Oplevelse i stedet for karriere

Den traditionelle karriere, hvor du hele tiden stræber efter en højere position i organisationen, er for mange mennesker ikke længere målet. Nu handler det i stedet om at samle erfaringer. At lære og opleve nye ting på jobbet. Chefen skal forstå disse nye motivationsfaktorer i dybden for at kunne lokke talenterne til og holde på dem.

5. Ambassadører for virksomheden

Hver enkelt medarbejder udgør en vigtig mulighed for virksomheden for at markedsføre sig og sine værdier. For chefen handler det om at få sine ansatte til at agere som brandambassadører i deres eget netværk – både fysisk og online.

Øvrige kilder:
Forbes – 14 leadership trends that will shape organisations in 2018
PwC's 21st Annual Global CEO Survey

Se flere smarte tips her

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags