Arbejdsplads

Alle arbejdspladser kan digitaliseres

Vores kontorer er ikke de eneste arbejdspladser, der bliver digitale. Her er hvad, der sker, når digitaliseringen tager gummistøvler på.

En af de rød-brogede køer rejser sig op. Den går langsom ned ad midtergangen i stalden. Ved porten stopper hun op, og en scanner læser den sensor, hun har på et af sine forben. Når systemet har kontrolleret, om det er tid til, at hun skal malkes igen (eller hvis hun bare er ude efter de godbidder, der er derinde), åbner porten til højre, og hun bliver lukket ind. Ind til malkerobotten.

Hos Kårtorps Landbrug uden for Skövde, der ligger næsten lige midt mellem Stockholm og Göteborg, har de malket køerne ved hjælp af en robot i de sidste elleve år.

Therese ErikssonTherese Eriksson, Gårdbestyrer, Kårtorps Lantbruk.

– Nu hvor jeg ikke behøver at bruge otte timer om dagen på at malke og rengøre, har jeg tid til at være mere sammen med dyrene og sørge for, at de har det godt. Desuden kan jeg også bruge mere tid på de køer, der har brug for ekstra omsorg, siger Therese Eriksson, gårdbestyrer.

Et perfekt eksempel på digitalisering

Dette er et perfekt eksempel på, hvad digitalisering og automatisering kan gøre. Det skal kunne frigive tid til det, vi er bedst til. Robotten analyserer også mælken. Den måler, hvordan koen spiser, hvor ofte hun malkes, og hvordan hun bevæger sig rundt i laden.

– Alle disse oplysninger giver os indikationer af, hvordan koen har det. Vi opdager sygdomme, allerede inden de bryder ud og kan hjælpe koen hurtigt. Derudover bliver jobbet mindre fysisk krævende. Både vores og dyrenes sundhed forbedres.

”Det svære er ikke teknologien”

Digitalisering forbindes ofte med skrivebordsjobs. Men Kårtorps landbrug er langt fra alene. I dag bliver mange fysisk krævende jobs digitaliseret.

– Mekaniseringen er nået langt i Norden, så det er egentlig ikke så underligt, at disse jobs også bliver digitaliseret, siger Erik Timan, forsker hos digitaliseringsenheden på forskningsinstituttet RISE.

– Den svære del er ikke at udvikle teknologien, det svære er at finde ud af, hvad i jobbet, der skal digitaliseres for at hjælpe mennesker og organisationer mest muligt.

3D-modeller i stedet for papir

En virksomhed, der har brugt digital teknologi i barske miljøer i lang tid, er Smederna Sverige AB. Det er en smedevirksomhed i det sydlige Stockholm, der laver design til den digitalt ret uudviklede byggebranche.

– I mange byggerier går man stadig rundt med tegninger på papir. Vi bruger 3D-modeller på vores tablets, forklarer Mikael Johansson, teknologichef hos Smederna.

– På den måde opdager vi fejl og mangler samtidig. Så man slipper for at stå på byggepladsen med en færdig bjælke, der ikke passer, fordi konstruktøren, der har tegnet huset, har glemt en detalje.

Der er andre enheder i centrum

Mathias Törnblom er Customer Technology Evangelist hos Dustin. Her sidder han i møder med virksomheder, der ønsker at tage det næste skridt på deres digitaliseringsrejse.

– Det er klart, at det også kan lade sige gøre at digitalisere mobile og fysiske arbejdspladser. Man gør det hele tiden. Tag for eksempel vognmænd, deres computer er scanneren eller mobilen. Deres IT-værktøjer kan se anderledes ud, men de har stadig brug for at have adgang til deres e-mail, data og oplysninger. For dem er det omkring disse enheder, at digitaliseringen skal finde sted, siger han.

Læs mere om vores tjenester til en fleksibel arbejdsplads .

”Jeg har ikke brug for en computer”

Ligesom Erik mener Mathias, at nøglen er hvad, der skal digitaliseres, og hvordan. Og hvornår. Han fortæller om sin far, der fremstillede eksklusive ringbind, blandt andet elegante til Nobelstiftelsen og ekstremt holdbare til brandvæsenet.

– På et tidspunkt forsøgte jeg at få ham til at anskaffe sig en computer med kundedata. Men han svarede, at det tog ham tre minutter at fakturere på skrivemaskinen. "Jeg har ikke brug for en computer," sagde han. Og han havde ret. Den gang.

– I dag ville automatisering derimod have tjent ham godt. Det er vigtigt at have en strategi for dine digitale flows.

Erik TimanErik Timan, Forsker hos digitaliseringsenheden på forskningsinstituttet RISE.
Mattias TörnblomMathias Törnblom, Customer Technology Evangelist hos Dustin.

Sådan fungerer en ægte digital arbejdsplads

Fem eksperter forklarer i vores
whitepaper.

Download det her

Tekst: Karin Aase

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags