Inspiration

Årets CIO: Vi er altid i bevægelse

Torben Ruberg er kåret som Årets CIO 2015 af Computerworld, IDC og Dansk IT for sit bidrag til at gøre Falck til en global virksomhed og for at sætte digital innovation på dagsordenen.

Hvilke it-udfordringer står I med hos Falck i disse år?
– Falck er vokset fra en lokal til en global virksomhed, og er gået fra at være i 5 til 47 lande verden over og i alle tidszoner. Det giver udfordringer, fordi vi ikke bare vokser organisk i form af vores egen vækst, men også i form af opkøb, hvor andre virksomheder skal integreres i dagligdagen og systemet.


– Vi kan ikke altid eksportere den danske model til alle. Nogle elementer kan eksporteres eller genbruges, andre skal udvikles lokalt. Det er vigtigt at finde den rette balance mellem den lokale fleksibilitet og den globale synergi.


Kan du give nogle eksempler?
– Nogle systemer er ”født” globale – f.eks. vores CRM-systemer eller Quality Management-systemer. Andre er mere lokale for at afspejle lokale forhold i vores levering – det kan være inden for klinikker eller ambulancekørsel, hvor f.eks. håndtering af patientdata kan variere fra land til land.


Hvad er din største udfordring som leder?
– Formelt er der ca. 250 ansatte i it-afdelingen, fordelt i 47 lande, men jeg er jo ikke daglig leder for alle. Jeg skal sikre, at alle er på samme spor og sætte en fælles retning og sørge for, at vi holder den. I øjeblikket arbejder vi på en model, som giver en mere direkte kommunikation hele vejen ud – en model, der skal være skalerbar og samtidig økonomisk forsvarlig i hvert enkelt land.


Hvordan holder I jer rustet til fremtiden?
– Du må aldrig tro, at du er færdig. I den digitale udvikling kommer der hele tiden nye muligheder, positive som negative, og vi skal have en grundindstilling om, at fremtiden altid bliver mere interessant end fortiden – vi skal så at sige være begærlige efter fremtidens muligheder. Det kræver medarbejdere, der trives med forandring og som har mulighed for at udvikle sig – det er nødvendigt i en verden, hvor det reelt er umuligt at forudse ret meget 18 måneder frem. Og det kræver en kultur, hvor vi ikke får stress af altid at være på vej uden at have et endemål. Man skal kunne nyde rejsen, ikke destinationen.

Torbens tre gode råd til it-chefer
1
Få styr på alle de grundlæggende faktorer – drift, licenser, lønaftaler, kontrakter osv. – for ellers kan du ikke snakke om andet. Det er nødvendigt for at kunne sove godt om natten.


2
Du skal huske, at din afdeling er som et tandhjul: Ikke meget værd i sig selv, men med stor værdi som en del af det samlede maskineri.

3
Du skal være indstillet på altid at være i bevægelse – og nyde rejsen. Vi må ikke få stress af, at der ikke er et fast endemål.

Tekst: Per Gregersen

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags