Arbejdsplads

5 værktøjer til videokonferencen

Der findes et hav af værktøjer til videokonferencer. Vi har samlet fem af de mest populære og gennemgår deres vigtigste funktioner.

Microsoft Teams logo

Microsoft Teams – Meget mere end video

Microsofts videoløsning hedder Teams og er mere end bare en tjeneste til digitale møder. Det er en platform til samarbejde mellem forskellige grupper. Du kan chatte men også oprette grupper, hvor du samler dokumenter og deler dem via din OneDrive og meget mere.

Teams er integreret i Microsoft 365, og du kan booke og planlægge videomøder via kalenderen. Eksterne gæster kan deltage via deres browser og behøver ikke downloade appen.

Videokonferenceværktøjet indeholder de funktioner, du kan forvente dig fra en etableret leverandør, for eksempel deling af skærm, optagelse, tekstning i realtid (på engelsk), forskellige baggrunde eller sløret baggrund samt chat. Administratorer kan også organisere webinarer og forelæsninger med op til 10.000 deltagere.

Fordele:

Teams er en omfattende platform til samarbejde, hvor du kan bruge videokonference sammen med en række andre værktøjer som for eksempel fildeling og chat. Video er en naturlig del af de ”rum”, du skaber til dine forskellige teams i værktøjet.

Ulemper:

Du kan maksimalt se fire deltagere med stort billede på skærmen samtidig. Resten vises i mindre skærmbilleder. Teams’ brugerflade og muligheder kan virke overvældende i begyndelsen – især for administratorer, der skal lære sig og tilpasse værktøjet, inden det skal bruges som et arbejdsredskab.

Zoom logo

Zoom – Godt til store møder

Zoom giver mulighed for op til 300 mødedeltagere, hvor mange kan ses samtidig i skærmbilledet. Zoom har optage- og chatfunktion samt finesser som digital håndsoprækning og forskellige baggrunde.

Ligesom Teams har Zoom en funktion til webinarer, hvor 100 kan interagere og op til 10.000 kan kigge med. Zooms gratis basisversion giver dog kun mulighed for møder af op til 40 minutters varighed (hvis I er tre eller flere deltagere).

MSB (Det svenske civile beredskabsagentur) har tidligere advaret om, at der findes sikkerhedsbrister i værktøjet, og blandt andet krypteringen skulle være mangelfuld. Virksomheden bag Zoom lover, at de lægger al deres energi i at få styr på dette.

Fordele:

Zoom er nemt at anvende (også hvis man kun bruger browseren) med et godt bruger-interface – især når der er mange deltagere. En autogenereret kode gør, at det går hurtigt at oprette et møde, invitere til det og logge på mødet. Men netop det har også været en af sikkerhedsbristerne (se nedenfor).

Ulemper:

Zoom har haft problemer med sikkerheden. I såkaldte “Zoom bombings”, har uvedkommende fået adgang til møder og chatrum. Der er endda forekommet bugs, som har gjort brugernes computere modtagelige overfor indtrængen, og brugerdata skulle være blevet sendt til Facebook med henblik på markedsføring - på trods af at brugeren ikke engang har en Facebook-konto.

Slack logo

Slack – Enkelt og usminket

Slack er i grunden en udvidet chat-app til samarbejde, men hvis du vil ringe til en kollega, åbner du en kanal eller en chat og klikker på telefonikonet. Så starter Slack en samtale op i et nyt vindue og tilføjer en notifikation i chatten. I betalingsversionen kan man være op til 15 personer i et videomøde, men kun via computer og ikke via mobiltelefon. Du kan dele din skærm, men der er ingen decideret whiteboard-funktion.

Videoværktøjet er begrænset, men samtidig kan Slack integreres med en række andre applikationer som for eksempel Google Kalender, Zendesk og Salesforce.

Fordele:

Udover de ovenfor nævnte applikationer kan du koble Slack til Microsoft Teams og deres videokonferenceværktøj. Du kan se hvem, der deltager i mødet, inden du logger på, og du kan også få påmindelser i Outlook eller Google Kalender. Konferencen vil dog som hidtil blive åbnet i Teams.

Ulemper:

Slacks videoværktøj fungerer bedst, når I kun er to i mødet. Så snart I bliver flere, daler kvaliteten relativt hurtigt.

meet logo

Google Meet – Problemfrit fra Google

Googles videokonferenceværktøj Meet er tæt koblet sammen med Googles andre applikationer som Gmail, Docs og Calendar. Det gør Meets potentiale betydeligt større end bare videomøder.

Afhængig af hvilken licens du har købt, så kan du holde videokonference med op til 250 personer. I en udvidet visning kan du se op til 16 personer samtidig. Værktøjet har de funktioner, du kan forvente af en sværvægter som Google, for eksempel deling af skærm, live-undersøgelse, live-tekstning, chat, optagefunktion, fildeling og whiteboard - plus nogle ekstra finesser (se under Fordele herunder). Hvis du har brug for at kommunikere eksternt, kan Meet integreres med udvalgte eksterne platforme via Googles Pexip Infinity-platform.

Hangouts er gratisversionen af Meet. Her kan du chatte eller foretage videosamtaler, dog med maks. 10 deltagere i et videokald og 150 i en chat. Applikationen ligger integreret i Google+ og Gmail. Computerbrugere kan bruge Hangouts-apps som Tegn eller Effekter.

Fordele:

Meet indeholder finesser som at kunne dele skærm i en udvalgt fane i Chrome for at opnå højere kvalitet (i stedet for at dele hele skærmen) og bortfiltrering af forstyrrende baggrundsstøj.

Ulemper:

Værktøjet kan blive lidt for meget for den, der ”bare har brug for en videokonference”.

GoToMeeting logo

GoToMeeting – Mobil udfordrer

Virksomheden LogMedIns selvstændige konferencetjeneste. Den er dyr at bruge, men til gengæld er den meget mobilvenlig. Appen får gode brugerbedømmelser til forskel fra mange af konkurrenternes apps. Deltagere kan logge på via deres browser eller som en almindelig telefonsamtale.

Der findes flere forskellige prisniveauer, hvor versionen for større virksomheder kan have op til 250 mødedeltagere (som ikke selv behøver at have en GoToMeeting-konto), og den indeholder funktioner som ubegrænset lagring af optagelser i skyen, automatisk transskribering, whiteboard og noteværktøj, chat samt deling af mus og tastatur. Der findes også indstillinger til at maksimere kvaliteten af samtaler og videoer.

Fordele:

Business-versionen kan integreres med Office 365, Google Calendar, Slack, Zapier og Salesforce.

Ulemper:

Stiller en del krav til stabil opkobling og opdatering af enheder. Hvis opkoblingen afbrydes, kan du blive nødt til at starte mødet forfra igen.

Læs om Meeting Room - en skræddersyet tjeneste til moderne møder og samarbejde.

Læs mere

Læs også:

TIPS: Takt og tone for videomøder
5 smarte gadgets til arbejde på farten