Inspiration

5 trends: Virtualisering

Virtualisering* kan reducere behovet for fysiske enheder og øge tilgængeligheden ved, at flere operativsystemer eller programmer køres samtidig på samme computer. Hvad betyder dette for en virksomheds it-infrastruktur?

1. Uafhængighed
Virtuelle servere har været på banen længe, og nu er den store trend desktop virtualisering. Du bliver mindre afhængig af en enkelt fysisk computer. Du kan bruge dit vante skrive­bord fra en hvilken som helst internetopkoblet enhed. Samtidig kommer der nye softwaredefinerede netværk, hvor applikationerne optimerer dataflowet, så man undgår fysisk konfiguration af netværks­enheder. Næste skridt bliver, at al håndtering af filsystemer og lagring foretages virtuelt. I det hele taget vil vores daglige it-brug blive præget af virtuelle systemer.

2. Omkostninger
Virtualiseringsløsninger fra store aktører mindsker generelt udgifterne sammenlignet med fysisk infrastruktur. Det skyldes nemmere administration, bedre udnyttelse af fysiske serverressourcer og fysisk lagring, reduceret strømforbrug og nemmere backup. Arbejdsdagen bliver også mere mobil, dynamisk og effektiv. Selve driften forenkles. Færre it-ansvarlige kan lave mere og koncentrere sig om den software, der støtter kernevirksomheden.

3. Funktionalitet
Dagens virtualiseringsteknologier er modne og velafprøvede, stabile og pålidelige. Funktionaliteten øges konstant, når virksomheder efterspørger løsninger, der på forskellige måder øger de forretnings - mæssige fordele

4. Administration
Al administration bliver generelt nemmere med virtualisering. Det meste af den virtuelle infrastruktur kan administreres fra nogle få enheder.

5. Overvågning
Det er normalt en overvågningsenhed, der kæder de forskellige virtualiserings­teknologier sammen. Typisk køber man et tredjepartsværktøj, der kan forbinde teknologier fra f.eks. Microsoft og VMware.

*Virtualisering er en teknik til at fordele en computers ressourcer – f.eks. ved at skabe en kopi, der ”efterligner” en fysisk hardware. Det vil sige, at softwaren simuleres, så den tror, at den kører på en fysisk hardware, selvom den faktisk kører på en softwarekopi.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags