Strategi og ledelse

2020 - fremtidens år

I januar blev det slået fast, at der var tale om en pandemi. Situationen var kritisk. Lyder det bekendt? Det er det også, men det er måske ikke, som du tror.

Vi spoler nogle måneder frem. Ledelsen befinder sig i et køkken fyldt med bærbare computere og kaffesjatter. Den store lancering, som er lige om hjørnet, er på vej ned i en dyb afgrund for aldrig at blive til noget. Situationen er kritisk. Året, vi taler om, var 2003. Pandemien hed SARS. Alibaba.

De blev tvunget i karantæne, præcis som de var i gang med at lancere Taobao, Kinas Ebay-killer. Den i dag legendariske grundlægger Jack Ma opfordrede alle medarbejdere til at fortsætte med at drive og udvikle den unge virksomhed hjemmefra, samtidig med at et halvt dusin ledere og udviklere lukkede sig inde i Mas’ lejlighed i Hangzhou. De havde en uge. Det blev mere koffein end søvn, men Taobao blev lanceret til tiden den 10. maj 2003.

Alt blev digitalt meget hurtigt

Selvom Alibabas forsyninger og infrastruktur blev påvirket, så blev SARS-pandemien noget, der forandrede både handelen og adfærden i Kina. Alt blev mere digitalt, og det gik meget hurtigt. Præcis som vi har set det med corona-pandemien i år. Og hvordan det gik for Alibaba og Taobao, det ved vi jo. ”Mange virksomheder fejler, fordi de kun sigter mod næste kvartal - mod profit. De glemmer at drømme. Det er drømmene, der får os til at arbejde hårdt og ikke være bange for fiasko. Jeg håber, at alle vil huske denne situation om 80 år. Vi må aldrig glemme den drøm, vi havde i denne her situation,” siger Jack Ma i en video fra Alibaba Group.

Fremtiden – en blanding af hjemmearbejde og kontorarbejde?

Drømme kan føles langt væk midt i en pandemi. Men faktum er, at kriser historisk set har fungeret som katalysator for ændring i holdningerne i samfundet og på arbejdsmarkedet. Måske er den tydeligste effekt af corona-krisen til dato vores forhold til distancearbejde. Forandringer, der måske ville have taget fem år, har fundet sted over et par måneder. Allerede nu har førende virksomheder som Facebook, Twitter og Google erklæret, at de er ved at skifte over til distancearbejde som normen snarere end som undtagelsen.

– Det, som covid-19 vil bringe med sig, er, at virksomheder, der tidligere har været skeptiske, vil begynde at arbejde mere på distance nu, da de er blevet tvunget ind i og har prøvet den form for arbejde. Jeg tror fuldt og fast på en blanding af distancearbejde og kontorarbejde fremadrettet. At kunne arbejde hjemmefra har længe været et konkurrenceparameter for at tiltrække nye medarbejdere, men i fremtiden vil det snarere være reglen end undtagelsen, siger Linda Widar, ph.d.-studerende ved Akademiet for Sundhed og Arbejdsliv ved Gävle Universitet, der har specialiseret sig i forholdet mellem sundhed og distancearbejde.

Tekst: Sofia Edgren, Johan Larsson og Robert Långström

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags