Bæredygtighed

Vigtigt at støtte brugere til at blive mere bæredygtige

Når man taler om printere og bæredygtige løsninger, ender man nemt med at fokusere på selve printeren. For Xerox handler det mindst ligeså meget om at uddanne og støtte brugeren til at blive mere bæredygtig. Det er alligevel brugeren, der styrer, hvor meget printeren bruges, hvordan den bruges og til hvad.

Lavt toleranceniveau, når det gælder hygiejnefaktorer

Alle producenter er nødt til at leve op til kravene til reducering af energiforbrug, tonerforbrug og papirforbrug. Hygiejnefaktorer er sleep mode, automatisk sluk og forskellige funktioner, som reducerer printerens energiforbrug ved inaktivitet. Xerox arbejder også hele tiden løbende med at reducere partiklerne i toneren.

- Hvis du holder en toner i din hånd og ryster den, føles det næsten, som om den var fyldt med væske. Så små er partiklerne. Det betyder også, at tonerindholdet nemmere smelter på papiret, hvilket i sin tur sparer en hel del energi, siger Klaus Gjelstrup, produktchef hos Xerox.

Printerens drivere er alfa og omega

Lad os nu flytte perspektivet til brugen. En printers drivere er til stor hjælp for brugeren. At du nemt kan printe på begge sider, fravælge den unødvendige forside på dine print og justere billedstørrelser og dermed kunne printe flere billeder på samme side er alle funktioner, der hører til printerens drivere. Du har måske hørt om ”sample print”? Hvis ikke, så er det en funktion, hvor du bevidst skruer ned for printkvaliteten for at spare toner og dermed reducere energiforbruget. Vidste du forresten, at 25% af alle udskrifter kommer fra et mailprogram? Er det altid nemmere at læse på papir end på en skærm? Tænk dig lige om en ekstra gang, inden du vælger at printe en mail. Er det virkelig nødvendigt at læse det i papirform?

- Til de lidt større kontorer er der et ”print awareness tool”. Ligesom navnet hentyder, er det et værktøj, der gør brugerne bevidste om udskrifterne. Ved at gøre brugerne bevidste kan man reducere antallet af print, fortæller Klaus Gjelstrup.

Værktøjet fungerer som en pop-up, der uddanner og minder brugerne om ting, de kan tænke på. Man kan desuden lave en intern konkurrence om hvem, der printer mindst. Du kan også programmere restriktioner, som brugerne er nødt til at forholde sig til. Lad os sige, at man har et maks. antal udskrifter på 75 sider pr. år. Det opfordrer brugerne til at printe på begge sider. Hvis man desuden sørger for, at brugerne forbruger mindre toner og vælger sorthvid i stedet for farve, så er man godt på vej.

Follow Me Print - en sikker og bæredygtig løsning

Alt, du skal bruge, er en server, og så kan du tage del i Xerox’ Follow Me-løsning. Der er nemlig mange fordele. Et fælles mål for løsningens funktioner er at reducere papirforbruget. Send et dokument til udskrift via en server, og print derefter ved valgfri printer ved hjælp af en kode eller et adgangskort. Eftersom dokumentet ikke sendes til en specifik printer, og man skal identificere sig for at printe, sørger man for at opretholde høj sikkerhed og undgår, at eventuel følsom information ikke ender det forkerte sted. Og da du nemt ser navnet på det dokument, du vil printe, vælger du nemt det rette dokument. Hvem har ikke prøvet at sende flere versioner af samme dokument til print? For at gøre det nemt for alle, slettes de dokumenter, der ligger på serveren og ikke er blevet printet, efter 24 timer.

- Man kan se, at medarbejderne printer mindre, når de aktivt skal vælge og gå hen til printeren for at aktivere udskriften. Eftersom det er nemt at kontrollere, hvor meget, der printes, helt ned på medarbejderniveau, kan man sørge for at reducere antallet af print og reducere omkostningerne. En virksomhed kan spare cirka 20% på en Follow Me-løsning, men der er eksempel på virksomheder, der har opnået besparelser på hele 50%, siger Klaus Gjelstrup.

En tonerrest kan blive til udendørsmøbler

Har du nogensinde set en kasse med tonerrester på kontoret? Det er du ikke ene om. Tonere, der ikke genbruges, er et miljøproblem. Men Xerox har en løsning.

- Mindre virksomheder kan nemt gå ind på Xerox’ hjemmeside, printe returlabels og sende de brugte tonerkassetter til Xerox. En toner kan næsten altid genanvendes. Hvis ikke, så kan den genvindes. De kan f.eks. forvandles til udendørsmøbler. Eftersom tonere både er energikrævende og dyre at producere, er det et stort plus for miljøet, hvis de returneres til producenten. Større virksomheder kan få en returkasse, hvor man kan placere de brugte tonere, som derefter hentes efter aftale, siger Klaus Gjelstrup.

Når Xerox forudsiger fremtiden, ser de, at den reducering af print, der er i gang, helt sikkert vil fortsætte i takt med digitaliseringens fremgang. Men det skal ikke gøre dig nervøs. I stedet er det et tegn på, at alt måske ikke skal udskrives og i stedet bør blive en del af det digitale workflow. En måde at bidrage til det digitale workflow på er at scanne dokumenter.

Læs også:

Fra printer til digital dokumenthåndtering
Adgang er vigtigere end at eje

Fokus

Klaus Gjelstrup

Xerox