Arbejdsplads

Vælg den rette bærbare computer

I dag er der mange forskellige alternativer inden for bærbare computere og hybrider. Det kan være svært at vide, hvilke modeller, der passer til forskellige brugere, når der er så mange at vælge mellem. Med denne guide i tre dele vil vi gøre det nemmere for dig at finde de rette løsninger til de forskellige behov i din virksomhed.

Vi starter med at gennemgå de grundlæggende spørgsmål, du bør have med i overvejelserne inden et køb. Du skal ikke være bekymret, hvis du ikke kan svare på dem nu. Længere nede i guiden hjælper vi dig med at finde svarene ud fra det, computeren skal bruges til. Til sidst gennemgår vi computerens forskellige komponenter og specifikationer.

Del 1

De grundlæggende spørgsmål

Brug

Hvis man ser på det aktuelle udvalg af bærbare virksomhedscomputere, kan man hurtigt konstatere, at der er computere i forskellige prisklasser, der ligner hinanden, når det gælder ting som processorer, hukommelse og harddiskstørrelse. De tekniske specifikationer behøver ikke at adskille sig særlig meget, selvom priserne gør. Det, man betaler mere for i dag, er premium-funktioner, som let vægt, finere og mere slidstærkt materiale og design, bedre skærm, touch-funktionalitet, tynd skærmramme, længere batteritid, grundigt testede komponenter og længere garantitid på computeren.

Selvom man selvfølgelig er nødt til at vide, hvor kraftfuld pc en bruger har brug for, så er det primært hvordan og hvad, computeren skal bruges til, der afgør valget af maskine. Hvor mange premium-funktioner har den specifikke bruger brug for?

Budget

En anden vigtig faktor er selvfølgelig også budgettet. Hvor meget kan man bruge på bærbare computere til forskellige typer af brugere? Hvad er vigtigst at bruge pengene på for at tilgodese deres behov? Er det f.eks. værd at betale ekstra for touch-funktionalitet eller et letvægtskabinet?

En ting, der er vigtig at have med i beregningen, er, at en dyrere premium-maskine ofte kan have længere levetid for virksomheden, eftersom den ikke slides ligeså hurtigt og ofte er bedre stillet, når det gælder performance. De har ofte også en bedre garantitid og et bedre serviceniveau med i prisen.

Lagring

En vigtig ting at se på er, hvor meget lagring man har brug for. Skal brugeren installere en masse pladskrævende programmer eller gemme store filer lokalt på computeren? Lagres det meste i skyen eller centralt? Når man skal vurdere, hvor stor harddisken skal være, skal man huske at tage operativsystem og andre vigtige programmer, der kører og beskytter enheden, med i betragtning, eftersom de optager en hel del lagringsplads.

Udseende/mobilitet

Formfaktoren kan være ligeså vigtig, når man skal vælge produkt til forskellige brugere. Hvor mobil skal man være? En gennemsnitsbruger har andre behov end nogen, der altid er på farten og måske ikke har et fast kontor. For visse brugere kan også selve udseendet og de signaler, man udsender, være en vigtig del.

Ud over maskiner, der ser ud og fungerer, som vi er vant til, at bærbare computere gør, fås i dag mange forskellige hybrider. De kan passe til nogle typer af brugere, der vil kunne bruge samme enhed som både pc og tablet. På visse 2-i-1-computere kan skærmen foldes 360 grader eller drejes for at lave computeren om til en tablet. Med hybrider, som f.eks. Microsoft Surface Pro, fjerner man skærmen, som derefter fungerer selvstændigt som tablet.

Del 2

Typer af brugere

Forskellige bærbare computere (eller hybrider) passer til forskellige typer af brugere. Valget af model bør som sagt træffes ud fra det, enheden skal bruges til. Derfor er du nødt til at overveje, hvilke brugere, der findes i virksomheden.

Den almindelige bruger

De bærbare computere er i dag standard i mange virksomheder. Den gennemsnitlige computerbruger tager måske sin pc med hjem et par aftener hver uge og rejser en gang eller to pr. måned, hvis det kan gøre det. Den bærbare computer skal derfor have en formfaktor, der passer til transport mellem møder og på rejsen til arbejde. Den skal tåle en del håndtering og have god batteritid, men kravene er ikke de helt store. Hvis man arbejder mobilt, hvor der ikke er WiFi, skal man også kunne tilslutte via 4G.

For denne kategori af brugere er der et bredt udvalg af produkter. Man ser ofte på relativt bærbare computere med en skærmstørrelse på 12,5’’-14’’. Selvom batteritiden ikke er ligeså vigtig som for den mobile bruger, er det stadig en vigtig ting, som man bør have med i sine overvejelser. Computeren skal jo kunne følge med på møder og andet i løbet af en arbejdsdag.

Den virkelig mobile bruger

For brugere, der ofte er på farten eller måske helt mangler et fast kontor, kræves en ultralet bærbar computer (eller hybrid), som er tilpasset til daglig brug på farten.

Det er vigtigt med lang batteritid, ligesom muligheden for at tilslutte overalt via 4G. En god sikkerhedsløsning er også en meget vigtig faktor. Det kan f.eks. handle om et indbygget privatfilter, skærmfilter, sikker login og brug af cloud-løsninger for at undgå lokal lagring af følsom information.

Afhængigt af, hvordan enheden bruges, kan det være smart med touch-funktionalitet og/eller ekstra funktionalitet for brug af skærmen ved præsentationer. For nogle mobile brugere kan det være en idé med 2-i-1-enheder eller andre hybrider mellem tablet og bærbar. Med den type model slipper man for at have både tablet og pc med.

Brugeren, der har brug for kraft

Her taler vi om brugere, der arbejder med krævende applikationer, f.eks. filmredigering, grafisk design, CAD eller forskellige typer af beregninger, og som samtidigt har brug for indimellem at kunne arbejde uden for kontoret. Disse brugere har brug for bærbare workstations, som giver højere performance og bedre pålidelighed end en almindelig bærbar. Også Apples mere avancerede bærbare MacBook-computere passer til denne type brugere.

En workstation er bygget ud fra den applikation, den skal bruges til. Enhver komponent og driver er optimeret for at levere stabil og høj performance. Med en bærbar workstation kan brugere forblive produktive og kreative, uanset hvor de sidder og arbejder. Forskellen på vægt og design mellem en workstation og en almindelig bærbar computer er i dag mindre, end den før har været.

Den repræsentative bruger

For en del brugere er det vigtigt at give det rette indtryk ved f.eks. møder med kunder og partnere. Her kan premium-funktionalitet være vigtig, ikke mindst hvis man ønsker, at computeren skal være let, elegant og fremstillet af fine materialer. Apples bærbare computere er ofte på forkant inden for mange områder, men alle traditionelle pc-producenter, ligesom Microsoft, tilbyder interessante produkter for dette segment.

Del 3

Specifikationer og komponenter

Når man ser på en bærbar computer eller hybrid, er der en række specifikationer, man skal tage stilling til. Hvis man ikke har så godt styr på det tekniske, kan det være svært at vide, hvad en god processor er ift. ens behov, eller hvor meget RAM-hukommelse man skal bruge. Her vil vi forsøge at forklare mere om de vigtigste komponenter og hjælpe dig med at forstå, hvad de forskellige specifikationer betyder.

Processor

RAM-hukommelse

Lagring

Grafikkort

Tilslutninger

Batteritid

Skærm

Formfaktor

Operativsystem

Processor

Processoren er computerens ”hjerne” og den del, der primært påvirker ydeevnen. Jo hurtigere processor du har, jo hurtigere gennemfører den de nødvendige beregninger for dine programmer. Det gør, at programmerne både starter og fungerer hurtigere, når du arbejder.

Hvad er hurtigt?

Hastigheden i en processor måles i clockfrekvens og skrives med enheden gigahertz (GHz). Dette er dog ikke hele sandheden. For det første påvirkes kraften også af, hvor mange kerner processoren har. En processor med flere kerner er bedre end en med få. For det andet er forskellige processorer også bygget på forskellige måder med forskellige funktioner, som også påvirker processorens hastighed.

For at få et fingerpeg om, hvor hurtig en processor er, gælder det stadig om at se på clockfrekvens og antal kerner. Eftersom processorteknologien hele tiden udvikles i et højt tempo, er det svært at skrive præcise tal på det, der lige nu klassificeres som hurtigt og langsomt. For at få et billede af dette, kan du se på computere i forskellige prisklasser.

Forskellige processortyper

Når det gælder forskellige typer af processorer og det, der skiller dem ad, kan man bruge Intels tre processorserier i3, i5 og i7 som eksempler. Man kan finde i5- og i3-processorer med samme clockfrekvens og antal kerner, hvor performance og pris stadig adskiller dem meget. En i5-processor er nemlig mere avanceret end en i3-processor og giver dermed andre fordele.

Hvis computeren eller enheden skal bruges på en helt almindelig måde, kan man formentlig fravælge topprocessoren i7. Vælger man en mere avanceret processor, kan man til gengæld beholde computeren i længere tid, uden at forringet performance tvinger dig til at skifte computer, når programmerne bliver mere krævende. Husk også, at der er budgetprocessorer, som kan se gode ud, når man ser på clockfrekvensen, men som ikke giver ligeså god hastighed som en mere avanceret processor.

RAM-hukommelse

RAM-hukommelse kaldes også intern- eller arbejdshukommelse og er en af de vigtigste dele i en computer. Det er denne hukommelse, som processoren arbejder med, når computeren bruges. Afhængigt af, hvordan computeren skal bruges, kan forskellen mellem at have meget eller lidt RAM-hukommelse faktisk gøre en større forskel end valget af processor. Meget RAM-hukommelse er vigtigt for brugere, der bruger mere krævende programmer til f.eks. billed- og filmbearbejdning, grafisk design og CAD-programmer. Hvis man ofte bruger flere programmer samtidigt, kan det også være en god idé med masser af hukommelse.

For bærbare computere er 8 GB RAM-hukommelse blevet standard. Det er rigeligt til de fleste. Har man store krav eller vil bruge computeren til flere anvendelsesområder og sommetider køre tungere applikationer, bør man satse på 16 eller 32 GB.

Mulighed for opgradering

Sommetider kan man forlænge computerens levetid ved at opgradere med mere RAM-hukommelse, når behovet opstår. Det gælder om at holde styr på, hvor mange hukommelsespladser computeren har, og hvor mange, der er ledige. Ofte finder du disse oplysninger i produktets specifikationer.

Lagring

I bærbare computere, tablets og hybrider bruges såkaldte SSD-enheder (SSD står for Solid State Drive) for lagring. Til forskel fra traditionelle harddiske er der ingen fysisk disk og bevægelige dele. I stedet bruges en teknologi, der minder om den i USB-hukommelse og hukommelseskort. Det gør lagringen mere kompakt, lydsvag, hurtigere og mindre sart, og det gør computeren hurtigere.

Hvor meget skal man bruge?

Hvor meget lagringsplads, man har brug for i en bærbar computer eller hybrid, kommer an på, hvor meget den skal bruges, og hvordan virksomhedens systemer ser ud. Hvis filer lagres og programmer køres i private eller offentlige skyer, kræves der ikke ligeså meget lagringskapacitet, som for brugere, der skal have data og programmer til at køre lokalt.

Når man skal vurdere, hvor meget hukommelse en bruger har behov for, skal man tage hensyn til, at operativsystemet optager en hel del plads - en Windows-installation kan kræve op til 40-50 GB. Hvis man installerer en Microsoft Office-pakke, optager det yderligere cirka 10 GB. Der kan desuden være en skjult del på harddisken med kopier af systemfiler for at give gendannelsesmuligheder. Man kan altså ikke bare tage den plads, som brugerens egne filer optager og tro, at det er rigeligt.

Grafikkort

Når man vælger model, er det oftest processoren og hukommelseskapaciteten, man fokuserer på. For nogle anvendelsesområder er det også en vigtig faktor at have dette rette grafikkort. For virksomheder handler det primært om specialiserede brugere, der arbejder med grafisk design, CAD, filmredigering og lignende ting. De to aspekter, man skal huske, er, at grafikprocessoren skal give tilstrækkeligt med kraft, og at grafikkortet har tilstrækkeligt med hukommelse.

Tilslutninger

I bærbare computere og hybrider vil man ofte holde antallet af tilslutninger nede for at gøre dem så lette, tynde og kompakte som muligt. Eftersom dagens SSD-enheder optager mindre plads end forgængerne samtidigt med, at den optiske enhed er gået på pension, har man kunnet gøre formfaktorerne endnu mindre end før, og det gør det endnu mere fristende at fjerne porte og kortpladser for at kunne gøre enheden endnu tyndere. Efter gennembruddet for den universelle USB C-teknologi bliver det endnu mere almindeligt at placere porte og kortlæsere i en dockingstation eller en dongle i stedet for at bygge dem ind i computeren.

Selvom USB C-teknologien eksisterer, er der stadig en masse produkter og ekstraudstyr, som skal tilsluttes via ældre USB-teknologi. En mus eller tastatur skal næppe bruge de overførselshastigheder, som USB C tilbyder. Hvis man bruger kamera i sit arbejde, kan det også være en god idé at have en indbygget kortlæser, så man nemt kan overføre billeder.

Hvad er vigtigt, når man er på farten?

Her er man nødt til at overveje, hvordan det ser ud på arbejdspladsen og hvilke tilslutningsmuligheder, USB-porte og andet, man skal bruge på farten - eller når man arbejder hjemmefra. Hvilke porte skal brugeren ganske enkelt have i computeren? Selvom man ofte kan tilslutte trådløst, er en Ethernet-port fornuftig at have, hvis man skulle ende på et hotelværelse uden WiFi. Det kan også være vigtigt at have udgange til skærme, som computeren kan tilslutte til. Her er HDMI en almindelig standard, men der er også andre varianter.

Eftersom udviklingen lige nu går meget hurtigt, og brugen af USB C spreder sig, reduceres også problematikken omkring porte og kortpladser. Hvis ikke andet er muligt, kan det meste nemt løses med forskellige adaptere og dongles.

4G, eller ikke 4G?

En anden ting, man skal tage stilling til, er, om brugeren skal kunne tilslutte til internettet via mobilnettet og 4G. Det er en rigtig god idé for at undgå usikre og åbne WiFi-netværk, som øger risikoen for angreb. Bærbare computere kan fås med indbygget SIM-kort eller med SIM-kortplads, men man kan også løse dette med en ekstern enhed for tilslutning til mobile netværk. Hvis man har et godt mobilabonnement, kan man dele internettilslutningen fra sin smartphone via en USB-port eller Bluetooth.

Batteritid

En faktor, som kan variere meget fra premium- til budgetprodukter, er batteritiden. Det er derfor vigtigt at vurdere, i hvor lang tid brugeren skal kunne bruge computeren på farten. Handler det kun om kortere perioder i f.eks. mødelokaler, kan det være fint med budgetmaskinens 3-4 timer, men hvis man skal kunne arbejde en hel dag uden kabel, er man nødt til overveje de lidt mere avancerede modeller med 8-9 timers batteritid. Batteritiden kan også påvirkes af computerens skærmstørrelse. Hvor længe batteriet egentlig holder, afhænger selvfølgelig også af, hvor krævende brugen er.

Skærm

Hvis man kun ser på skærmen, er det første, man kan overveje, i hvor stort omfang brugeren kommer til at bruge computeren koblet til en ekstern skærm ved skrivebordet, og hvor meget den indbyggede skærm vil blive brugt. Mange modeller fås også med touch-skærm, som kan være brugbart for nogle brugere under f.eks. møder.

Mobilitet vs. komfort

Skærmstørrelse påvirker vægt og batteritid negativt, men samtidigt synes brugere, der arbejder meget på sin bærbare uden ekstern skærm, måske, at det mere komfortabelt at arbejde på en lidt større skærm. I premium-modeller er skærmrammen ofte tyndere, så man maksimerer skærmen inden for formfaktoren. At arbejde på en mindre premium-computer kan derfor minde meget om en større budgetcomputer. Virksomhedscomputere er oftest mellem 12’’ til 15’’.

Når det gælder den bagvedliggende teknologi, bør personer, der har et særligt behov af god farvegengivelse og tydelige billeder ved brede visningsvinkler, satse på en IPS-skærm. Det gælder f.eks. kreative brugere som art directors eller fotografer. Hvis computeren skal bruges udendørs, er lysstyrken en vigtig faktor. Billigere computere har ofte mindre gode TN-skærme. Hvis man vil forhindre andre i at se skærmen, er der bærbare computere med indbygget privatfilter, så kun vedkommende, der sidder lige foran computeren, kan se indholdet.

Skærmopløsning ved behov

Et andet vigtigt aspekt ved skærmen er selvfølgelig opløsningen. Opløsning handler om, hvor mange billedpixels, som hjælper med at konstruere det billede, der vises på skærmen. Jo flere pixels i højden og bredden, jo skarpere bliver billeder og jo mere får plads på skærmen. Det betyder i sin tur, at teksten bliver mindre. I dag er Full HD (1920 x 1080) blevet noget af en standard i de fleste bærbare virksomhedscomputere, selvom man stadig kan købe modeller med lavere opløsning.

Full HD er rigeligt til de fleste brugere, men bærbare computere med højere opløsning kan være en god idé til brugere, der f.eks. arbejder med film- og billedredigering eller grafisk design. Hvis man arbejder med store Excel-ark, kan det også være godt at kunne se mere indhold på skærmen. I dette segment kan man f.eks. nævne Apples bærbare MacBook-computere med såkaldte Retina-skærme (2304 x 1440, 2560 x 1600 respektive 2880 x 1800 afhængigt af størrelsen). Der er også andre bærbare med skærme, som klarer QHD (2560 x 1440), QHD+ (3200 x 1800) eller 4K Ultra HD (3840 x 2560 respektive 3840 x 2160).

Formfaktor

Grunddesignet for en bærbar, med en skærm, som foldes op over et tastatur, har stort set været sådan, siden de første bærbare computere blev lanceret. Dagens bærbare computere er dog blevet meget tyndere og lettere end tidligere, selv i de lavere prisklasser. Det, der adskiller premium-produkterne, handler i dag kun meget lidt om tykkelse og størrelse og mere om tyngde, kvalitet og komponenter samt ekstra funktionalitet.

Ud over den velkendte standardformfaktor er der i dag forskellige typer af hybrider mellem bærbar computer og tablet. Mange producenter tilbyder 2-i-1-maskiner, hvor samme enhed både kan fungere som traditionel bærbar og som tablet, eftersom skærmen har touch-funktion og på en eller anden måde kan drejes rundt for at bruges uden tastaturet. Der er også hybrider som Microsoft Surface Pro, hvor man kan fjerne skærmen fra tastaturet og derefter bruge den som selvstændig tablet. En hybridløsning kan f.eks. fungere godt for brugere, der rejser meget og både vil kunne bruge tablet og bærbar computer uden at skulle slæbe rundt på to separate enheder.

Operativsystem

For professionelle brugere er der (indtil videre) primært to operativsystemer at vælge mellem: Microsofts Windows og Apples macOS. Windows er klart det mest populære i forretningsverden, men Mac bruges meget i blandt andet grafiske og andre kreative brancher. Virksomheder satser oftest på ét af de to operativsystemer i sit klientmiljø. Hvis man allerede er i et Windows-miljø, er det formentlig bedst at fortsætte med Windows også ved nye køb, hvis ikke man vil udskifte alt.

Imens Microsoft leverer sit operativsystem til mange forskellige pc-producenter, leverer Apple både hardware og operativsystem. Nu har Microsoft også fremstillet sin egen hardware i Surface-serien, hvor der både indgår hybrider og rigtige bærbare computere. Både MacBook- og Surface-produkterne befinder sig i mellem- til premium-segmentet, og passer dermed bedst til brugere med særlige behov og krav. Bærbare pc'er med Windows som operativsystem fås i alle forskellige segmenter og prisklasser. Det er værd at bemærke, at Apple hidtil ikke har inkluderet touch-funktionalitet i deres bærbare computere.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags