Infrastruktur

Trendspotting: 4 cloud-trends i 2018

Snart er cloud ikke bare et spørgsmål om effektivitet eller at spare penge. De teknologier og forretningsmodeller der venter lige rundt om hjørnet, vil cloud være det, der skaber forudsætningerne for at følge med den stadigt hurtigere udvikling. Læs herunder om fire cloud-tendenser, som er værd at holde øje med i 2018.

1. Cloud er nødvendig for fremtidens teknologier

Når AI, machine learning og Internet of Things for alvor slår igennem, vil de datamængder og den databehandlingskapacitet der kræves for at få noget nyttigt ud af alle dataene, være så store og så varierende, at det bliver umuligt for små og endda også for mellemstore virksomheder at forudse hvilken infrastruktur, de skal investere i. I skyen betaler du for processorkraft og kapacitet efter behov og kan skalere op og ned, som du synes. Små startup-virksomheder behøver ikke foretage dyre investeringer fra begyndelsen, men kan håndtere store datamængder ved at abonnere på kapacitet. Så er vi på vej fra, at cloud er ”nice to have” til, at det er ”cloud first”.

2. Containers vinder frem

Ved hjælp af såkaldte containers bliver cloud-tjenester mere effektive. En container er en lille virtuel maskine, der deler operativsystem, for eksempel Windows, med andre containers, og som ikke behøver selv at have det installeret. Tjenester som Gmail og Youtube kører i dag via containers, og Google anslås at føje flere milliarder containers til sin sky hver uge.

– Med denne teknologi går det hurtigere at flytte applikationer mellem datacentre og skalere op for brugen. Container-teknologien er afgjort noget, en CIO bør have styr på, udtaler Paul Miller, analytiker hos Forrester Research, til CIO Sweden.

3. Sikkerhedsstrategier for brug af cloud bliver vigtigere

I takt med at virksomheder flytter mere af deres forretning ud i skyen, stiger cyber-angrebene mod cloud-udbyderne tilsvarende. Selv om dedikerede cloud-udbydere er eksperter i cyber-sikkerhed, er intet system 100 procent sikkert. Det gælder derfor for deres kunder om at have en backup-plan, i tilfælde af at det værst tænkelige skulle ske, at cloud-tjenesten bryder ned. Analysevirksomheden Gartner anbefaler virksomheder at oprette sikkerhedspolitikker for, hvordan de bruger private og public cloud-løsninger, så de lettere kan håndtere sikkerhedskriser.

4. Legacy-system på vej i skyen

At flytte lagring, backup og e-mail-tjenester i skyen er relativt almindeligt i dag. Men nu begynder virksomheder også at flytte mere forretningskritiske funktioner og legacy-systemer i skyen. Afhængig af hvilken type system, der skal flyttes, kræves forskellige strategier. Hvis det drejer sig om relativt låste applikationer, egenudviklede eller købte, så passer IaaS (Infrastructure as a Service) bedst. Hvis applikationerne er udviklet til for eksempel Java, .NET eller Python, så egner PaaS (Platform as a Service), som Google App Engine eller Microsoft Azure sig bedre. Her kan du udnytte mere avancerede cloud-funktioner som autoscaling, belastningsbalancering og sundhedstjek af applikationen.

Læs mere: Hvad gør succesfulde CIOs anderledes

19 december 2017

Tags