Arbejdsplads

Tre veje til en digital, bæredygtig arbejdsplads

En bæredygtig arbejdsplads er også en mere økonomisk, dynamisk og attraktiv en af slagsen. Rejsen dertil er kortere, end du tror - og digital.

Hvis du i begyndelsen af 2000'erne havde bedt nogen om at beskrive den perfekte arbejdsplads, ville svaret sandsynligvis have involveret gratis snacks, luksuriøse toiletter og muligheden for at spille FIFA med kolleger på storskærm. Det var nemlig den måde de fremadskuende virksomheder i Silicon Valley tog sig af deres medarbejdere.

I dag er det ikke sikkert, at det er nok med en glorificeret ungdomsskole. Talenterne forventer sig mere i dag. Gode værdier, fokus på bæredygtighed og en attraktiv virksomhedskultur ligger nu mindst lige så højt på ønskelisten.

Det lyder smukt, men hvad vil det egentlig sige, at en arbejdsplads er bæredygtig? Måske handler det om mere, end vi i første omgang forestiller os. Ifølge Henrik Lampa, Head of Sustainability hos Dustin, er det vigtigt, at både selve arbejdspladsen og dens funktioner er bæredygtige. Skal der tilskyndes til en bæredygtig adfærd blandt medarbejderne.

Lampa peger desuden på tre konkrete veje til dette mål:

1. Gensalg

De fleste hovedprodukter såsom computere, skærme og mobiltelefoner kan genbruges. Ved at slette data og friske produkterne op, kan de få et nyt liv.

2. Lease produkterne

Det er brugen af IT-udstyr, der skaber værdi i form af effektivitet og rentabilitet – ikke ejerskabet. De produkter, der leases hos Dustin, går til genbrug og genanvendelse, når lejeperioden er afsluttet.

3. Køb tjenester

Ved at købe forskellige IT-tjenester som for eksempel netværk som en tjeneste, sikrer Dustin, at hardwaren genbruges eller bliver genanvendt.

Alt dette "driver ressource-smartness og masser af sparede udslip," siger Henrik Lampa. Men det er lige så vigtigt også at have fokus på bæredygtighed, når det kommer til medarbejdernes værktøj og vaner. Et aktuelt eksempel er fysiske møder. På kort tid er de blevet et truet fænomen – afløst af digitale møder, der ikke kræver rejser eller udslip

Rebecka Carlsson, forfatteren til bogen "Eksponentielle Klimaændringer", er enig i, at teknologisk innovation skal følges op af ændrede holdninger og rutiner.

– Når alt kommer til alt, er det ikke sådan, at den teknologiske udvikling automatisk løser problemet. I sidste ende er teknologi bare et redskab for os mennesker. Kombinér eksponentiel teknologi med eksponentielle adfærdsændringer og systemskift, der understøtter alt, så kan vi gøre det – og endda endnu hurtigere, end vi tror.

Og måske endda billigere. Henrik Lampa fremhæver det faktum, at bæredygtighed ikke kun er en blød værdi, der gavner menneskeheden som helhed. Der er også store økonomiske incitamenter for den enkelte organisation.

– Ofte bliver du mere attraktiv for kunderne, og hvis bæredygtighed er en del af kundetilbuddet, så driver det konvertering eller salg. Hvis du også tænker cirkulært og ressourcesmart, spares der på ressourcer og dermed omkostninger. Alle disse ting er i sidste ende en fordel for virksomheden - plus det giver glade kunder.

Læs om vores tjenester til en mere cirkulær arbejdsplads

Henrik LampaHenrik Lampa, Head of Sustainability hos DustinRebecka CarlssonRebecka Carlsson, forfatteren til bogen Exponentiell klimatomställning (Eksponentielle Klimaændringer).

Tekst: Alfred Holmgren

28 marts 2021

Tags