Arbejdsplads

Tema: Hosting af applikationer

Stadig flere virksomheder lader en hostingpartner tage sig af applikationer for at slippe for ansvaret for at drifte, administrere og versionshåndtere dem. Brugernære applikationer er ifølge analysevirksomhederne særdeles eftertragtede.

Applikationshosting – når en virksomhed lader en ekstern leverandør tage ansvaret for driften af applikationerne. Virksom­heden betaler for forbruget – og det kører bare.

– Inden for IT vokser applikationshosting i øjeblikket hurtigt. Der er tale om en beregnet årlig vækst på otte procent i de kommende år, siger analytiker Johan Hallberg fra analysevirksom­heden IDC.

Inden for IT vokser applikationshosting i øjeblikket hurtigt. Der er tale om en beregnet årlig vækst på otte procent i de kommende år.

De mest eftertragtede applikationer er de brugernære. Det er applikationer til e-mail, kommunikation, samarbejde og kundepleje.

Opsvinget skyldes, at stadigt flere virksomheder ønsker at ­bruge dele af funktioner i stedet for en hel såkaldt applikationssuite, mener Johan Hallberg og giver et eksempel:

– I stedet for at betale licens for et helt officeprogram eller forretningssystemer udvælger man blot de funktioner, man har behov for, siger Johan Hallberg.

Software-som-tjeneste er et eksempel på applikationshosting

Applikationerne kan leveres på forskellige måder, f.eks. som Software as a Service, SaaS. For kunden betyder det, at denne slipper for ansvaret for driften og administrationen, versionshåndteringen samt besparelser på IT-omkostningerne.

– Stadig flere ønsker ikke selv at eje licenser, men i stedet at betale for forbruget. Derfor bliver klassiske licensaftaler i længden et fortidslevn, siger Johan Hallberg.

Det er alfa og omega nøje at analysere, hvilke funktioner i en applikation en kunde skal købe for at minimere teknologisk lock-in hos en leverandør.

Det er også vigtigt, at køberne er dygtige til at bestille.

Også ­analysevirksomheden Radar Ecosystem oplever samme udvikling inden for applikationshosting.

– For kunderne er gevinsten produktivitet og effektivitet. Det bliver lettere at integrere ens applikationer med andre IT-løsninger, siger Hans Werner fra Radar Ecosystem.

Hostingvirksomheder giver mulighed for fleksible løsninger

I leverandørernes hostingmiljøer er der mulighed for at få adgang til andre platforme for mobilitet og betaling. Som regel er der adgang til forskellige skyer, backbones og omnichannel.

– Ved at hyre et hostingfirma til ens applikationer fremfor en offentlig cloud-løsning får man mulighed for mere fleksible løsninger, så som tilpasning, integration og SLA-niveauer, siger Hans Werner.

Hos svenske Idenet, som er en del af Dustin Group, kan kunderne tage deres klassiske applikationslicenser med sig og få dem leveret som SaaS-lignende tjenester. Konceptet kaldes BYOL SaaS.

Hostingtjenester inden for infrastruktur og applikationer har længe været eftertragtede blandt Idenets kunder.

– Vi tager ansvar for helheden og står for hosting af alle typer af vitale business- og specialapplikationer. De mest almindelige er e-mail-applikationer som Exchange og databaseapplikationer som SQL. Efterspørgslen på hosting af økonomisystemer og CRM er også stigende, siger Andrea Moroni, der er driftschef hos Idenet.

Saml alle dine applikationer i én tjeneste

Han fortæller, at Dustin har sin egen leveringsmodel, der hedder Bring Your Own License (BYOL). Det betyder, at kunderne kommer med de applikationslicenser, som de allerede ejer. Til gengæld får kunderne de samme applikationer leveret som Software as a Service, SaaS.

– Der findes kun en håndfuld applikationer på markedet, som er tilgængelige som SaaS. Med BYOL kan alle applikationer konverteres til SaaS-lignende ydelser, f.eks. standardiserede eller proprietære systemer. Så bliver kundernes applikationer skalérbare i takt med kundevirksomhedens kravsændringer. Kunderne betaler kun for det, de reelt bruger, siger Andrea Moroni.

Der afholdes løbende driftsmøder med hver enkelt kunde for at gennemgå behovene. Alle applikationer ­ligger i egne redundante datacentre med skyhøj sikkerhed. Backupper og ­virtuelle maskiner er placeret på forskellige fysiske beliggenheder. Kundernes SLA-niveauer er på 99,8 procent året og døgnet rundt. Indtil nu er der hundredvis af kunder i både Sverige og andre lande, der lader Idenet stå for hostingen af applikationerne.

Hver kunde får adgang til sin egen private sky til sine applikationer. Via skyen kan kunden også få adgang til Microsofts offentlige cloud-tjeneste, Azure, f.eks. for at tilkøbe testservere som cloud-tjeneste, altså en tilfældig server som man kan teste en nyindkøbt applikation på.

Fem måder at få adgang til sine applikationer på:

  1. At drifte og eje sine applikationslicenser i sit eget datacenter.
  2. At eje applikations­licenserne, mens en driftsleverandør har ansvaret for applikationerne i kundens datacenter.
  3. At applikationerne driftes i datacentret hos en ekstern partner (co-location), og kunden ejer applikations­licenserne.
  4. At kunden ikke ejer aapplikationslicenserne, men i stedet lejer dem som standardiserede cloud-tjenester: Software as a Service, SaaS.
  5. Bring Your Own License, BYOL. Kunden går til Dustin/Idenet med sine applikationslicenser og får til gengæld applikationerne leveret som SaaS-lignende tjenester.

Læs mere om hosting og hvordan andre virksomheder gør »

Tekst: Johan Cooke 
Illustrationer: Valero Doval