IT-sikkerhed

Takeback sletter din IT lige så sikkert som i NATO

Af hensyn til klimaet er vi nødt til at genbruge vores IT mere. Det kræver igen, at vi er i stand til at slette alt fra vores gamle computere trygt og sikkert. Blancco og Dustin gør det bæredygtigt og lige så sikkert som i NATO.

Det kan blive dyrt, hvis man ikke bortskaffer sit gamle IT-udstyr ordentligt. Bare spørg den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley.

Efter at have kasseret gamle IT-enheder og taget to datacentre ned i 2016 og 2019 blev banken beskyldt for at have udsat 15 millioner kunder for potentielle datalækager. CPR-numre, bankoplysninger og andre følsomme data var sandsynligvis involveret. Den dårlige håndtering kostede i sidste ende banken 120 millioner dollars.

“Du tror, dine data er slettet – men de findes stadigvæk”

Ved hjælp af Dustins Takeback-service kan du give dit gamle IT-udstyr nyt liv. Dette gøres ved at videresælge hardwaren. Det er naturligvis en forudsætning, at du kan føle dig sikker på, at dine data bliver helt slettet.

Det er her datasikkerhedsfirmaet Blancco kommer ind i billedet. De tegner sig for al sletning af IT-udstyr, som Dustin får indleveret. Hos Blancco kender de godt til Morgan Stanleys skrækscenarie– og ved præcis, hvordan de kan undgå, at noget tilsvarende sker.

– I branchen plejer vi at sige, at en ’falsk positiv’ er det værste, der kan ske. Det vil sige, at man tror, dataene er blevet slettet, men at de reelt stadig findes. Det betyder, at forretningshemmeligheder eller persondata kan ende hos andre brugere i helt nye sammenhænge, siger Fredrik Forslund, VP of Enterprise and Cloud Erasure Solutions hos Blancco.

Vi har næsten foretaget en halv milliard sletninger, uden at der nogensinde har været en eneste datalækage.

Fredrik Forslund, VP for Enterprise and Cloud Erasure Solutions hos Blancco.
takeback växjö

Vigtigt med det korrekte certifikat, når du sletter

Derudover har virksomheder et juridisk ansvar for at overholde databeskyttelseslovgivningen. Det stiller høje krav til de slette-certifikater, du modtager. Hos Blancco arbejder de tæt sammen med Dustin for at sikre, at Takeback-tjenesten følger med den lynhurtige udvikling i sikkerhedsbranchen.

– Når du har afleveret gamle enheder og modtaget et Blancco-certifikat efter gennemført sletning, er det ikke muligt at få nogen som helst oplysninger tilbage fra hardwaren. Det er blevet testet mange gange i de 25 år, vi har været på markedet. Vi har foretaget omkring en halv milliard sletninger, uden at der nogensinde har været et datalæk, siger Fredrik Forslund.

Et af de vigtigste trin i sletningsprocessen er at foretage en grundig verifikation bagefter. En kontrol af, at processen har fungeret hundrede procent.

– En kunde hos Dustin får den samme grad af sikkerhed ved sletning som det svenske forsvar og forskellige NATO-organisationer rundt omkring i verden. Det er det højeste sikkerhedsniveau, der findes i dag, siger Mats Holgersson, Regional Director hos Blancco.

Takeback er et vigtigt skridt på vejen mod en ægte cirkulær IT-økonomi.

Mats Holgersson, Regional Director hos Blancco.
takeback erasing data

Slette data uden at ødelægge harddisken 

Tidligere mente man, at harddiskene skulle ødelægges fysisk. At dette førte til en helt sikker sletning. Det er ikke længere sandt. For eksempel skal SSD-diske nedbrydes til et finkornet pulver for at forhindre, at dataene kan gendannes. En anden ulempe ved den fysiske destruktion er, at det efterlader et stort klimaaftryk.

Blanccos datasletningsprocesser reducerer behovet for fysisk at ødelægge det udtjente hardware.

– Hvis man kan slette dataene sikkert og samtidig beholde harddisken, så en anden kan genbruge den, har man skabt betydelig værdi for samfundet som helhed. Takeback er et vigtigt skridt på vejen mod en ægte cirkulær IT-økonomi," siger Mats Holgersson.

Gør din IT mere bæredygtig med Takeback

36 procent lever i falsk tryghed

En tredjedel, eller rettere 36 procent, af de adspurgte IT-beslutningstagere verden over rapporterer, at deres organisationer bruger substandard metoder til at slette data. Det annoncerer datasikkerhedsfirmaet Blancco i undersøgelsen ”A False Sense of Security”.

For at få garanti for sikkerheden ved sletning af data er det alfa og omega, at du henvender dig til en leverandør, der kan verificere og udstede certifikater, som er knyttet til sletningsprocessen. Blandt de fejlbehæftede metoder, der trods alt alligevel bruges mange steder, kan nævnes:

  • Formatering af harddiske
  • Overskrivning ved hjælp af gratis programmer
  • Fysisk ødelæggelse uden sporbare processer
  • Overskrivning ved hjælp af betalte programmer (uden certifikater)
  • Slet ingen (fire procent af de adspurgte beslutningstagere)

Tekst: Jakob Svärd