Arbejdsplads

Stort løft med Windows 10

Windows 7 og 8 forenes i Windows 10. Det betyder, at it-afdelingerne nu kan bruge tiden på andet end opgraderinger. Som bruger er fordelen en række nye smarte funktioner.

Op til 18 måneder. Så lang tid ­kunne det tage, når it-afdelingerne ­tidligere rullede en Windows-version ud. Det handlede om alt lige fra lageroptællinger, backup, omformatering af computere, for til sidst at teste, om applikationerne fungerede med det nye operativsystem. Takket være Windows 10 bliver de lange udrulningstider nu et afsluttet kapitel. I hvert fald hvis vi skal tro på Klas Hammar, forretningsområdechef for Windows hos Microsoft:

– Windows 10 leveres som en løsning efter samme principper som cloud-løsningen Office 365. Operativsystemet klarer alle fremtidige opdateringer automatisk og superhurtigt, siger han.

Helt konkret betyder det, at it-afdelingerne i princippet slipper for manuel håndtering ved udrulningerne. Operativsystemet klarer alt over nettet – f.eks. at gemme indstillinger og apps, rense harddiske og installere.

Microsofts kæmpespring til det nye opgraderingskoncept vil, ifølge Klas Hammar, hæve sikkerhedsbarren (se faktaboks). Ud over at lukke sikkerhedshuller med alle midler handler det om biometriske logins.

– I computere med fingeraftrykslæsere og enheder med 3D-kameraer, der identificerer brugerens ansigt, kan funktionen Hello i 10’eren bruges til at opnå en to-faktor-indlogning, siger Klas Hammar.

Hvor der i forgængeren, Windows 8, var forskellige versioner af operativsystemer til de forskellige enheder, har Windows 10 derimod ensartede operativsystemer til pc, tablet, Windows-smartphones og snart også spilkonsollen Xbox.

– Udviklingstiderne bliver meget kortere for app-udviklerne, fordi de slipper for at udvikle til forskellige enheder, fortæller Klas.

For it-afdelingerne betyder et ensartet operativsystem også, at sikker­hedsindstillingerne og policies f.eks. for en gruppe medarbejderes computere, tablets eller mobiler bliver nemmere. Hver enkelt sikkerhedsindstilling, som it-afdelingen foretager, ­overføres direkte til alle de enheder, som gruppens medarbejdere bruger.

Nye funktioner vil lette livet for brugerne i en virksomhed. Mange, der bruger forgængeren Windows 8, bryder sig slet ikke om, at 8’eren har to forskellige interfaces i skrivebordsmiljøerne. Dels ­interfacet med de store apps, og dels det interface, der minder meget om Windows 7.

– I Windows 10 skiftes der automatisk mellem de to skrivebordsmiljøer, afhængigt af om det køres på en tablet eller en pc, siger Klas.

Du kan i 10’eren spørge den digitale assistent Cortana om hjælp via stemmekommando eller tekst. Du finder Cortana via et ikon ved siden af startknappen. En anden nyhed er den nye browser Spartan, hvor du kan gemme links på en liste, der synkroniseres med alle dine enheder. Du kan også skrive notater på et site, som du derefter kan dele med andre.Tre forskellige opgraderinger

1.Windows update
Indgår i pakken Windows Home. Gratis opgradering af de produkter, der kører Windows 7 og Windows 8.1 – f.eks. pc’er, tablets og Windows-smartphones.        

2. Windows update for business
Indgår i pakken Windows Pro og Enterprise, når virksomheden har en volumenlicensaftale. Denne opgradering er ligeledes gratis. Forskellen er, at Windows Update for Business frigives ca. fire måneder efter Windows Update. I løbet af de fire måneder tester Microsofts ”insidere” og kommer med forslag til forbedringer. Insiderprogrammet omfatter cirka seks mio. personer – blandt andre it-eksperter. Windows Update for Business vil være en mere sikker, mere gennemprøvet og skarpere version end den første version af Windows Update, fordi den opdateres efter de fire måneder.  

3.Windows Long Term Servicing Branch
Indgår i pakken Windows Pro, og Enterprise, når virksomheden har en volumenlicensaftale. Opgraderingen er beregnet til de virksomheder, der ikke ønsker, at Windows 8 skal opgradere automatisk, fordi de foretrækker, at it-afdelingen håndterer det manuelt. En automatisk opgradering kunne risikere at komme i konflikt med egenudviklede applikationer


Tekst: Johan Cooke Illustration: istockphoto

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags