Arbejdsplads

Sådan vælger du den rigtige skolecomputer

Processor, operativsystem og batteritid. Der er mange aspekter at tage hensyn til ved valget af skolecomputere. Dustins skoleekspert Christer Dahlström kommer med tips til, hvordan du vælger den rigtige enhed til din virksomhed.

Kommuner og skoler har generelt begrænsede budgetter til indkøb af computere, samtidig med at computerne skal holde til daglig brug i lang tid fremover. I praksis fungerer computerne som en kombination af lærebøger og øvelseshæfter, og de indgår også i lærerens værktøjskasse, for eksempel gennem deres interaktivitet, lydfunktion og kamera.

- I dag vælger en del elever oven i købet uddannelse efter, hvilken type computer skolen tilbyder, siger Christer Dahlström, som i sit arbejde får et godt indblik i, hvilke egenskaber skolerne ønsker sig af de computere, der indkøbes til undervisningen.

1. Garanti, garanti, garanti

En computer, der er indkøbt til undervisningsbrug, er kun nyttig, når den fungerer. Derfor er det vigtigt at have en gyldig garanti.

– Når du køber udstyr med en 3– 5 års garanti "på stedet næste arbejdsdag", kommer der en autoriseret garantireparatør og reparerer udstyret. I 95 procent af tilfældene lykkes reparationen ved første besøg", mener Christer.

Hvis skolen ikke har denne garanti, kan man blive tvunget til at vente på support og reservedele, eller computeren skal måske sendes til udlandet til reparation. I værste fald, for eksempel hvis garantiperioden er kort og allerede er udløbet, bliver brugeren ladt i stikken og skal selv arrangere fejlfinding og reparation af udstyret. Christer understreger, at en bedre garanti ikke nødvendigvis påvirker prisen særlig meget. Det bliver meget dyrere, hvis værdifuldt udstyr står uden at kunne blive brugt.

2. Operativsystemet påvirker valget

Operativsystemet påvirker, hvilken computer man kan vælge. Overvej, om eleverne skal bruge lokale apps, eller disse skal findes i skyen. Hvis man arbejder meget lokalt, forsvinder pladsen hurtigt, også selvom man bruger Microsoft 365 og Google i offlinetilstand.

– Husk, at operativsystemet også tager plads på harddisken, og det samme gælder opdateringer af operativsystemet. Nogle operativsystemer har alt fra apps til dokumenter i skyen, og den lokale hukommelse behøver ikke at være så stor, siger Christer.

3. En veltrimmet computer

Også SSD-disken skal være stor nok. Skal man satse på 128 GB eller 256 GB?

- Det afhænger af, hvordan man bruger sin enhed. Mit tip er at købe en størrelse større, for selv en SDD-disk vil blive oplevet som langsommere over tid. Dette gjaldt især for diske med bevægelige dele, men det er stadig til en vis grad sandt for SSD-diske, hvor disken let bliver fragmenteret. Det vil sige, at en fil ligger flere steder på disken. Med en større SSD-disk tager det længere tid, før der er skrevet til alle blokkene, siger Christer.

4. Vælg processor og RAM-hukommelse efter behov

Jo større RAM-hukommelse computeren har, desto mere information kan den gemme midlertidigt med hurtig adgang. Det betyder, at flere programmer kan køre samtidigt uden at forringe ydeevnen. I nogle tilfælde er det tilstrækkeligt med en mindre processor og en større RAM-hukommelse eller omvendt.

- Tag udgangspunkt i, hvad computeren skal bruges til. Hvis eleverne f.eks. arbejder med medieproduktion det meste dagen, bør du satse på en større processor. Arbejder de derimod meget cloudbaseret, er det bedre at vælge en mindre processor og mere RAM-hukommelse. Så holder batteriet også længere, fortæller Christer og tilføjer, at fjernundervisningen dog ændrer lidt på forudsætningerne.

- I dag stiller fjernuddannelse med videolektioner højere krav til både processorkraft og batteri. Harddisken lagrer data, men for at få optimal ydeevne kræves der RAM og en forholdsvis kraftig processor.

5. Skærm efter størrelse

Full HD er begyndt at være standard på alt udstyr, men i de billigere pakker eller på små skærme kan HD være tilstrækkeligt. Hvis du har et begrænset budget, er det godt at overveje, hvad der betaler sig bedst – i en lille hybridcomputer kommer en førsteklasses skærm måske ikke til sin ret.

– Men allerede i en bærbar computer med en skærm på 13 eller 14 tommer har man udbytte af full HD, konstaterer Christer og tilføjer, at ud fra et ergonomisk synspunkt kan mindre enheder og skærme give skulder- og nakkesmerter samt hovedpine.

6. Strømmen skal holde hele dagen

Batteriernes levetid forbedres år for år i takt med, at batteriteknologien udvikler sig. I undervisningscomputere mener Christer, at batteriet skal kunne holde hele dagen.

- Sats på en computer med et batteri, der holder gennem hele skoledagen. Hav ekstra opladere i klasseværelserne, og sørg for, at der er stikkontakter, så der ikke ligger ledninger, hvor man skal gå. Et tip er at have et fast opladningssted, hvor eleverne kan låse sin computer eller tablet i frokostpausen, siger han.

Mange elever tager deres computer med hjem fra skole. Hvis computerne efterlades på skolen, kan man købe opladningstasker og vogne, hvor computerne placeres natten over.

7. Vær klar over, hvor du kan spare

Hvis skolen af og til har brug for højere ydeevne, anbefaler Christer Dahlström, at man indkøber nogle dyrere computere til fælles brug.

8. Husk kemiafgifterne

Kemiafgifterne pr. enhed kan variere fra nogle få kroner op til flere hundrede kroner. Du kan træffe et mere klimavenligt valg ved at undersøge dette inden dit køb.

- Du kan læse mere om forskellige certificeringer og få tips til, hvordan du træffer et mere bæredygtigt valg på dustin.dk/baeredygtig. Det er en god ide at sammenligne, hvordan forskellige leverandører og producenter arbejder med bæredygtighed.

19 februar 2021

Tags