Arbejdsplads

Sådan får du en effektiv arbejdsplads derhjemme

Arbejder du ofte ved spisebordet eller i sofaen med din bærbare? Så har du meget at vinde ved at lave en ergonomisk arbejdsplads. Men hvad for noget IT-udstyr skal du bruge derhjemme? Og hvad skal arbejdsgiveren stille til rådighed? Ergonomieksperten Ole Vest fra Contour Design hjælper os i gang.

I det sidste halve år har mange arbejdet hjemmefra - og det har vist sig at være populært. En undersøgelse fra analysevirksomheden Yougov viser, at 85 procent af danskerne har trivedes med at arbejde hjemmefra under Corona-krisen, og 46 procent vil gerne arbejde endnu mere hjemmefra i fremtiden. Ole Vest har lang erfaring med at hjælpe virksomheder med at undgå arbejdsrelaterede skader. Han fremhæver først og fremmest fordelene ved at kunne arbejde mere mobilt.

- Mange oplever en bedre balance i livet. Arbejdsgivere, som kan tilbyde denne type fleksibilitet, bliver attraktive på arbejdsmarkedet. Desuden viser mange undersøgelser, at vi faktisk er mere effektive, når vi arbejder hjemmefra, siger han.

Arbejdsgiverens ansvar at udstyre

I Danmark er arbejdsmiljøloven gældende. Det betyder, at arbejdsgiveren også har ansvar for arbejdsmiljøet, når du arbejder hjemmefra. Dit hjemmekontor skal med andre ord opfylde samme krav til ergonomi og funktion som din arbejdsplads på kontoret.

- Hvis man skal prøve at korte det hele ned til få sætninger, kan man sige, at loven er gældende, hvis man arbejder foran skærmen i gennemsnit mindst en dag om ugen eller to timer om dagen de dage, du arbejder hjemmefra, forklarer Ole Vest.

Jo større krav din arbejdsgiver stiller til hjemmearbejdet, jo større ansvar har arbejdsgiveren for at udstyre dig korrekt.

- Det tilbehør, du bør få stillet til rådighed af arbejdsgiveren, er bord, stol, ekstern skærm og tastatur, mus og belysning. Udover det, kan der selvfølgelig også være andre behov, som for eksempel scanner, tegnetablet og lignende, afhængig af arbejdsopgaverne.

Variation er alfa og omega

I følge Ole Vest er det vigtigt at kunne variere sin arbejdsstilling. En almindelig fejl er at sidde fast i sofaen eller ved spisebordet. Det er selvfølgelig fint, hvis man gør det en gang imellem, men han advarer samtidigt for kun at bruge en bærbar computer, eftersom det belaster nakke og skuldre at sidde med hovedet nedad. Desuden er tastaturet på en bærbar så småt, at vi sidder i en forkert stilling, når vi bruger det.

- Du bør kunne hæve og sænke dit skrivebord og stol og have en ekstern skærm og tastatur. En anden vigtig komponent for at undgå arbejdsskader er en mus, som kan bruges af både højre og venstre hånd for at opnå en jævn belastning. Det kunne for eksempel være vores RollerMouse.

Mobile kits er populære

Ole Vest har mærket en større efterspørgsel på ergonomiske produkter under Corona-pandemien. Han er overbevist om, at arbejdsgiverne har meget at vinde på at udstyre medarbejderne med de rette produkter fra begyndelsen - inden arbejdsskader som musearm opstår.

- Lige nu er RollerMouse Travel Kit populære. Det er et kit, hvor vi har samlet alt det, du skal bruge for at arbejde ergonomisk i et kompakt format. Det er nemt at tage frem, når du ankommer til kontoret og helt perfekt, når du hurtigt vil have en arbejdsplads derhjemme.

De bedste tip til dit hjemmekontor

  • Har du en ekstern skærm, et eksternt tastatur og en ekstern mus? Hvis ikke, så start med at spørge din arbejdsgiver, om du kan få adgang til det. Af disse tre er mus og tastatur det vigtigste, eftersom du altid kan hæve computerens skærm til øjenhøjde via for eksempel en stak bøger.
  • Varier din arbejdsstilling i løbet af dagen
  • Brug en ergonomisk mus, for eksempel RollerMouse
  • Skærmen skal altid være i øjenhøjde
  • Gå gerne rundt i hjemmet eller gå en tur, når du taler i telefon
  • God belysning på skrivebordet er også vigtigt
  • Hvis muligt; brug et separat rum som kontor