Kundecase

Randers Realskole etablerer hurtigt, stabilt og ’elev-sikkert’ Aruba-netværk

Randers Realskole er med sine næsten 1.200 elever Danmarks største privatskole. De sidste mange år har skolen haft en aktiv strategi om at være helt i front på IT-området, og i dag foregår der undervisning i 70 lokaler.

Skolens IT-chef, Jacob Jensen, er ikke kun IT-chef for Randers Realskole, men bærer samme kasket for en række andre skoler, der alle nyder godt af hans ekspertise – bl.a. med hensyn til at etablere et sikkert og velfungerende trådløst netværk.

Aruba udvalgt efter møde med flere netværksleverandører

- Hvis man kan lave et IT-system, der kan håndtere og holde til alt det, eleverne forsøger på, så er det en større succes for mig end at udforme et IT-system til et stort revisionshus, siger IT-chefen, der er uddannet datamatiker og bl.a. efterfølgende har taget en netværksuddannelse.

For et år siden udskiftede han, i samarbejde med Dustin, skolens daværende netværk til en Aruba-løsning, der i øvrigt scorer højest blandt 5 konkurrenter i en Gartner-sammenligning på 6 kategorier.

Men selv for en IT-chef med speciale inden for netværk er det i dag nærmest umuligt at følge med i, hvad markedet tilbyder.

- Jeg har fået utrolig kvalificeret hjælp fra Dustin til at sammensætte løsningen – der er jo et hav af muligheder inden for trådløse netværk, fortæller Jacob Jensen.

Skolen sætter grænser for IT-adfærden

Sikkerheden er altid en væsentlig faktor, når der arbejdes med IT. Ikke mindst på en skole med en cocktail af meget IT-aktive, nysgerrige elever og deres bærbare samt smartphones.

- De unge ser på det, de har lyst til, men noget af det er måske ikke så godt for dem, eller acceptabelt for skolen, f.eks. pornografisk materiale, og vi vil heller ikke have, at de beslaglægger internethastigheden ved at downloade datatunge film (torrent). Vi vil også gerne sikre en form for fairness, så alle får den bedste oplevelse på nettet, og hvor der er plads til, at alle kan arbejde.

- Derfor er det en kæmpe fordel, at vi kan nedprioritere Skype-samtaler og videoer, og i øvrigt kan vi definere, om må man gå på YouTube eller f.eks. downloade den nye iPhone-software på skolen.

Tre Aruba-controllerløsninger med stadig flere features

- Du kan orkestrere tre controllerløsninger i én managementkonsol, der også giver mulighed for at køre det hele i offline-tilstand i et scenarie, hvor fx kablerne til skolen ved et uheld er gravet over. Dermed har vi bevidst fravalgt at gå i skyen med vores løsning, fortæller Jacob Jensen.

Arubas AP’er har flere muligheder for konfiguration. På en anden skole, som Jacob Jensen administrerer, er der ligeledes valgt Aruba, men her fungerer AP’et som sin egen controller. Det hele konfigureres på ét access point, der sender konfigurationen ud til alle andre. Hvis et AP falder ud, har alle andre evnen og kompetencen til at overtage driften.

- Det smarte ved Aruba er, at jeg bl.a. kan logge, hvor den enkelte elev fysisk befinder sig, så jeg lynhurtigt kan konfrontere ham eller hende, hvis de er ude på et sidespor. Det har en uhyggelig præventiv virkning. Og vores retningslinjer, dem skal de bare overholde, basta!

Til denne fysiske ’konfrontation’ bruger Jacob Jensen Aruba AirWave-funktionaliteten, hvor bygninger og udendørsarealer er scannet ind og plottet i AP’erne, så han kan udpege synderen inden for en afstand af bare én meter, slutter Jacob Jensen.

Sådan blev det muligt

UDFORDRING

Randers Realskoles trådløse infrastruktur var forældet. Samtidig kom der flere og flere brugere, enheder og lokationer, hvor det trådløse netværk skulle fungere. Nettet var ikke stabilt og kunne ikke spore uhensigtsmæssig adfærd hos de enkelte brugere.

LØSNING

Sammen med Dustin valgte skolen en trådløs løsning fra Aruba med 70 access points, en controller Aruba 7205, samt en Aruba Mobility Master, der distribuerer datatrafikken jævnt. Dette er specielt vigtigt i skoler, hvor elever ofte er placeret i store grupper – f.eks. ved eksamener og i pauser.

EFFEKT

Et access point i hvert klasserum og i gangarealer mv. sørger for stabil WiFi overalt. Arubas AirWave-licens sikrer nem administration og mulighed for sporing af trafik, så administratoren kan se, om der er specifikke dele af trafikken, der skal lukkes eller overvåges nærmere.