Infrastruktur

Multi-cloud – en mere og mere almindelig cloud-løsning

Udover den populære hybridløsning bliver multi-cloud, det vil sige en løsning med flere uafhængige cloud-tjenester og -udbydere, en mere og mere almindelig cloud-løsning.

– Det kan handle om, at man vil samle et udvalg af tjenester fra forskellige udbydere, der alle har sine specielle egenskaber. Én tilbyder de mest avancerede tjenester inden for big data-analyser, en anden er førende, hvad angår support til udvikling, og en tredje har den bedste geografiske dækning. I bund og grund handler det igen om, hvilke forretnings- og virksomhedskrav kunden har.

Omkostningsdelen er naturligvis også meget interessant, når det handler om at vælge cloud-udbyder. For selv om der er lave opstartsomkostninger til nye tjenester, så kan omkostningerne sagtens løbe løbsk, når man begynder at bruge cloud-tjenesterne.

– Det er som regel relativt nemt at lave en prissammenligning mellem de grundlæggende typer af løsninger som IaaS. Sidenhen bliver det sværere jo mere avancerede tjenester, du ønsker at bruge, siger Kasper Bay Poulsen på Zangenberg & Company.

Han peger også på vigtigheden af at se på helheden, når man sammenligner omkostninger ved cloud-tjenester.

Læs også:

Cloud-tjenester åbner nye forretningsmuligheder

– Selvom det handler om at lade nogen uden for organisationen være ansvarlig for infrastruktur eller tjenester, så vil der altid være et større eller mindre behov for at administrere og håndtere disse internt. Især hvis du vælger at benytte en multi-cloud-løsning.

Det er nødvendigt at tælle det interne arbejde, som cloud-tjenesterne medfører, med i de samlede omkostninger. Dette arbejde kan for øvrigt afvige en hel del fra, hvad IT-afdelingen til daglig beskæftiger sig med, hvad angår indhold og ansvar.

– For eksempel vil behovet for medarbejdere, der arbejder med lokal infrastruktur på ”lavt niveau” internt, garanteret reduceres i fremtiden i takt med, at man kobler stadig flere cloud-tjenester til, siger Kjell Munther fra Fujitsu.

Desuden er der ofte værktøjer og hjælpemidler fra cloud-udbyderne, der gør, at udviklingsarbejdet både kan være agilt og foregå i et hurtigt tempo. Et eksempel på sådan et værktøj er Googles Tensorflow, som er et hjælpemiddel til machine learning.

– Der foregår en rivende udvikling på området, og det bliver hele tiden lettere at tilføje nye applikationer. Snart er der sikkert ikke engang brug for udviklere, siger han og ler.

Virksomhedsbehov skal oversættes til kravspecifikationer

De nye opgaver kommer til at handle om at være kunde og at have det overordnede ansvar for de forskellige tjenester – og deres tilknytning til virksomheden og forretningsmålene.

Det gælder om at kunne opfylde behovene i de forskellige dele af virksomheden, omsætte dem til kravspecifikationer til cloud-udbyderen og sidenhen orkestrere de forskellige tjenester.

Læs også:

Hurtigere forretningsudvikling med cloud-tjenester

Annica Wallenbro Stojcevski fra Microsoft understreger behovet for kompetenceudvikling både i og uden for branchen.

– Der vil blive skabt mange nye roller inden for IT i fremtiden. Så det handler om at have en strategi for at få mest muligt ud af de eksisterende kompetencer og være forberedt på at ansætte helt nye talenter, siger hun.

Hun fortæller, at Microsoft har udviklet en uddannelsesplatform – Learn – hvor de tilbyder gratis kompetenceudvikling på forskellige niveauer.

– Der er både materiale til dem, der allerede har solide IT-kompetencer og studieveje for dem, der mest af alt bare er nysgerrige på området.

Hvad sker der fremover på cloud-området? En klar tendens, som Kasper Bay Poulsen ser, er, at brugen af de eksisterende tjenester vil stige meget.

– Jeg synes, at relativt mange virksomheder har haft en afventende holdning til cloud-tjenester. Men her på det seneste er der blevet løsnet lidt op. Flere er indstillet på at tage skridtet og overgå til moderne løsninger. Det handler vel helt enkelt om en modningsproces, og nu er der mange, der har set hvilke muligheder, der åbner sig, afslutter han.

Vil du læse mere om vores forskellige cloud-løsninger?

Til Cloud

Tekst: Robert Långström
Foto: Unsplash