IT-sikkerhed

Manden fra fremtiden

Mød Daniel Akenine, National Chief Technology Officer hos Microsoft, i en samtale om tendenser, cyber-trusler og vores menneskelige egenskaber. "Det er ikke teknologiudvikling, det handler om, men de nye samfundstendenser, som teknologien giver anledning til."

Hvilke teknologiske innovationer vil komme til at udgøre et vendepunkt inden for de kommende år?

– AR-teknologien inden for briller og kontaktlinser. Den kommer til at overtage funktioner fra nutidens mobiltelefoner, siger Daniel Akenine, National Head of Technology hos Microsoft Sverige.

– For virksomheder og organisationer vil det være en hygiejnefaktor at have løsninger, således at man så vidt muligt altid kan tilbyde digitale møder, uanset omstændighederne.

Han forudsiger, at der inden for ti år er teknologier, der kan forsinke menneskets aldring. Men det vil være dyrt, og derfor kun tilgængeligt for nogle ganske få.

Hvilket emne bør stå øverst på virksomhedernes dagsorden netop nu?

– Lige nu tænker alle på sikkerhed, og det, synes jeg, er en god ting. Der har været en naivitet. Vi har ikke reflekteret så meget, som vi burde, over, hvad der kan ske.

På hans bord ligger blandt andet ansvaret for tekniske politikker og strategiske spørgsmål.Han mener, at man som virksomhedsleder er nødt til at acceptere, at teknologien i dag er fundamentet for al menneskelig udvikling, hvilket også skal afspejles i ens forretningsmodel. At tiden for digitaliseringens første fase, hvor det handlede om, at digitalisering skulle effektivisere, er overstået.

Den nye fase indebærer at udnytte AI til at gøre ting, som mennesket aldrig tidligere har været i stand til at gøre. Og endelig, at fremtiden er mere menneskelig – intet mindre.

Portrait of Daniel Akenine

“Vi kan ikke straffe en algoritme”

Du er civilingeniør og har læst teknisk fysik, økonomi og jura. Hvorfor jura?

– I de senere år har vi set en udvikling, hvor teknologien tager magten. I dag er jura helt central for den teknologiske udvikling.

Hvad mener du med, at teknologien tager magten?

–At der for eksempel træffes beslutninger, som er afgørende for vores liv, og de er baseret på algoritmer, AI. Det kan være beslutninger fra myndigheder eller diagnoser inden for sundhedsvæsenet. Om ikke ret lang tid vil din læge være i stand til at sige: "Jeg anbefaler, at vi får din nyre fjernet. Jeg ved ikke hvorfor, men det siger computeren." Inden vi kommer dertil, er vi nødt til at have spurgt os selv, hvilken rolle mennesker skal spille i den slags beslutninger. Vi kan stille mennesker til ansvar, men vi kan ikke straffe en algoritme.

Du har skrevet en roman, 11 gram sandhed, der delvist kommer ind på det emne. Den udkom i 2014 og handler om en person, der forsøger at kontrollere hele verden ved at styre hvilke oplysninger, folk har adgang til. Det føles som et aktuelt emne.

– Ja. Idéen stammer fra tanker om, hvor let det stadig ser ud til at være at manipulere mennesker. For eksempel synes vi at have en stærk tro på konsensus. I bogen har en enkelt person kontrol over, hvilke svar folk får, når de søger på internettet. På den måde kan han kontrollere folks meninger. Det er baseret på, at vi mennesker ikke beslutter hvilken holdning, vi vil tage, før vi har fundet ud, hvad andre mener. Sådan gør vi faktisk i dag ved at google rundt og læse på sociale medier. Det er ret skræmmende.

De tre vigtigste IT-trends, som du ifølge Daniel Akenine bør holde øje med lige nu:

1. Overvågning af verden omkring os

Lad være med at stirre dig blind på ny teknologi, men hold i stedet øje med, hvilke samfundstendenser teknologien skaber behov for. Invester i de teknologier, som vil gøre dig til en del af disse tendenser.

2. Udvikl din forretningsmodel

Tiden, hvor man digitaliserer for at effektivisere, er ved at rinde ud. I dag skal du tro på, at din digitalisering vil udvikle din forretningsmodel. Din virksomhed skal gennem teknologiinvesteringer gøre nye ting - og ikke bare mere af det samme.

3. Levere resultater

Servicering og levering af slutresultater i stedet for produkter. Der kræves AI-baseret overvågning og optimering for at kunne skabe skalérbar rentabilitet. Få hjælp fra eksperter, hvis du føler, at du ikke ved, hvilken teknologi du skal have for at få succes.

Hold øje med, hvordan AI ændrer samfundet

Hvilken udvikling skal jeg som virksomhedsejer holde øje med?

– Indtil for ikke så længe siden kunne du se hvilken ny teknologi, der kom på markedet og så begynde at bruge den. I dag er det sværere at identificere de helt store teknologiske forandringer, fordi teknologien nu er blevet en del af stort set al udvikling. Det er ikke længere udviklingen af teknologi, det handler om, men snarere om de nye sociale tendenser, som teknologien giver anledning til. Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at tiden for effektivisering ved hjælp af traditionelle IT-systemer er løbet ud. Samtidig åbner AI op for et samfund, hvor teknologien kan gøre mere, end mennesker nogensinde kunne udrette på egen hånd.

Hvad for eksempel?

– For virksomheder er levering af tjenester den store tendens, at kunderne gerne vil købe slutresultater. Sandvik går for eksempel fra at sælge boremaskiner til at sælge huller. Hvis vi i stedet ser på mere ren forskning og udvikling, er forskellen, at vi tidligere baserede innovationer på logik – et menneske udtænkte en teori og afprøvede den. I dag kan vi ved hjælp af AI indsamle data, analysere og udtrække viden, som vi mennesker ikke selv har kunnet komme frem til på egen hånd.

Picture of a robot

Mange mennesker har stadig brug for at spørge sig selv, hvilken rolle IT spiller i deres forretning. Er IT en afdeling, der servicerer resten af virksomheden eller er IT en drivende del af virksomhedens udvikling?

Daniel Akenine, national teknologichef for Microsoft.

Lad IT udvikle virksomheden

Hvad betyder dette skift for virksomhederne?

– Mange mennesker har stadig brug for at spørge sig selv, hvilken rolle IT spiller i deres forretning. Er IT en afdeling, der servicerer resten af virksomheden eller er IT en drivende del af virksomhedens udvikling?

Er det stadig sådan?

– Nogle gange spørger folk, hvorfor digitaliseringen ikke går hurtigere, fordi den går langsommere, end de måske synes den burde. Et af problemerne er, at det i så lang tid er gået rigtig godt for mange virksomheder og organisationer. Derfor er der ingen grund til drastiske ændringer.

Tror du, at tyve år med mere eller mindre højkonjunktur i Sverige – med et enkelt dyk under finanskrisen i 2008 – har påvirket os?

– Ja, det, vi kalder for ’transforming while performing’, er utroligt svært. Hver gang virksomhedens ledelse skubber på for at gennemføre store ændringer, som for eksempel at ændre forretningsmodel, udsætter man sig selv som beslutningstager for en risiko.

3 trin mod bedre IT-sikkerhed

Daniel Akenines råd om IT-sikkerhed i skyggen af krigen i Ukraine.

1. Hold dine systemer opdaterede

Følg din leverandørs råd, når det kommer til implementering og konfiguration af dine installationer.

2. Gør dig selv modstandsdygtig

Hvad behøver du brug for at være tilbage igen hurtigt, hvis du blev ramt af et cyber-angreb?

3. Hav en plan B

Har en plan B, der betyder, at du har dine data gemt på et sikkert sted, for eksempel i et andet land.

Teknologi og mennesker - sammen bliver det bedst

Og hvad hvis jeg føler, at jeg er en af de virksomhedsledere, der ikke ved, hvad jeg skal satse på?

– Tag udgangspunkt i, at vi står over for en serviceforbedring, og at du fremstiller elevatorer. Du er rigtig god til det. Du har de tekniske kompetencer, de mekaniske færdigheder, og du har tilfredse kunder. Du kan alt det, men du skal begynde at sælge op- og nedjusteringer. Så er du nødt til at have systemer, der kan overvåge dine installationer. Du har brug for kompetencer inden for cloud-tjenester, dataindsamling og analyse, så du kan optimere dine systemer. Du har også brug for kompetencer inden for cyber-sikkerhed.

– Jeg tror, at det er meget få SMV'er, som kan – eller overhovedet bør prøve – selv tilegne sig alle disse færdigheder. Så er det bedre at investere i gode partnerskaber med virksomheder, der specialiserer sig i digitalisering. Men glem ikke, at uanset hvilken ændring du foretager, skal du sørge for at have medarbejdere med dig.

Han læner sig langsomt tilbage i stolen.

– Hvad du ser i mange af de virksomheder, der indfører automatisering, især AI, er, at der faktisk ikke forsvinder mennesker fra disse arbejdspladser. AI er god til nogle ting, mens mennesker er gode til andre ting.

– Dette er for eksempel tydeligt at se inden for diagnostik i sundhedsvæsenet. Når både læger og AI gennemgår røntgenstråler, er kvaliteten af diagnosen meget højere, end hvis kun enten AI eller en læge havde gjort jobbet. Når man indfører AI-baseret digitalisering, skal man derfor kunne tegne et billede af en realistisk fremtid, hvor folk stadig føler, at de har værdifulde opgaver, ellers får man automatisk en negativ reaktion fra medarbejderne.

Der har været en ønsketænkning i samfundet om, at vi er beskyttet mod de virkelig alvorlige trusler.

Daniel Akenine, national teknologichef for Microsoft.

Du har brug for en plan B mod cyber-angreb

Cyber-angreb er ikke noget nyt, men har krigen i Ukraine ændret noget med hensyn til IT-sikkerhed?

– Der har været en slags ønsketænkning i samfundet om, at vi har været beskyttet mod de virkelig alvorlige trusler. Flere mennesker har brug for at gennemgå deres modstandsdygtighed for, hvor hurtigt man er oppe at køre igen efter et cyber-angreb.

Hvordan styrker jeg min modstandsdygtighed?

– Den, der udfører et cyber-angreb, har ikke adgang til den hardware, du kører dine systemer på. Du kan opdatere, og du kan geninstallere. Det betyder, at hvis du har haft en form for beskyttelse, så dine data ikke er blevet beskadiget, så kan du genvinde dit territorium direkte. Men du har også brug for en plan B for, hvis det går rigtig galt.

Hvad beskytter en plan B imod?

Virksomheder og organisationer bør overveje, hvilke forretningsmæssigt kritiske data de har, og hvor de opbevares rent fysisk. Det er nok, at internetforbindelsen forstyrres i et område, til at det kan være en god idé at have sine data i flere lande.

Hvad er den mest almindelige fejl, virksomheder begår?

– Skødesløshed. Halvdelen af alle cyber-sikkerhedshændelser, vi ser, ville ikke være sket, hvis Microsofts anbefalinger om opdatering af software og om at have den rigtige konfiguration var blevet fulgt.

Merete Hverve

Fakta

Daniel Akenine er civilingeniør, forfatter, puddelopdrætter og siden 2008 national teknologichef for Microsoft. Dér er han ansvarlig for blandt andet tekniske policy spørgsmål og sikkerhedsspørgsmål. Han sidder i flere globale organer, der skal udvikle internationale IT-standarder, og er medlem af regeringens digitaliseringsråd.

Jeg anbefaler, at vi får fjernet din nyre. Jeg ved ikke rigtig hvorfor, men det siger computeren.

Daniel Akenine, national teknologichef for Microsoft.

Kan du lide denne artikel?

Artiklen kommer fra vores magasin Solutions. Her kan du læse hele magasinet i browseren.

Læs Solutions Magazine

Tekst: Marie-Louise Olsen

Foto: Christian Gustavsson

Sidst opdateret: 15 september 2022

Tags