Infrastruktur

Infrastrukturen der skaber innovative virksomheder

Verdensmestrene i IT-infrastruktur har ikke nogen hemmelig opskrift. De har bare været kloge nok til at sætte kunden eller brugeren øverst, og dernæst plukke friskt fra den digitale buffet. Det er sådan, det foregår.

Prasert Jakkawaros tatoveringer titter frem under det flagrende orange stof. Han har lagt vreden bag sig. Han forsøger at se fremad, men det er ikke let efter otte år som slave på en fiskerbåd i Det Indiske Ocean. Minderne stikker dybere end Java-grøften. Var han ikke blevet munk i det buddhistiske tempel i Samut Sakhon i Thailand, ville han sandsynligvis ikke have været i live i dag.

Skulle denne artikel ikke handle om infrastruktur? Jo, men i 2015 afslørede nyhedsbureauet Associated Press (AP)1, at der foregik udbredt slaveri og ulovligt fiskeri i Det Indiske Ocean. Til at hjælpe sig med afsløringen havde AP blandt andet virksomheden Maxar Technologies, der leverer billeder, analyser og data i høj opløsning fra rummet. Tjenester, der kræver en IT-infrastruktur, som kan behandle 80 petabyte data – om dagen.

Opdagelse reddede livet for 2.000 slaver i den illegale fiskeindustri.

Maxars billeder og analyseværktøjer var i stand til at identificere ulovlige fiskerbåde inden for et areal på næsten 74 millioner kvadratkilometer. Som at finde nåle i en høstak. Opdagelsen reddede 2.000 slavers liv i den ulovlige fiskeindustri.

Historien om Prasert bliver fortalt af Margie Mason i en reportage-serie på AP i 2017.

Det er både enkelt og avanceret på samme tid

Vi kan ikke løse alle udfordringer med mere processorkraft. Endnu. Men vi lever i en eksponentiel verden. For eksempel tog det 75 år, før telefonen nåede ud til 100 millioner mennesker. Candy Crush nåede samme resultat på 15 måneder. I dag taler vi om API'er, micro-tjenester og om at lade AI rigge algoritmer til og virtuelt teste tusindvis af løsninger i løbet af en weekend.

IT-infrastruktur bliver både mere avanceret og mere enkelt for hvert år, der går. Hardwaren vokser sammen med softwaren og skaber hyperkonvergeret infrastruktur, som forenkler administrationen. Samtidig kommer der nye virtualiseringsværktøjer til, som giver dig mulighed for at bygge din arkitektur på micro-tjenester.

Det er stadig servere, processorer og netværk, vi taler om - uanset hvor de er placeret - men nogenlunde der stopper enhver sammenligning i øvrigt.

Om få år vil alle virksomheder være gode til at håndtere deres data og udnytte dem effektivt.

Forvandl dine data til forretningsindsigt.

Download vores white paper og få mere at vide.

Læs det her (pdf)

Ønsker du, at vi i stedet sender det til din indbakke? Download det her.

Annica Wallenbro StojcevskiAnnica Wallenbro Stojcevski, Business Area Manager Cloud & AI hos Microsoft.

Annica Wallenbro Stojcevski, som er Business Area Manager Cloud & AI hos Microsoft, kan tale i timevis om det her. Hun må holde lidt igen. Fokus falder på data.

"Data driver den digitale transformation. Det hjælper os med at forstå nutiden, fremtiden og træffe beslutninger på baggrund af viden. Men der findes jo datapunkter i massevis. For et par år siden var det vanskeligt at opbygge en dataplatform og strukturere den. Nu udvikles der software i skyen så hurtigt, at tjenester og funktioner, der er baseret på data som analyse, AI, automatisering og IoT, bliver tilgængelige for flere mennesker. Det giver folk mulighed for at komme i gang. Om få år vil alle virksomheder være gode til at håndtere deres data og udnytte dem effektivt.”

Al den innovation, der kommer ind i cloud-tjenester, betyder, at virksomheder har noget at bygge deres løsninger på. Det er svært at passe ind i et legacy-system.

Det er ikke overraskende, at Annica har svært ved at se virksomheder skabe innovation i et helt privat IT-miljø. Samtidig er det ikke særlig vovet at foreslå, at de fleste virksomheder i det mindste bør have en hybrid IT-infrastruktur for ikke at blive irrelevante i den nærmeste fremtid.

"Al den innovation, der kommer ind i cloud-tjenester, som for eksempel AI eller PaaS, betyder, at virksomheder har noget at bygge deres løsninger på. Det er svært at passe ind i et legacy-system. Det bliver mere et serverrum end et datacenter, der muliggør innovation og analyse,” siger hun.

Skab en agil infrastruktur

I dag skal din virksomheds IT-infrastruktur være lige så agil som din måde at arbejde på. Eller rettere, adræt. Den bør være forberedt på en udvikling, der ikke eksisterer i jeres tankeverden endnu. En eksponentiel verden. Eller som Katherine Lord, forskningsdirektør hos Gartner, udtrykker det i rapporten "The Future of I&O Is Infrastructure-Led Disruption"2: "IT-chefer, der udnytter styrken i disruptive teknologier som cloud og AI, vil opdage en ny rolle som innovative forretningsudviklere i virksomheden".

Du vil aldrig komme til en korsvej, hvor du er tvunget til at skifte alt ud.

Ifølge samme rapport mener 66 procent af de adspurgte IT-chefer, at virksomhedens kultur ikke er tilstrækkeligt moden til at arbejde på en agil måde. Som så ofte før begynder alt med folk selv. Der er behov for en proaktiv tilgang til digital forretningsudvikling.

"Du vil aldrig komme til en korsvej, hvor du har brug for at skifte alt ud. Især ikke hvis du som IT-chef ikke er drivkraften i processen. Der kan i sidste ende komme en beslutning fra ledelsen om at lægge det hele i skyen, når det måske kunne være en hybridløsning, du i virkeligheden havde brug for," siger Britt Aas Fidjestøl, direktør for Avanceret Salg LCP hos Dustin.

Britt har denne muntre "hvor svært kan det være-" tone i stemmen, når hun taler. Et fælles træk blandt IT-specialister, der har været i branchen i et stykke tid. De forhindringer, som virksomhederne oplever, såsom at være låst fast i gamle systemer og til gamle leverandører, ser hun mere som bump på vejen. Der findes altid en løsning.

"Når det handler om din udvikling og drift, må du ikke bliver fanget i de tre klassiske områder; server, lagring og netværk. Overvej i stedet en pool af ressourcer, hvor du kan automatisere. Tag et skridt op. Hvordan automatiserer du f.eks. drift af netværk og kundeportaler?”

Målet er, at det aldrig må tage 2-3 uger at sætte et testmiljø op, når Netflix kan gøre det på et øjeblik.

Men alt dette virker egentlig ligetil. Det handler om, hvad du og dine kunder har brug for.

"Selve hardwaren er ret uinteressant. Den skal bare være i stand til at håndtere softwaren. Derudover har du selvfølgelig brug for kompetencer. Omkostningerne stiger i takt med, at mængden af data og analyser stiger, både inden for infrastruktur og personale. Igen, tænk på alt som en pool af ressourcer. Egne servere, public cloud, egne kompetencer, tilkøbte kompetencer. Målet er, at det aldrig må tage 2-3 uger at sætte et testmiljø op, når Netflix kan gøre det på et øjeblik. Dine fremtidige medarbejdere kommer til at løbe livet af sig, og resultatet vil være skygge IT.

Lignende læsning:Software vs. hardware: Et magtskifte

Sådan vinder Netflix sandhedens øjeblik

Netflix, ja. Du kan ikke tale om IT-infrastruktur uden at nævne Netflix. Hvis en moderne IT-infrastruktur skal være robust, skalerbar, sikker og være i stand til at lancere nye tjenester, funktioner og applikationer meget hurtigt, så krydser de af i alle felterne. Det er de nødt til. Som en stabil streaming-tjeneste, der når ud til hele verden, kan Netflix ikke bare læne sig tilbage. De har brug for, som de siger, at "vinde sandhedens øjeblik" - de øjeblikke, hvor brugerne sætter sig ned for at slappe af i et stykke tid. Så skal de vælge Netflix.

Deres infrastruktur er et hybridt miljø, hvor de har tre store, offentlige skyer, der betjener hele verden med alt undtagen selve filmene. Alt er duplikeret og kan betjenes fra en hvilken som helst af skyerne.

Alt er bygget op af mere end 700 micro-tjenester.

Derudover har de lokale, private skyer hos internetudbydere, herunder i de nordiske lande, der streamer filmene. Det hele består af mere end 700 micro-tjenester – en håndterer filmens metadata, en anden administrerer kundeoplysninger og så videre. Det er et levende miljø, der hele tiden ændrer sig. De har ikke et NOC (Networks Operations Center), men DevOps som ejer deres micro-tjenester 100 procent.

Vælg rigtigt fra IT-buffeten

Du tror måske, det er nemt for globale tech-giganter at slå sig selv for brystet, men glem ikke, at Neflix kunne være endt i samme støvede boks som alle de andre video-kæder, der var nødt til at lukke. I stedet formåede de at gå fra fysisk butik, via e-handel til streaming og blive verdensførende. En rejse, der er mulig for langt flere virksomheder, end du måske tror, så længe der er en innovativ tilgang til moderne teknologi.

Vi er gået fra de gamle forretningssystemer, der indeholdt alt, til en buffet, hvor avanceret software vedligeholder og udvikler hardwaren.

Mathias Törnblom er Customer Technology Evangelist hos Dustin. Et af de mennesker, der kan begynde at tale om FPGA-kredsløb og Kubernetics klynger, for hurtigt at slå over i spionhistorien om, dengang CIA hackede Irans atomprogram uden at være online. Det er ikke umuligt, at han inviterer dig til en maskerade om temaet "den fjerde industrielle revolution."

– Der findes ingen sky – kun en anden server. Automatisering af infrastruktur er der ikke noget mærkeligt i, og det er jo det, cloud er. Derefter kan du købe forskellige niveauer af offentlige og private skyer. Vi er gået fra de gamle, traditionelle forretningssystemer, der indeholdt alt, til en buffet, hvor avanceret software driver og udvikler hardwaren. Nogenlunde på samme måde som apps gør det på en mobiltelefon.

Det vigtigste, når man står foran denne buffet, er ifølge Mathias at tænke langt nok frem i tiden. Det kræver viden at gøre det på en god og sikker måde.

"Fejlen er, at man vælger noget, man ikke kan skalere. Et valg, hvor man ikke kan skifte en bestemt komponent eller skalere op med den hastighed, man har forventet. I den offentlige sky, trykker man på knappen for at få en højere ydeevne. Men det er ikke bare en knap. Det er en gaffeltruck fuld af en masse forskellige ting. Ønsker du at betale lidt hver måned for at få fleksibilitet, eller ved du allerede, hvordan det kommer til at se ud fremover, og ønsker du derfor at investere mere på én gang?

Udfordringen er ikke teknologien. Udfordringen er forankringen i virksomheden.

Det kan lyde banalt med denne hyperavancerede og hyperkonvergerede infrastruktur for at vinde et øjeblik. Det fungerer ret godt, som det er, ikke? Jo, det gør det. Indtil det ikke gør det mere. Og det øjeblik kommer hurtigt og overraskende. Infrastrukturen skal arbejde for dig, dine kunder og vores planet – og den skal spare dig for tid - ikke spilde den.

"Udfordringen er ikke teknologien. Vi kan designe, implementere og skabe. Udfordringen er at få det forankret i virksomheden, at du er nødt til at se IT som et værktøj, der udvikler forretningen. Det er en forandringsrejse," siger Britt Aas Fidjestøl.

Lignende læsning: Derfor bør du prøve hyperkonvergeret infrastruktur

Sådan får du dine data til at løfte din forretning

Fem eksperter fortæller hvordan i vores white paper.

Download det her (pdf)

Ønsker du, at vi i stedet sender det til din indbakke? Klik her.

Kilder:
1. Fishing slaves no more, but freedom bring new struggles, www.ap.org
2. Gartner says infrastructure-led disruption will drive business innovation, www.gartner.com

Tekst: Robert Långström

11 februar 2021

Tags