Arbejdsplads

En workstation er meget mere end en højtydende pc

Mange kalder, uden at tænke nærmere over det, en højtydende pc for en workstation. Hvis du har brug for den højeste stabilitet og ydeevne i dit arbejde, er der dog nogle afgørende forskelle.

Arkitektarbejde, CAD, 3D, grafisk design, videoproduktion og økonomistyring er nogle af de mest udfordrende opgaver for en computer. Stabilitet og ydeevne er helt afgørende egenskaber for alle, der arbejder med denne form for opgaver, fordi et nedbrud kan koste mange penge.

– Hvis man er i denne kategori af brugere, er der ikke noget alternativ til en arbejdsstation. Den er bygget til at køre 24/7 uden problemer, og den leverer hele tiden meget høj ydeevne. Det er ikke usædvanligt, at sådan en maskine arbejder på skifteholdsbasis døgnet rundt. Den viser ingen blå skærme, og med fejlsikker hukommelse og redundans er den opbygget anderle-des end en almindelig pc, siger Mats Jentzen, nordisk kundechef hos Dell.

I modsætning til en konventionel pc er en arbejdsstation grundlæggende opbygget efter den applikation, den primært skal bruges til. Alle de enkelte komponenter og driverprogrammer er optimeret til at levere en stabil og høj ydeevne. Derefter gennemgår de tusindvis af timers test for at sikre, at de er pålidelige i enhver situation. Alt dette skaber en stabilitet, som en almindelig pc aldrig kommer i nærheden af.

– Det betyder ekstremt få driftsforstyrrelser. I dag er der mange, der bruger almindelige pc-platforme og er rimeligt tilfredse med det. Men hvis de skifter til en arbejdsstation, får de et mere stabilt miljø, der fører til øget fakturering. Der opstår ganske enkelt færre problemer, siger Mats Jentzen. Det betyder ikke, at du automatisk bør vælge den dyreste og mest kraftfulde arbejdsstation. I stedet bør du lægge vægt på den rigtige kombination af software og hardware.

– Tag udgangspunkt i virksomheden og opgaverne, og lad være med at bruge penge på teknolo-gi, du ikke har brug for. Der er mange, der stirrer sig blinde på et bestemt varemærke, de fysiske dimensioner eller særlige specifikationer, og det er sjældent godt. Se det snarere som et økosy-stem, hvor det hele passer sammen – computer, skærme og tilbehør – og få hjælp til at finde den rigtige kombination, der skaber mulighed for mest mulig kreativitet, siger Mats Jentzen.

Ligesom i det almindelige pc-segment får mobilitet større og større betydning i forbindelse med arbejdsstationer. De fleste vil gerne kunne arbejde effektivt, uanset hvor de er, og Mats Jentzen ser det som en nødvendighed at opfylde brugernes behov.

– Ellers vælger de måske en anden arbejdsgiver. Man kan ikke undervurdere, hvor vigtig arbejds-stationen er for den nye generation af kreative brugere.

Touch er en anden stærk tendens, ikke mindst på grund af Windows 10. Snart vil de fleste ar-bejde på nye og kreative måder med deres maskiner.

– Vi kommer til at arbejde med flere sanser, hvor interaktion med øjne og hænder vil supplere de traditionelle pegeredskaber, tastaturer og skærme. Den kreative målgruppe vil hurtigt begynde at bruge touch, vi kommer til at se en helt anden dynamik på arbejdspladsen, siger Mats Jent-zen.

Jon Olssons skift til arbejdsstation

Jon Olsson dyrker ekstremsport, og som YouTube-stjerne er han noget af en perfektionist. De fleste, der har set hans videoer, er imponerede over kvaliteten i produktionerne.

– Jon havde brugt Mac næsten hele sit liv, men skiftede til en arbejdsstation og Windows af én enkelt grund. Han optager videoer i 4K eller 8K, han lever i en kuffert, og han havde en bærbar Mac, der ikke var stærk nok til at redigere videoerne. Det tog for lang tid, siger Mats Jentzen.

I dag bruger Jon en bærbar arbejdsstation – en Dell 5520.

Vil du se nærmere på vores forskellige workstations?

Stationære

Bærbare

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags