De rette digitale hjælpemidler er en forudsætning for at kunne opnå Skolverkets ambitiøse digitaliseringsmål. Nye Microsoft 365 samler kraftfulde værktøjer til produktivitet, samarbejde og sikkerhed.
Jerker Porat har mere end 8 års erfaring som lærer i matematik, fysik, biologi, idræt og sundhed. Nu er han læringsinspirator hos Microsoft og møder mange pædagoger og skoleinspektører rundt omkring i Sverige. En del af arbejdet er at sprede viden om, hvordan man bedst muligt kan digitalisere skolearbejdet og samtidigt give hver lærer plads til at drive sin egen agenda. Jerker Porat mener, at forudsætningerne i dag er forskellige afhængigt af kommune, skole og enkelte lærere.
– I bund og grund er det et demokratispørgsmål. Alle eleverne skal have ligeværdige kundskaber, når de skal videre til næste skolesystem eller ud i arbejdslivet. Det er vigtigt, at skolens ledelse opsætter tydelige retningslinjer, som fører til, at den ”digitale kundskabsforskel” mellem forskellige skoleklasser reduceres, siger han.
En kraftfuld softwarepakke
For at lykkes med digitaliseringen anbefaler Jerker Porat Microsoft 365; en ny pakke, der kombinerer fire produkter: Office 365 i skyen, Office-pakken, Windows 10 og sikkerhedssuiten. I Microsoft 365 indgår også administrationsværktøjet Intune for Education, som giver fuld kontrol over software og computerpark.
– Selv om alle produkterne kan fås hver for sig, danner Microsoft 365 en god softwarepakke, som sørger for, at skolens behov for produktivitet, sikkerhed og administrationsmuligheder opfyldes, uden at man skal bøvle med forskellige licenser og produkter, siger han.
– De værktøjer, som eleverne bruger til indlæring, er en produktivitetssuite, der efterhånden er standard i erhvervslivet, men som er tilpasset til skolen. Pædagogerne slipper for at bruge forskellige miljøer i sine erhvervsroller, eftersom de bruger samme værktøjer i arbejdet med eleverne, som når de agerer tjenestemænd hos kommunen. På den måde slipper man for dobbeltarbejde og sparer tid, fortæller han.
Bedre sikkerhed
Sikkerheden forbedres også med Microsofts totalløsninger. For eksempel forenkles sikkerhedsfunktionerne for automatisk at garantere, at delt information bevarer sikkerhedsindstillingerne, uanset hvor informationen ender. Sikkerheden kan også detaljestyres mere nøjagtigt. Man kan vælge kun at køre udvalgte programmer på klienterne, og der er understøttelse af loginløsninger som single sign-on og flerfaktorautentificering. Ifølge Jerker Porat er sikkerhedsspørgsmålet prioriteret af mange skoler og kommuner på grund af den nye databeskyttelseslov, GDPR, som træder i kraft i maj 2018.
– Et eksempel, hvor sikkerheden brister på individniveau, er, at det stadig er almindeligt, at lærere bruger deres e-mail til f.eks. at købe rejser eller logge på tjenester, som de bruger privat. Disse tjenester har ikke samme sikkerhed, som vi har hos Microsoft. I arbejdet med GDPR skal vi give alle medarbejdere en mental checkliste, som man kan krydse af, når man opretter og deler information. I den kan der f.eks. indgå spørgsmål som ”Hvem modtager denne information?”, ”Kan jeg garantere, at det kun er denne person, som modtager dette?”, ”Er der persondataafslørende oplysninger her?” osv., siger han.
Engagement og samarbejde
Microsoft 365 indeholder en række værktøjer til produktivitet og kommunikation. Ud over e-mails får man også OneDrive, Skype, SharePoint og Yammer. Det nye er, at de alle er samlet under paraplyen Teams.
– Teams er et værktøj til arbejde i teams eller mindre arbejdsgrupper og lader dig samarbejde på en smart måde. Du kan dele dokumenter og chatte med andre lærere eller elever, gennemføre og dokumentere møder og meget mere. Det bliver en arbejdsoverflade, hvor al kommunikation og samarbejde i arbejdsgruppen samles ét sted. Siden sommeren 2017 er der også såkaldte klasseværelsesfunktioner i Teams, hvor pædagogen kan lave opgaver til eleverne, give konstruktive tilbagemeldinger og bedømme elevernes arbejde. Sådan et Team indeholder også OneNote Notatblok som standard, siger Jerker Porat.
Blød start
Selv om der er et hav af god software til samarbejde og effektiv planlægning i Microsoft 365, mener Jerker Porat, at der er en pointe med at give digitaliseringen en blød start.
– Mange af de lærere, som jeg har mødt, oplever, at de drukner i digitale muligheder. Så jeg plejer at anbefale, at de starter med tre af vores mest brugte programmer: OneDrive, Teams og OneNote. I starten vil de lære at skabe, gemme og dele i OneDrive, for derefter at udvide samarbejdet i Teams og til sidst komme i gang med timeplanlægning i OneNote.
Tekst: Astrid Feldreich
Foto: Gustav Kaiser