Arbejdsplads

Din guide til licensjunglen

Udfordringerne ved softwarelicensstyring siger noget om, hvor kompliceret verden er blevet. Pasi Heikkinen fra finske Businessforum guider dig gennem licensjunglen.

Tidligere var der maskiner og software – nu til dags er der også løsninger, lejekontrakter og mobile enheder.

Alt dette betyder, at en dygtig licensguru er guld værd for både kunder og arbejdsgivere. Det gælder også Pasi Heikkinen, ekspert i softwarelicenser hos Business­forum, som er en del af Dustin.

– Det har taget mange år at sætte mig ind i arbejdet. Jeg har haft med software at gøre siden 1993, fortæller han.

Størstedelen af karrieren har Pasi Heikkinen tilbragt hos Microsoft. Tidligere arbejdede han for en importør af Microsoft-produkter, som var en del af Tieto-koncernen.

– På det tidspunkt begyndte vi at høre om de første kopier af CAD-planlægningssoftware. Der har været behov for licensstyring lige fra softwareindustriens begyndelse.

Selv om Pasi Heikkinen især er licensguru for Microsoft-produkter, har det på samme grundlag været nemt for ham også at lære om licensstyring af andre produkter.

Det er ikke længere svært for ham at følge med, men det kræver trods alt en vis indsats.

– Heldigvis uddanner Microsoft os flittigt, og derudover har jeg et godt netværk, hvor jeg altid kan bede om råd, fortæller Pasi Heikkinen.

Pt. er favoritten Microsofts cloud­løsning Office 365 til kontorsoftware. Pasi Heikkinen synes, det er en fremragende løsning.

– Den gør styringen af brugere og licenser nemmere. Når der kommer en ny medarbejder til organisationen, bliver vedkommende udstyret med en e-mail­adresse og Office-programmer, men de kan ikke tages i brug uden licens. Når nogen forlader virksomheden, slettes vedkommendes e-mailadresse, og derved bliver licensen også overflødig. Fordi Office 365 er cloud-baseret, er det altid opdateret. Det er ikke nødvendigt at foretage besværlige opdateringer eller downloade nye softwareversioner. Hver måned kommer der nye nyttige egenskaber og funktioner til cloudløsningen, beskriver Pasi Heikkinen.

Det er nødvendigt at kunne kommunikere alle nye løsninger til kunderne. Og det kan Pasi Heikkinen.

– Mange eksperter snakker bare, men Pasi lytter også, siger Ossi Pakkanen fra konsulentfirmaet Breganti, som længe har arbejdet sammen med Heikkinen.

Pasi Heikkinen har haft med software at gøre siden 1993.

Tekst: Maija-Liisa Ihanus

5 oktober 2015

Tags