Kundecase

Digital førskole skaber i 3D

For den norske skole- og plejekoncern Norlandia er det af afgørende betydning, at alle dens skoler har en god, digital platform, hvad angår alt lige fra computere til 3D-printere. Tidligere var IT-udstyret meget forskelligartet og svært at vedligeholde. En skræddersyet webshop blev løsningen.

Børn, der går i førskoleordning i dag, lever i en helt anden verden end for bare fem år siden. På én af Norlandias førskoler, Vardefjellet i Akershus, mærkes digitaliseringen tydeligt, selv for de allermindste. Her har børnene for eksempel adgang til en HP Sprout med en 3D-printer, og skolen udforsker hele tiden på nye måder at arbejde pædagogisk med IT på.

Førskolelederen Christine Haver Dokka mener, at førskolen har en opgave i at lære børnene at bruge digitale værktøjer på en pædagogisk måde.

Mange er bange for, at børnene skal blive passive, men med disse værktøjer er de aktivt med og både skaber og producerer.

Førskolelederen Christine Haver Dokka.

HP Sprout bygger på samme teknologi som en tablet, men den har to skærme, der kommunikerer med hinanden. På den måde kan to børn samarbejde i det samme miljø – men på hver sin skærm. Når enheden er koblet til en 3D-printer, kan børnene scanne ting ind, som de selv har tegnet og derefter vælge farver, materialer og størrelse – for til sidst at ’udskrive’ et fysisk produkt, som de kan tage og føle på.

– For en del voksne er det svært at forstå, men de tre- og fireårige tager det helt naturligt, fortæller Haver Dokka.

Skræddersyet webshop

Netop denne Norlandia førskole er langt fremme i arbejdet med teknologi i virksomheden, men Norlandia fokuserer også på digitalisering for sine andre enheder. Dustin er totalleverandør af IT-udstyr til Norlandia, som driver førskoler, ældreforsorg og patienthoteller. Alle Norlandia-enheder bestiller IT-udstyr via én og samme platform: deres egen, skræddersyede webshop med de produkter, som er mest omkostningseffektive, så alle i virksomheden ved præcis, hvad de skal bestille.

Der er stor forskel på, hvornår de forskellige enheder, som er mange og i meget forskellige størrelser, køber IT-udstyr ind lokalt. Udskiftning af udstyr, der er blevet for gammelt og opfyldning af forbrugsstoffer, sker automatisk. Et eksempel er toner til printerne.

Tommy Sollyst er projektleder i Norlandias IT-afdeling. Han fortæller, at løsningen forenkler hverdagen for IT-afdelingen og for de forskellige enheder.

Tommy Sollyst, projektleder i Norlandias IT-afdeling.

– Nu ved hver og en af de forskellige enheder, hvor de skal købe det, de har brug for – nemt og fleksibelt. De slipper for at lede efter udstyr og sammenligne priser. At vi i IT-afdelingen har styr på hvilken type hardware, alle arbejder med, gør det lettere for os at give support, forklarer Tommy Sollyst.

For Norlandia er det vigtigt, at alle virksomheder har en god, digital platform og en god IT-infrastruktur, så de har de bedst mulige forudsætninger for at udvikle sig.

En global partner

Hos Dustin har Norlandia et bufferlager med hardware, så hvis der skulle opstå problemer, er der altid 5-6 maskiner på lager. Det garanterer en hurtig levering, når behovet opstår. For Norlandia, som har virksomheder i både Norge, Sverige, Finland, Holland, Tyskland og Polen, vejer det tungt, at Dustin kan levere i hele Europa.

– Dustin er en global partner, som findes dér, hvor vi findes. De har ikke kun produkterne. De har også en stor viden, hvilket er vigtigt for os. Desuden har Dustin et godt samarbejde med vores andre partnere, siger Tommy Sollyst.

Sådan blev det muligt

UDFORDRING

IT-kompetencerne er begrænsede i de forskellige virksomheder. Noget, der gjorde IT-indkøbene komplicerede. Indkøbene skete fra forskellige leverandører, og resultatet blev en ikke-ensartet teknologi. Det førte igen til, at support og service blev vanskelig.

LØSNING

Dustin blev totalleverandør af IT-udstyr til Norlandia, og koncernen fik en specialtilpasset webshop med et standardiseret udvalg, der er tilpasset virksomheden. Alle skoler og andre virksomheder kan foretage deres indkøb direkte fra webportalen.

EFFEKT

IT-indkøbene er blevet nemmere for virksomhederne inden for Norlandia-koncernen. Når alle køber samme type udstyr fra samme leverandør, betyder det, at arbejdet med garanti, service og support bliver lettere og mere effektivt for IT-afdelingen.

Om Norlandia:

Norlandia Health & Care Group AS er et norskejet, multinationalt selskab med hovedkontor i Oslo.

Koncernen består af Norlandia Care Group (hovedsageligt førskoler og ældreforsorg), Kidsa Barnehager, Hero Group (integrationstjenester og asylmodtagelse) og Healthcare (sundhed og plejeydelser inden for LSS, SOL, LVU, HVB m.m.).

Antal ansatte: cirka 8.000

Læs mere:
Sådan vil digitaliseringen påvirke skolen
Her er virtual reality nu med i klasseværelset

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags