Arbejdsplads

5 tips til et mere effektivt 2018

Minimer antallet af møder, hold pauser og find tidsbesparende systemer til indbakken. Her er fem tips til, hvordan du kan få et mere effektivt arbejdsliv i 2018.

1. Prioritere og planlægge

Et meget almindeligt fejltrin er at lægge de letteste arbejdsopgaver i begyndelsen af dagen, fordi det giver en følelse af produktivitet. Forkert! Begynd med det, der er sværest. Hvis du gør det modsatte, risikerer du at udskyde de sværere opgaver. Desuden er vi som regel mere opmærksomme om morgenen, så det at få overstået noget svært og besværligt tidligt skaber motivation og giver energi til resten af arbejdsdagen. Sørg desuden for at afslutte hver dag med lave en to-do-liste til næste dag og afsæt gerne tid i kalenderen til de enkelte opgaver.

2. Hold pauser

Efter utallige undersøgelser er forskerne nu blevet enige – mini-pauser gør os mere effektive. At arbejde mellem 45 og 90 minutter i træk er fint. Men hvad tæller egentlig som en pause? For at få gang i blodcirkulationen og blive kvikket op, kan det være nok bare at rejse sig op og sætte sig ned igen eller at hente et glas vand. Vælg gerne et mindre glas, så du bliver mindet om at fylde det oftere. Du må heller ikke undervurdere, hvad en gåtur i frokostpausen kan gøre for at blive frisk i hovedet.

3. En ting ad gangen

Nej, multitasking er ikke tidsbesparende. Tværtimod. For at være så effektiv som muligt, bør du arbejde fokuseret med én opgave ad gangen. Hver gang du bliver afbrudt, tager det længere tid at genfinde koncentrationen. Luk ned for Facebook. Vis dine kolleger, at du ikke vil forstyrres ved for eksempel at tage et par hovedtelefoner på. Afsæt et bestemt tidspunkt på dagen, hvor du tjekker mails og sluk for telefonen, eller læg den i det mindste med bagsiden op, når du går i gang med en ny arbejdsopgave.

4. Gør kladde-mappen til en to-do-liste

Hører du til kategorien af mennesker, der laver 352 kladder til en mail? I så fald er første trin at slette dem alle sammen. Derefter kan du bruge kladde-mappen som en to-do-liste. Ofte har vi ikke mulighed for at besvare mails med det samme, vi læser dem. For at undgå at mængden af ulæste mails vokser for hurtigt i indbakken, kan du påbegynde svar til dem, der skal besvares. Det er nok at skrive ’Hej’. Så kan du senere gå tilbage til kladde-mappen i løbet at arbejdsdagen og se, hvad du skal tage fat i næst.

5. Skær ned på antallet af møder

Det er et faktum, at mange møder lige så godt kunne have være en mail. Ind imellem virker det som om, kolleger inviterer alle mulige til møder, hvor det egentlig havde været tilstrækkeligt kun at være to personer. Overvej hvilke møder du reelt behøver være med til og sig nej tak til møder, du ikke behøver være med på, eller som ikke har en klar agenda. Når du selv inviterer til møder, bør du også tænke over, om emnet virkelig behøver vare en hel time (som synes at være standard), eller om det i stedet kan overstås på tyve minutter.

Her finder du endnu flere tips til en smartere hverdag »

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags