Inspiration

3 skøre forskningsprojekter der udvider vores horisont

Inden vi flytter til Mars, skal vi smide en atombombe på planeten. Snart kan vi måske tweete alene ved tankens kraft. Allerede nu kan forskere se igennem vægge via vores trådløse netværk. Her er tre skøre projekter, der (måske) viser vejen ind i fremtiden.

Spionér med WiFi

I princippet findes der trådløse netværk på alle kontorer og i de fleste hjem. WiFi-signalet stoppes og reflekteres af næsten alle overflader, det støder på – selv mennesker og dyr.

Ved at måle forandringer i WiFi-signalet er det lykkedes forskere ved University of California i Santa Barbara at ’se’ gennem døre og vægge, om der findes mennesker i et hus eller ej. En app på telefonen måler først tilstedeværelsen og styrken i WiFi-signalet. Herefter afventer du bare en ændring i signalet og ved at måle forandringens karakter kan du på et sikkert grundlag afgøre, for eksempel om et menneske går omkring, åbner en dør eller endda om vedkommende skriver på et tastatur.

Teknologien, der benyttes, er en almindelig mobiltelefon, og ifølge forskerne findes der i dag ingen egentlig beskyttelse mod denne form for spionage. Udover at holde op med at bruge WiFi naturligvis.

Elon Musk vil atombombe Mars

Superentreprenøren, Tesla-grundlæggeren og mediedarlingen Elon Musk har meddelt på Twitter, at han vil atombombe Mars. Formålet er at frigøre kuldioxid ved at smelte isen omkring polerne og på den måde skabe en drivhuseffekt, der vil føre til højere temperaturer og lufttryk.

Elon Musk har allerede tidligere talt om idéen, der dog ikke virker helt forankret i forskerverdenen. Blandt andet sætter man spørgsmål ved, om Mars har tilstrækkeligt med vand og kuldioxid til overhovedet at skabe en solid nok atmosfære til at gøre planeten beboelig. I værste fald kan planen få den modsatte effekt og skabe det, der kaldes for atomvinter, hvor støv og partikler, der hvirvles op ved atombombens detonation, kommer til at skygge for solen og i stedet køle planeten ned.

Hvis planen skal fungere, vil det dog vare (mindst) flere tusinde år, inden processen gør Mars beboelig, så de mennesker, Musk planlægger at sende derop, skal holde sig inden døre i en overskuelig fremtid.

Skriv din næste Facebook-opdatering alene ved tankens kraft

Ved at måle hjerneaktivitet er det lykkedes forskere ved Facebook Reality Lab at afkode ord og sætninger i tankerne hos forsøgspersoner, der har fået forskellige spørgsmål. Systemet kunne frembringe et resultat med mellem 61 og 76 procents træfsikkerhed, sammenlignet med mellem syv og 20 procent, som skulle være resultatet, hvis man baserer sig på rent gætteri. Tanken er, at man i fremtiden kan tilbyde et interface, hvor man kan skrive op til 100 ord i minuttet bare ved at tænke på dem.

Det lader dog til, at det kommer til at vare et stykke tid, inden vi kan tage en hat med indbygget hjernescanner på. Forsøgspersonerne blev udvalgt blandt patienter, der skulle gennemgå epilepsioperationer, og de blev udstyret med indopererede hjerneimplantater. I første omgang ser det ud til, at denne teknologi bliver brugbar for dem, der af ukendte årsager ikke kan tale eller skrive, og derefter for os, der bare er for dovne.

Kilder:
www.technologyreview.com
www.inverse.com
www.vox.com

Læs også:
Årets hotteste trends – fra robotter til stemmestyring
Gode nyheder kommer sjældent alene

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags